20 april 2021

 

Zonnestorm oorzaak storingen GPS e.a.

Afgelopen dagen waren er nogal wat storingen rondom ons.
Nu blijkt dat er 4 sterke zonnevlammen zijn uitgekotst door de zon… 🙂 Hé,hé!

Nu goed dat verklaard veel uiteraard.
Is dat ook weer bekend.
Dacht eerst dat het kwam door de storm o.i.d.
Maar het ging om een andere storm… 🙂 Far away fom us…

ad.nl schrijft er dit over…

De zon heeft de afgelopen dagen minstens vier sterke zonnevlammen uitgespuugd. Deze zonnevlammen zijn van klasse X, de heetste zonnevlammen die er zijn. Volgens NASA kan de straling die door dit soort vlammen richting de aarde komt problemen veroorzaken met GPS en andere meetapparatuur.
Het zijn niet de sterkste vlammen ooit gemeten; in 1859 was er een zonnevlam die zó krachtig was dat hij met het blote oog te zien was. In 2003 was er met moderne middelen nog een vlam te zien die twintig keer zo sterk was als de vlammen van de afgelopen dagen. Toch is het opmerkelijk dat in korte tijd vier krachtige vlammen uit de zon komen.

Waarschijnlijk heeft de grote hoeveelheid zonnevlammen te maken met de steeds toenemende zonneactiviteit. Die activiteit neemt door de jaren golfsgewijs toe en af over een periode van elf jaar. De zon is nu bijna op het hoogtepunt van haar activiteit, waardoor er steeds meer krachtige zonnevlammen te zien zijn.

Hoewel de fluctuatie in zonnekracht maar 0,1 procent van de totale zonne-energie vormt, kan het toch een effect hebben op het klimaat op aarde. In de zeventiende eeuw was er bijvoorbeeld een ‘kleine ijstijd’, waarin de temperaturen structureel lager lagen dan in de jaren eromheen. Deze kleine ijstijd was waarschijnlijk het gevolg van fluctuatie in de zonnekracht.

Lees ook:   Levensechte robots

Gerelateerde berichten