IGZ geschrokken of de mensen…?

Aangifte IGZ om schending privacy

DEN HAAG –
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangifte gedaan, omdat RTL Nederland privacygevoelige informatie bezit die „op onrechtmatige wijze verkregen is”. De aangifte is niet tegen RTL zelf gericht. Het is onbekend wie de bron is van de informatie waarover RTL beschikt. Dat meldde de IGZ dinsdag.
De Inspectie kreeg dinsdag van RTL een aantal documenten toegestuurd met daarin „uiterst privacygevoelige informatie”. De informatie kan volgens de IGZ „direct raken aan de veiligheid van burgers en aan de kwaliteit van de zorg”. Het gaat om een groot aantal meldingen van calamiteiten in de zorg die de afgelopen 3 jaar zijn gedaan aan de IGZ. In een reactie liet RTL Nieuws weten dat de informatie „via een omweg” bij het medium terecht is gekomen.
„We zijn hier enorm van geschrokken en willen van RTL graag weten wie de informatie aan hen heeft geleverd. De aangifte is niet tegen iemand specifiek gericht; het is een aangifte van op onrechtmatige wijze verkregen informatie”, aldus een woordvoerster van de IGZ.
Het is de IGZ niet duidelijk hoe RTL aan de gevoelige informatie komt. „Gezien het belang dat de inspectie hecht aan het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in veilige zorg en het toezicht daarop, is het voor de inspectie van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht”, schrijft de IGZ in een verklaring.
Op de inhoud van de gelekte informatie gaat de IGZ niet in.

—-
Oei wat zijn ze geschrokken zeg….dat dit uitgelekt is…poeh!
Snap wel waarom.
🙂
Ze schamen zich intens namelijk, om al die fouten, die nu op straat liggen.
Vervelend, tjah inderdaad, vervelend dat dit mensen overkomen is, en dit niet mochten weten, vervelend toch dat dit openbaar is…
Ach ja. Ik vind het juist prima dat dit openbaar is!
Aanpakken…als je fouten maakt dan ook met de billen bloot aub!

————
RTL Nieuws | 20 februari 2013, 14:15
‘Doorbreek doofpotcultuur in zorg’
Kamer: Maak medische missers openbaar

Alle meldingen en klachten over mogelijke medische fouten door artsen moeten op internet worden gezet. Dat vindt een meerderheid van de Kamer. Regeringspartijen VVD en PvdA zeggen na het nieuws van het lekken van de IGZ-lijst aan RTL Nieuws dat er meer openbaarheid in de zorg moet komen.
Gisteren maakte RTL Nieuws bekend over een lijst te beschikken met duizend meldingen van mogelijke medische fouten. Tot nu toe zijn meldingen over medische fouten niet openbaar, vanwege mogelijke reputatieschade voor artsen en zorginstellingen. De regeringspartijen willen dat die meldingen, zonder de naam van de patiënt, openbaar worden.
De partijen zijn het nog niet eens over de manier waarop de informatie openbaar gemaakt moet worden. De VVD wil dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen klachten op hun eigen site melden.
De PvdA gaat nog een stap verder: de partij wil dat de klachten worden bijgehouden in een speciaal register, zodat per arts te zien is wat voor klachten tegen hem of haar zijn ingediend.
‘Doofpotcultuur in zorg’
De PvdA spreekt van een ‘doofpotcultuur’ in de zorg, die moet worden doorbroken. “Hoe meer openheid, hoe eerder misstanden aan het licht komen en er iets tegen wordt gedaan en de zorg verbetert. Artsen moeten niet denken dat zij een speciaal soort mens zijn die zich niet hoeven verantwoorden, de patiënt heeft hier recht op”, aldus Lea Bouwmeester van de PvdA.
Ook de VVD is voor meer openbaarheid. “Alle klachten moeten openbaar worden. Niet alleen de klachten die bij de inspectie zijn binnenkomen maar ook de klachten die patiënten hebben gedaan bij zorginstellingen zelf. Die moeten direct op de website van die zorginstellingen komen te staan zodat de patiënt kan zien als er iets mis is of het vermoeden daarvan bestaat”, aldus Michiel van Veen van de VVD.
Artsen: Pas na onderzoek openbaar
Artsenfederatie KNMG wil ook meer openbaarheid van gegevens over fouten, maar pas nadat er onderzoek is gedaan naar de vraag of die klachten gegrond zijn of niet. “Bij een melding gaat het om onvrede of een vermoeden van een misser. Dan is nog onvoldoende duidelijk wat de ernst van de zaak is,” laat de federatie in een persbericht weten.
“Het is juist de taak van de IGZ om dat eerst goed te onderzoeken. Lopende het onderzoek kan het publiceren van een melding tot onnodige onrust bij patiënten en onterechte beschadiging van artsen en instellingen leiden.” Vandaag pleitte patiëntenfederatie NPCF juist voor meer openheid in de zorg.

 

Gerelateerde Berichten