web analytics

Mysterie 500 jaar oud wrak gevonden in de Oostzee

 Een ongelooflijk goed bewaard gebleven wrak van een renaissanceschip is ontdekt op de oceaanbodem.

Het bestaan ​​van het schip werd voor het eerst gesuggereerd in 2009 toen sonarscans, uitgevoerd door de Zweedse Maritieme Administratie, de aanwezigheid van iets ongewoons op de zeebodem onthulden. 

Pas tien jaar later, toen onderzoeksbureau MMT het gebied onderzocht voordat een aardgaspijpleiding werd aangelegd, werd de volledige betekenis van de vondst gerealiseerd. 

Het schip, dat vermoedelijk dateert uit de 15e of 16e eeuw, werd gedetailleerd onderzocht met behulp van op afstand bediende voertuigen (ROV’s), waardoor onderzoekers konden helpen bij het bouwen van een 3D-computermodel. 

Ongelofelijk, de scheepsromp en masten zijn intact, net als delen van het tuigage. Het is ook mogelijk om de kaapstander en lenspomp te zien, evenals enkele zwenkpistolen op hun oorspronkelijke plaats.

Het is echter niet duidelijk waar het schip vandaan komt. 

“We weten dat het het oudste scheepswrak in de Oostzee is”, zegt maritieme archeoloog Rodrigo Pacheco-Ruiz. “Er is geen ander schip in de wereld van deze periode zoals deze. We hebben oudere schepen, maar ze zijn alleen hout of metaal – we hebben nooit zo’n schip gehad met masten en ankers.” 

Lees ook:   Buitenaardsen die  slaven maakten van aardlingen

Gerelateerde artikelen

Back to top button