web analytics

Poetin: “Rusland klaar voor gesprekken met Oekraïne” – Zelenskiy weigert

De Russische president Poetin heeft Oekraïne opnieuw opgeroepen om te praten en de vijandelijkheden te staken. De Oekraïense president Zelenskij wees dit voorstel echter af en probeerde tevergeefs een aanvraag in te dienen voor versnelde toetreding tot de NAVO.

Vrijdag ondertekenden de vier hoofden van de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, evenals de oblast Cherson en Zaporozhye, de verdragen over toetreding tot de Russische Federatie. Ter gelegenheid hiervan werd in het Kremlin een grootse ceremonie gehouden, waarbij de Russische president Vladimir Poetin een toespraak hield.

Hij veroordeelde onder meer alle misdaden die Oekraïne sinds 2014 tegen de bevolking van Donbass heeft gepleegd. Hij wees er ook op dat in de oblasten Zaporozhye en Cherson jarenlang pogingen zijn ondernomen om haat tegen Rusland aan te wakkeren. Poetin verzekerde dat Rusland nooit de beslissingen van inwoners van de republieken Donetsk en Lugansk, evenals de regio’s Zaporozhye en Cherson zal verraden.

Het staatshoofd van Rusland riep Oekraïne op om “onmiddellijk te stoppen met vuren, alle vijandelijkheden en de oorlog die Kiev in 2014 begon”. Daarnaast riep Poetin de Oekraïense regering op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Hij zei:

“We zijn er klaar voor –  dit is al meerdere keren eerder gezegd.”

De beslissingen van de inwoners van Donetsk, Lugansk, Zaporozhye en Cherson zullen echter niet worden besproken omdat ze al zijn genomen, verzekerde Poetin. De huidige autoriteiten van Kiev moeten deze vrije uiting van de wil van het volk respecteren, zei de Russische president. Hij voegde toe:

“Alleen op zo’n manier kan er een weg naar vrede zijn.”

Poetin onderstreepte dat Rusland zijn land met al zijn strijdkrachten en middelen zal verdedigen en er alles aan zal doen om een ​​veilig leven voor zijn mensen te verzekeren. Dit is de “grote bevrijdingsmissie” van zijn volk.

Lees ook:   c o r o n a v i r u s Paul Joseph Watson

Ondertussen zei de Oekraïense president Vladimir Zelenskiy dat Kiev bereid was om met Moskou te onderhandelen, niet met Vladimir Poetin, maar met een andere Russische president. Dat maakte hij vrijdag op Telegram bekend na de toespraak van Poetin. Letterlijk stond er: 

“We zijn klaar voor een dialoog met Rusland, maar met een andere Russische president.”

Bovendien probeerde Zelensky een verzoek in te dienen voor versnelde toetreding van Oekraïne tot de NAVO. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg kondigde later echter aan dat er geen versnelde procedure zou zijn voor de toelating van Oekraïne tot de NAVO.

Van 23 tot 27 september werden referenda gehouden over toetreding tot de Russische Federatie in de Volksrepublieken Donetsk en Lugansk, evenals in de oblasten Zaporozhye en Cherson. De overgrote meerderheid van de bewoners stemde voor toetreding.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button