21 april 2021

 

Inez Clarke, een spooky beeld op het  Graceland Cemetery

Inez Clarke, een spooky beeld op het  Graceland Cemetery

Op Graceland Cemetery in Chicago, Illinois, valt een standbeeld op tussen de grafstenen, beschermd achter glas. Maar dit beeld, zo gewoon als het lijkt, is anders dan de andere.

Sommigen zeggen dat het bang is voor onweer.

The story of Inez Clarke - very sad; the statue is pretty amazing though.

Volgens de legende werd een zesjarig meisje, Inez Clarke, getroffen door bliksem aan het einde van de 19e eeuw. Een vreselijk onweer was uitgebroken toen ze met haar ouders op een picknick zat en ze stierf voor hun ogen.

De ouders  waren verwoest, en ze hebben een levensgroot beeld gemaakt in haar gelijkenis om haar te herinneren – een meisje op een houten stoel, een subtiele glimlach op haar gezicht, met een paraplu in haar rechterhand. Een passend monument voor een leven dat veels te vroeg is geëindigd.

Maar zelfs in het hiernamaals, zo lijkt het, herinnert de jonge Inez Clarke zich dat ook. Ze zeggen dat wanneer de nacht donker is en er een storm woedt, de glazen kast van het standbeeld leeg is . Haar geest is nog steeds bang voor onweersbuien.

Er is er een stadslegende over de begraafplaats met een oude nachtwaker. Hij was tijdens een onweersbui aan het wandelen geweest en toen hij het graf van Inez Clarke bereikte, vond hij de glazen kist leeg. Het standbeeld binnenin was verdwenen.

Volgens de legende keerde de nachtwaker nooit meer terug naar het kerkhof, maar de volgende ochtend was het beeld op mysterieuze wijze terug achter het glas.

Tot op de dag van vandaag wordt het beeld door deze legende nog steeds bezocht en mensen laten vaak geschenken achter voor Inez. Er zijn ook nog steeds verhalen dat als je rustig luistert, je soms het geluid hoort van een jong meisje dat in de buurt van het standbeeld huilt. Sommigen hebben zelfs beweerd dat ze een jong meisje in ouderwetse kledij hebben zien dansen op het kerkhof.

Lees ook:   Handijnkunde

Natuurlijk, zoals bij de meeste folklore, zijn er vragen. In dit geval vragen sommigen zich af of een Inez Clarke ooit heeft bestaan. De locatie van het beeld is eigenlijk waar iemand genaamd Amos Briggs begraven ligt, waardoor het beeld zelf op mysterieuze wijze misplaatst is.

Op de Find A Grave-index is hier een redelijke verklaring voor: de naam van het meisje was eigenlijk Inez Briggs , niet Clarke, en is in feite dus wel de persoon die begraven is onder het standbeeld

Anderen beweren dat het beeld daar door een plaatselijke beeldhouwer werd geplaatst als een soort advertentie.

Om eerlijk te zijn, misschien moeten we niet te lang in de details blijven steken. Het is een beetje zinloos om legendes te “ontmaskeren”, omdat de verhalen ook veranderen (in één versie van Inez’s verhaal, stierf ze aan tuberculose) en het te veel analyseren ervan mist het punt. Ik zeg geniet van het verhaal voor wat het is, en geloof het als je voelt dat het waar is.

Het is toch geen kwaad om in geesten te geloven. Toch?

Gerelateerde berichten