26 april 2021

 

Wat is de waarheid achter het alziende oog van de voorzienigheid?

Films als National Treasure spelen graag met complottheorieën, en de Eye of Providence is een favoriet die keer op keer verschijnt. Maar wat betekent het eigenlijk en zit er een echte samenzwering achter? Wat is dit ding? Je hebt dit oog waarschijnlijk gezien in een hoop complottheorieën en Illuminati-referenties. Het is hetzelfde oog dat u op de achterkant van een dollarbiljet ziet en het maakt zelfs deel uit van het Grote Zegel van de Verenigde Staten. Nee, niet daar, het is eigenlijk aan de andere kant. Ja, het zegel heeft twee kanten. Maar de betekenis en creatie van dit symbool hebben daar eigenlijk niets mee te maken. Maar de betekenis en creatie van dit symbool hebben daar eigenlijk niets mee te maken. Het toont een oog, vaak omgeven door lichtstralen, omsloten door een driehoek. Kunstenaars gebruikten het om het alziende oog van God te vertegenwoordigen. De drie punten van de driehoek vertegenwoordigen de christelijke mythologie van de Vader, Zoon en Heilige Geest. De lichtstralen zijn stand-in voor heiligheid en goddelijkheid. Een van de eerste bekende verschijningen ervan is in dit schilderij: het Emmausmaal, geschilderd voor de kartuizers in 1525. Als je nog verder teruggaat in de geschiedenis, kun je een Oog zien dat in de oud-Egyptische tijd werd gebruikt. Het ‘Oog van Horus’ is bijvoorbeeld van Horus, de hemelgod, die vaak wordt afgebeeld als een valk. Het is een valkenoog. Snel vooruit naar de oprichting van de Verenigde Staten, en het eindigde op de achterkant van het Grote Zegel bovenop een piramide … waarom?

Lees ook:   Top-7 wereldberoemde portretten getransformeerd in levende mensen

Gerelateerde berichten