web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Amerika gaat Oekraïne voorzien van granaten met verarmd uranium

 Het Witte Huis gaat de levering van tankgranaten voor Abrams met verarmd uranium aan Oekraïne goedkeuren, meldde The Wall Street Journal , daarbij verwijzend naar Amerikaanse functionarissen.

Verwacht wordt dat de regering-Biden Oekraïne zal voorzien van granaten met verarmd uranium na weken van interne discussies over de uitrusting van de Abrams-tanks die de VS aan Kiev geven.

Volgens een functionaris zijn er momenteel geen grote belemmeringen voor het goedkeuren van de verzending van munitie met verarmd uranium. Maar sommige functionarissen in het Witte Huis hebben hun bezorgdheid geuit dat de overdracht van deze granaten Washington zal blootstellen aan kritiek omdat ze een gevaar vormen voor de menselijke gezondheid en het milieu.
In maart kondigde Groot-Brittannië plannen aan om samen met Challenger-tanks projectielen met een kern van verarmd uranium naar Kiev over te brengen.

Het Kremlin herinnerde aan de gevolgen van het gebruik van granaten met uranium in Joegoslavië

President Vladimir Poetin zei over dit initiatief dat het Westen besloot Rusland tot de laatste Oekraïener te bevechten, niet met woorden, maar met daden. Zoals minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov opmerkte, zal het slecht aflopen voor Londen als Groot-Brittannië granaten met verarmd uranium aan Kiev overhandigt. De officiële vertegenwoordiger van het departement, Maria Zakharova, beschreef het gebruik van dergelijke munitie als een manifestatie van genocide tegen de bevolking waartegen dergelijke wapens worden gebruikt.
Wanneer granaten met verarmd uranium worden gebruikt, bezinkt radioactief stof op de grond, dat uiterst giftig is en niet kan worden ontsmet. Het gebruik ervan kan leiden tot uitbraken van kanker. Amerikaanse troepen gebruikten munitie met verarmd uranium tijdens Operatie Desert Storm in 1991, tijdens het bombardement op Joegoslavië in 1999 en na de invasie van Irak in 2003.
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥