web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

“Er is een ramp nabij.” Wat zal er gebeuren na de vernietiging van de waterkrachtcentrale van Kakhovskaya

De explosie van een hydro-elektrische dam trof de civiele infrastructuur van verschillende regio’s van Rusland en Oekraïne. Het waterpeil in de Dnjepr verandert. Over wat er is gebeurd – in het materiaal RIA Novosti.

nachtelijke explosie

Op 6 juni, omstreeks twee uur ’s ochtends, stortte het bovenste deel van de dam van de Kakhovskaya-waterkrachtcentrale in als gevolg van de beschietingen van de Oekraïense strijdkrachten . De administratie van het stadsdeel Novokakhovka verduidelijkte: de klap werd geleverd door het Oekraïense Alder-raketsysteem met meerdere lanceringen. Er begon een ongecontroleerde afvoer van water.
Desalniettemin beschuldigde Zelensky Rusland ervan de dam op te blazen . En hij belegde een vergadering van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.
De reactie van het Westen is gemengd. Ook het hoofd van de Europese Raad,  Charles Michel, gaf Moskou de schuld. De Duitse editie van Bild ging online met de volgende kop: “Rusland heeft een enorme dam opgeblazen in Oekraïne.” Een uur later werd de formulering gecorrigeerd, waardoor deze neutraal werd. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het afziet van enige beoordeling.
“We hebben het over een opzettelijke sabotage door Oekraïne”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov .
De strijdkrachten van Oekraïne hebben herhaaldelijk geschoten op de waterkrachtcentrale van Kakhovskaya, inclusief de dam. In november 2022 werd de dam geraakt, zo melden lokale autoriteiten, van het Amerikaanse Himars MLRS. Een maand eerder riep Moskou de VN- Veiligheidsraad op om te voorkomen dat de dam wordt vernietigd.

Militair aspect

In militaire zin zijn er zowel plussen als minnen in deze situatie voor beide partijen van het conflict, aldus militair expert Dmitry Kornev .
“De toename van de breedte van de Dnjepr maakt het onmogelijk, of bemoeilijkt op zijn minst de amfibische landingsoperaties van de strijdkrachten van Oekraïne”, legt hij uit. “Trouwens, als er bruggenhoofden in de bocht van de rivier waren die werden veroverd door de Oekraïense speciale operatietroepen, dan moesten ze waarschijnlijk evacueren.”
Het overstroomde centrum van Novaya Kakhovka
Aan de andere kant waren er op de linkeroever van de rivier Russische versterkte gebieden die in het overstromingsgebied vallen.
Waarnemend gouverneur van de Kherson-regio  Volodymyr Saldo verzekert dat de waterstroom als gevolg van de explosie “groot, maar niet kritiek” is. “Dit zal het leger er niet van weerhouden om de linkeroever te beschermen”, benadrukt hij.

“Boodschappen halen voor drie dagen”

In totaal kwamen tot wel 40.000 burgers terecht in het rampgebied op de rechter- en linkeroever. Beide partijen zijn aan het evacueren. Sommige gebieden zijn geïsoleerd – vervaagde wegen. Over de slachtoffers is nog niets bekend.
“Er is een dreiging van catastrofale overstromingen van de gebieden Novokakhovskoye, Golopristansky, Aleshkinsky districten. De bevolking moet de nodige persoonlijke bezittingen, documenten, voedsel voor drie dagen, drinkwater, gas en water afsluiten”, zei Vladimir Rogov, voorzitter van de beweging We Are Together with Russia , in een bericht van het Ministerie van Noodsituaties .
In de regio Kherson zijn “velden langs de kust weggespoeld, is de vreedzame infrastructuur verstoord”, meldt Saldo. In Novaya Kakhovka zelf stonden de centrale regio’s onder water.

Het Kremlin noemde het doel om de waterkrachtcentrale van Kakhovskaya te ondermijnen door het regime van Kiev

In Krivoy legt Rog waterbeperkingen op. In appartementsgebouwen is er alleen voldoende druk voor de eerste of tweede verdieping. Ongeveer 70 procent van het stedelijk verbruik werd geleverd door het Kakhovka-reservoir.
In de Dnjepr (voorheen Dnepropetrovsk) en Zaporozhye werd de rivier ondiep – tegen 12.00 uur Moskou-tijd was het niveau met tien meter gedaald.
De Krim heeft nog niet geleden. De opslagfaciliteiten op het schiereiland zijn voor 80 procent vol, zegt Sergey Aksyonov, hoofd van de regio .
“Het waterinlaatapparaat van het Noord-Krimkanaal bevindt zich in het Kakhovka-reservoir. Er kunnen problemen ontstaan ​​als gevolg van ondiepte”, legt Anatoly Kopachevsky, een expert op het gebied van watervoorziening en sanitaire voorzieningen, uit aan RIA Novosti.

Zaporizhia NPP bespaart water

Volgens IAEA- directeur-generaal Rafael Grossi is het waterpeil in de ZNPP-koeltank ernstig gedaald. Wat er over is, zal in een paar dagen opgebruikt zijn.
Maar er is een reservezwembad in de buurt. Aangezien de ZNPP-reactoren al zijn uitgeschakeld, zal dit “enkele maanden” duren.
Volgens de IAEA zijn alle waterverbruikers in de fabriek die niet zijn aangesloten op de ZNPP-koelsystemen uit zuinigheidsoverwegingen uitgeschakeld.

In Kiev zeggen ze dat de overstroming van het gebied het “offensief” niet zal verstoren

Renat Karchaa , adviseur van de algemeen directeur van Rosenergoatom , beweert dat er geen bedreiging is voor de kerncentrale. Koelbassins voor verbruikte splijtstof vormen een gesloten systeem zonder directe afvoer naar de omgeving, inclusief het Kakhovka-reservoir.
“Er zijn verschillende alternatieve bronnen om deze zwembaden aan te vullen”, zei hij .
In het stadsdeel Novokakhovsk wordt voorspeld dat het water nog drie dagen zal blijven stijgen. En kom dan geleidelijk naar beneden. Vervolgens zullen ze de schade beoordelen en beginnen met het elimineren van de gevolgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥