11 april 2021

 

The Syphilis Enigma

In 1495 trof een nieuwe ziekte Europa. Het was dodelijk, verwoestend en viel degenen aan die promiscue, welgesteld en bereisd waren. Maar wat was Syphilis en waar kwam het vandaan? De traditionele opvatting was dat syfilis deel uitmaakte van ‘de Colombiaanse uitwisseling’ – een van de dingen, samen met tabak en de aardappel, die de Nieuwe Wereld het Oude gaf. Toen hij in 1490 met Columbus en zijn bemanning in Spanje aankwam, verspreidde deze verwoestende nieuwe plaag zich snel over Europa, waardoor geen enkel land, geen stad, geen koninklijk huis onaangeroerd bleef. Maar wat als deze aanname fout is? Er zijn aanwijzingen voor syfilis bij skeletten die zijn gegraven op locaties in Frankrijk, Italië en Engeland. Bones gevonden in een middeleeuws kerkhof in Hull vertonen tekenen van de verwoestingen van syfilis. Maar als syfilis in Europa aanwezig was voordat Columbus naar Amerika ging, waarom was de uitbraak van 1495 dan zo dodelijk? En waarom zag iedereen het als een geheel nieuwe plaag?

Lees ook:   Was Jezus, Horus?

Gerelateerde berichten