web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Wereld op rand van nucleaire ramp

Als Oekraïense troepen de elektriciteitscentrale van Zaporozhye blijven aanvallen, kan er elk moment een nucleaire ramp plaatsvinden, waarschuwt Moskou

De “roekeloze” acties van Kiev duwen de wereld steeds dichter bij een grote nucleaire ramp, zei de Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, tegen de VN-Veiligheidsraad tijdens een bijeenkomst gericht op de Zaporozhye-centrale in het zuiden van Oekraïne. De fabriek staat sinds het begin van het conflict tussen Moskou en Kiev onder controle van Russische troepen en is sindsdien verschillende keren beschoten door Oekraïense troepen.

“We hebben onze westerse collega’s herhaaldelijk gewaarschuwd dat, als ze er niet in slagen om het regime in Kiev verstandig te praten, het de meest gruwelijke en roekeloze stappen zou nemen, die gevolgen zouden hebben tot ver buiten Oekraïne” , vertelde Nebenzia donderdag aan de Veiligheidsraad. “Dat is precies wat er gebeurt” , zei hij, eraan toevoegend dat de westerse “sponsors” van Kiev de verantwoordelijkheid zouden moeten dragen voor een mogelijke nucleaire ramp.

De criminele aanvallen van Kiev op de nucleaire infrastructuur brengen de wereld op de rand van een nucleaire ramp die kan wedijveren met die in Tsjernobyl.

Als de Oekraïense troepen hun aanvallen op de energiecentrale voortzetten, kan er ‘elk moment’ een ramp gebeuren, waarschuwde Nebenzia. Volgens de Russische gezant bij de VN zou een ramp in de elektriciteitscentrale van Zaporozhye – de grootste in Europa – kunnen leiden tot radioactieve vervuiling van grote delen van het grondgebied, met gevolgen voor ten minste acht Oekraïense regio’s, waaronder de hoofdstad Kiev, grote steden zoals Charkov of Odessa, en sommige gebieden van Rusland en Wit-Rusland die grenzen aan Oekraïne. De Volksrepublieken Lugansk en Donetsk, evenals Moldavië, Roemenië en Bulgarije zullen waarschijnlijk ook lijden, waarschuwde hij.

Lees ook eens:  De Verenigde Staten riepen Duitsland en Frankrijk op tot "energierevolutie" tegen Rusland

VN doet nucleair beroep op Rusland en Oekraïne
Lees verder VN doet nucleair beroep op Rusland en Oekraïne
“En dit zijn de meest optimistische voorspellingen van experts”, zei Nebenzia, eraan toevoegend dat de potentiële omvang van een nucleaire ramp van een dergelijke omvang “moeilijk voor te stellen” was.

De Zaporozhye-fabriek, die zich in de door Rusland gecontroleerde Oekraïense stad Energodar bevindt, is de afgelopen weken onderworpen aan een reeks aanvallen. Moskou heeft Kiev beschuldigd van het lanceren van artillerie- en drone-aanvallen op de faciliteit, en bestempelt deze bewegingen als ‘nucleair terrorisme’. Kiev heeft beweerd dat Rusland het doelwit was van de fabriek in een vermeend complot om Oekraïne in diskrediet te brengen terwijl het zijn troepen in de faciliteit stationeerde.

Het hoofd van de International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Grossi, vertelde de Veiligheidsraad dat de situatie in de fabriek onder controle was en dat er tot nu toe geen direct gevaar bestond voor de veiligheid. Tegelijkertijd noemde hij de rapporten die zijn bureau uit Rusland en Oekraïne ontving “tegenstrijdig” en drong hij er bij beide partijen op aan om de IAEA “zo snel mogelijk” toegang te verlenen tot de faciliteit.

“Ik vraag beide partijen samen te werken… en een missie van de IAEA door te laten gaan” , zei hij. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep op om alle militaire activiteiten rond de fabriek te stoppen terwijl de Veiligheidsraad zijn vergadering hield.

VS steunen gedemilitariseerde zone in kerncentrale Oekraïne
Lees verder VS steunen gedemilitariseerde zone in kerncentrale Oekraïne
Eerder zei de plaatsvervangend woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Ivan Nechaev, dat Moskou voorstander was van een IAEA-inspectie van de fabriek in Zaporozhye.

Lees ook eens:  'Overheid verantwoordelijk voor groot aantal zelfdodingen'

“De faciliteit mag niet worden gebruikt als onderdeel van een militaire operatie. In plaats daarvan is er dringend overeenstemming nodig op technisch niveau over een veilige perimeter van demilitarisering om de veiligheid van het gebied te waarborgen’, zei de VN-chef in een verklaring.

China drong er ook bij alle “belanghebbende partijen” op aan om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten en “een oplossing te vinden” voor de kwestie. Ondertussen hebben de VS alle verantwoordelijkheid volledig bij Rusland gelegd.

De Amerikaanse staatssecretaris voor wapenbeheersing en internationale veiligheidsaangelegenheden, Bonnie Jenkins, voerde aan dat Rusland alle risico’s die nu met de fabriek verbonden zijn, heeft gecreëerd door Oekraïne binnen te vallen en eiste van Moskou dat zijn troepen zich terugtrekken. Tegelijkertijd steunde ze ook de oproep van Guterres voor een gedemilitariseerde zone.

Bron

Daarom ben ik altijd nog tegen kernenergie, je kunt het nooit vertrouwen en als het misgaat dan gaat het ook werkelijk goed mis!

Oekraïne onder leiding van Amerika doet flink zijn best om Rusland dit in de schoenen te schuiven als het misgaat, Amerika lacht nu…wij niet…

Wat een hel als demonen de wereld regeren…


Orders om ZNPP aan te vallen worden gegeven in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, de autoriteiten van Zaporozhye zijn er zeker van.

Vertegenwoordiger van de staatsadministratie van Zaporozhye Rogov: orders om ZNPP aan te vallen worden gegeven in Groot-Brittannië en de VS
Een fragment van een raket na beschietingen op het grondgebied van de kerncentrale van Zaporozhye – RIA Novosti,

Een fragment van een raket na beschietingen op het grondgebied van de kerncentrale van Zaporozhye. Archief foto

Lees ook eens:  Debat op tv

SIMFEROPOL, 12 augustus – RIA Novosti. Orders om de kerncentrale van Zaporozhye aan te vallen worden gegeven in het VK en de VS, de Kiev-autoriteiten zijn slechts een uitvoerder, vertelde Vladimir Rogov, een lid van de belangrijkste raad van de administratie van de regio Zaporozhye, aan RIA Novosti.

“De orders om de kerncentrale van Zaporizja aan te vallen, worden gegeven in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, ze hebben de leiding over het (Vladimir) Zelensky-regime, dat in feite slechts een uitvoerder is”, zei Rogov.

Volgens hem probeert de Oekraïense zijde door de kerncentrale te beschieten de verdere opmars van de geallieerde troepen van Rusland tegen te houden en Europa te chanteren met een nucleaire dreiging.

Rogov benadrukte dat om de beschietingen te stoppen, het allereerst noodzakelijk is om de nederzettingen Nikopol, Marganets en Tomakovka in de regio Dnepropetrovsk te bevrijden . “Van daaruit beschieten Oekraïense terroristen de kerncentrale”, benadrukte Rogov.

Tijdens de speciale operatie nam het Russische leger de controle over de oblast Cherson en het Azov-deel van de oblast Zaporozhye over , waarbij ze grote steden als Cherson , Melitopol en Berdyansk bezetten en Oekraïne afsloten van de Zee van Azov .

In beide regio’s zijn nieuwe regeringen gevormd, Russische tv-zenders en radiostations zenden uit, handels- en vervoersverbindingen met de Krim worden hersteld. De regio’s kondigden plannen aan om deel uit te maken van Rusland. Bovendien, acht jaar later werd het Noord-Krimkanaal gedeblokkeerd, er stroomt weer water naar het schiereiland.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥