web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

Geen fysiotherapie meer…

Minder fysiotherapie ondanks dure polis

Een dure aanvullende zorgpolis blijkt geen garantie voor een goede fysiotherapiebehandeling. Niet de fysiotherapeut bepaalt hoeveel behandelingen een patiënt krijgt, maar steeds vaker de zorgverzekeraar.

Lekker handig die verzekering gaat bepalen wat jij nodig hebt?
Goedemiddag u spreekt met …. Drukt u op 1 als u door wilt gaan naar menu 6
Wilt u dit niet druk dan op 2
Druk op 3 als u door wilt gaan naar 9
etc etc…uur later
Afijn u bent eindelijk aangekomen op onze afdeling wat heeft u nodig volgens ons?
Druk op 3 als u naar de fysio moet…
Druk op 4 als u naar etc etc
Twee uur later…
Afijn u bent alweer waar u wilt zijn,
kosten voor dit gesprek zijn inmiddels 10 euro…

Wilt u doorgaan klik op 2
Wilt u stoppen  hang u ——z—–e—pieppppppppppppppppp—l—-f—- (storing ineens?) de telefoon op
Wilt u overnieuw beginnen klik op 1
Wilt u doorgaan klik dan op 9 dan de 8 en dan op 7
U bent er!

U heeft last van uw schouder klik op 1
U heeft last van een tennisarm klik op 2

etc etc uur later…

Hoelang heeft u al een behandeling ondergaan zo niet klik op 1
Zo ja klik op hoeveel
😀

Daarna:
Bv.

-Dat is teveel aan behandelingen, uw fysiotherapeut hoort nog van ons (ontslag)
– U mag nog 3 behandelingen ondergaan daarna moet u zelf betalen! (We zijn niet gek)
WTF!?????????????

Mijn fantasie spuit weer wonderbaarlijke waarheden toch?

——————

Als patiënten te veel behandelingen nodig hebben, dreigen verzekeraars hun fysiotherapeut met kortingen of het opzeggen van het contract voor het daaropvolgende jaar. Het gevolg is dat fysiotherapeuten de behandeling soms voortijdig stoppen om straffen van de verzekeraar te voorkomen.

ZIE OOK: Geen fysiotherapie ondanks verzekering: ‘Dat is heel wrang’

“Het gemiddeld aantal behandelingen per cliënt daalt ieder jaar verder. Bij Achmea ligt het nu op minder dan 11”, zegt Henk Jansen, bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. “Dat is gewoon te laag.”

Sinds de fysiotherapie uit het basispakket geschrapt is, verzekeren veel mensen zich vanuit de aanvullende polis voor fysiotherapie. De verzekeraars betalen dan alle behandelingskosten. Om die kosten in de hand te houden, rekenen de verzekeraars de fysiotherapeuten af op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren.

Intensieve controle
De twee grootste verzekeraars, Achmea en CZ, gaan daarin het verst. Zij werken met een zogenoemde behandelindex. Per cluster aandoeningen berekenen de verzekeraars het gemiddeld aantal behandelingen. Zo is dat bij Achmea voor kinderfysiotherapie 10,75 behandelingen. Een praktijk die daar meer dan 15 procent van afwijkt, krijgt intensieve controle.

Uit gesprekken die RTL Nieuws met een aantal fysiotherapeuten voerde, blijkt dat zij erg bang zijn voor de sancties die de verzekeraars kunnen opleggen. Die variëren van korting op het behandeltarief tot het weigeren van een nieuw contract. Dat laatste betekent dat de verzekerden hun behandeling bij die fysiotherapeut niet meer vergoed krijgen.

Patiënten weigeren
Het gevolg is dat veel therapeuten proberen aan het gemiddelde te voldoen. “Sommigen breken de behandeling vroegtijdig af. Andere praktijken weigeren complexe of chronische gevallen om problemen met de verzekeraar te voorkomen”, zegt Jansen.

Hij ziet ook dat praktijken onderling afspreken om patiënten die nog niet klaar zijn met een behandeling van elkaar over te nemen. Zo krijgen de patiënten de zorg waar ze recht op hebben en blijft de fysiotherapeut keurig binnen het maximum aantal behandelingen. “Als iedereen dat uit angst voor de macht van de verzekeraars gaat doen, daalt het gemiddelde nog verder. Dat is slecht voor de patiënten.”

Per verzekeraar verschillend
De fysiotherapeuten zeggen dat het moeilijk is om inzicht te krijgen waarop de gemiddelden zijn gebaseerd. Bovendien verschilt het ook per verzekeraar. “Dat betekent dat een klant bij de ene verzekeraar meer behandelingen krijgt dan bij een andere verzekeraar”, zegt een fysiotherapeut die anoniem wil blijven.

Het werkt fraude in de hand, zegt een andere fysiotherapeut. “Vergeleken met andere praktijken zitten wij aan de voorzichtige kant met de diagnose. Als de verzekeraar echt moeilijk gaat doen, zullen we ook zwaarder gaan indiceren. We zitten met zijn allen een papieren werkelijkheid te creëren.”

Zorgverzekeraar CZ vindt dat het sturen op gemiddelden de kwaliteit verhoogt. “Het is zeker niet de bedoeling dat een klant niet de zorg krijgt die nodig is”, zegt Chris Schoneman van CZ. “Als een doorsnee klant voor een lage rugpijn 10 behandelingen nodig heeft, en een fysiotherapeut doet er 15 over, dan gaan we daarover in gesprek. Als die therapeut geen plausibele verklaring heeft waarom die veel meer behandelingen nodig heeft dan de buurman-fysiotherapeut, dan overwegen wij om het contract op te zeggen.”

RTL Nieuws / Diane de Clerck
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/minder-fysiotherapie-ondanks-dure-polis

Geen fysiotherapie ondanks verzekering: ‘Dat is heel wrang’

Chris Wijnsma heeft ernstige rugklachten. Dus heeft hij een dure aanvullende verzekering afgesloten voor fysiotherapie. Maar zijn verzekeraar wil niet dat hij de benodigde behandelingen krijgt, en dus kan zijn fysiotherapeut ze niet geven. “Dat is heel wrang.”

Een aangeboren rugafwijking, een hernia, artrose en nekklachten. Ze beperken Chris Wijnsma behoorlijk in zijn dagelijks leven. En daarom sloot hij een aanvullende verzekering af met onbeperkte fysiotherapie. Op jaarbasis betaalt hij 800 tot 900 euro meer dan als hij alleen een basispakket zou hebben, maar dan kan hij wel de benodigde behandelingen krijgen. Dacht hij.

“Ik werd twee keer per week behandeld door een fysiotherapeut, maar door voor mij onduidelijke redenen moest ik terug naar één. Ik zei: ik ben goed verzekerd, ik heb een aanvullende verzekering, dus ik vind dat u moet leveren.”

“Hij dreigde zijn contract met de verzekeraar te verliezen”
Toen kwam de aap uit de mouw: als wij meer dan één keer per week behandelen, dan krijgen wij geen contract meer van de verzekeraar, zei de fysiotherapeut. Wijnsma liet het er niet bij zitten en vroeg zijn verzekering om een schriftelijke verklaring dat hij recht heeft op een onbeperkt aantal behandelingen. Die verklaring kwam, maar zijn fysiotherapeut wilde niet op papier zetten waarom hij Wijnsma maar één keer per week wilde zien.

“Na meerdere mailtjes heen en weer zei hij dat hij boven het aantal behandelingen kwam dat de verzekeraar goed vindt. Het klachtenbureau van het ministerie en de vereniging van fysiotherapeuten vertelden mij dat het behandelgemiddelde van deze fysiotherapeut waarschijnlijk te hoog zou zijn en hij dus niet twee keer per week kon behandelen. Anders dreigde hij zijn contract met de verzekeraar te verliezen.”

“Doordat ik twee keer per week ga, hou ik een bepaalde kwaliteit van leven”
Wijnsma besloot een andere fysiotherapeut te zoeken bij wie hij wel twee keer per week terecht kan. Die vond hij, maar tijdens de behandeling met een apparaat daar verloor hij het gevoel in zijn benen. “Er is technisch iets niet goed gegaan of wat ik kan is verkeerd ingeschat. Maar de consequentie is dat ik veel pijnmedicatie gebruik en gemiddeld vier tot zes uur overdag op bed lig. Als ik dat niet doe, dan is de kans dat het uiteindelijk weer de goede kant op gaat nog kleiner.”

Wie betaalt, bepaalt. En dat is wat Wijnsma zo steekt. “Patiënten zijn daar de dupe van. Dit was vermoedelijk niet gebeurd als ik bij de oude fysiotherapeut was gebleven.”

Toch was één keer per week fysiotherapie geen optie voor hem. “Doordat ik twee keer per week ga, hou ik een bepaalde kwaliteit van leven. Ik ga ook liever niet naar de fysiotherapeut, dat is helder. Door alles wat er gebeurd is, is het de vraag of ik nog op hetzelfde niveau terug kan komen. Dat is psychisch een grote druk. Dat ik niet weet of ik weer kleine stukjes kan gaan lopen, kan gaan staan.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/geen-fysiotherapie-ondanks-verzekering-dat-heel-wrang

Ik heb het zelf geschrapt uit het pakketje…kost me nml 22 euro per maand hallo?????
Als ik er niet heen hoef, dan moet ik wel een dure verzekering betalen, die ik niet gebruik…
Masseer mezelf wel hoor…
 photo 109208_2_image_zpssuzvn8vf.jpg Heeft een grijze = net echt, en ze zijn loodzwaar niet te tillen maar ze werken goed!
Heb menig nek en schouderklacht selfie behandeld hoor…dussssss
15 euri istie… scheelt toch enorm?????
😉 Als ter buren zijn ofzoots met klachtuh ik help ze met muh dolly de dolfijn hoor, no problem stekkertje derin…….

Inclu homeopathie en nog iets? Zwangerschap oid, doen we toch niet meer… dus?
Scheelt dit gezamelijk 22 euro per maand!
264 euro…op jaarbasis
nou de tandarts kost al zoveel per jaar…dan krijg je net een schamele 500 vergoed dus in feite betaal je deze zelf al half… gvd!

IK HAAT DIT KABINETTTTTTTTTTTTTT ZO!
GGGGGGGGGGGGGGRRRRRRRRRR
Ja ik bedoel we trouwen niet allemaal met een fysiotherapeut hé?

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥