web analytics

Genlaboratorium Afrika | Documentaire HD | ARTE

Lobbyisten, filantropen en zakenmensen pleiten voor het gebruik van genetische manipulatie in Afrika. Hun belangrijkste argument: ingrepen in het genoom van dieren en planten zijn de oplossing in de strijd tegen honger en malaria, “twee van de grootste gezondheidsproblemen op het continent”. Een van de aanhangers van de beweging is Bill Gates, een van de rijkste mannen ter wereld. Wat drijft Gates? Lobbyisten, filantropen en zakenmensen pleiten voor het gebruik van genetische manipulatie in Afrika.

Hun belangrijkste argument: ingrepen in het genoom van dieren en planten zijn de oplossing in de strijd tegen honger en malaria, twee van de grootste gezondheidsproblemen op het continent. De aanhangers van de beweging zijn onder meer Bill Gates, een van de rijkste mannen ter wereld en oprichter van de meest invloedrijke liefdadigheidsstichting in de geschiedenis.

De documentatie toont: hoe de Bill & Melinda Gates Foundation zich kon ontwikkelen tot een van de belangrijkste sponsors van genetische manipulatie-experimenten in Afrika. Discreet en immuun voor kritische stemmen werken onderzoekers aan de genetische modificatie van cassaveplanten of muggen om het malariaprobleem op te lossen.

De rol van de EU is dubbelzinnig: waar de internationale gemeenschap aanvankelijk sceptisch stond tegenover genetische manipulatie vanwege de mogelijke risico’s voor gezondheid en milieu, voert ze nu samen met de Microsoft-oprichter experimenten uit die hier verboden zouden zijn. De genetische manipulatie-upgrade in Afrika gaat over macht, maar ook over geld.

En ook hier staat de Bill & Melinda Gates Foundation centraal: door genetische manipulatie-experimenten in Afrika te financieren, speelt het de grote westerse agribusiness in de kaart. “Gene Laboratory Africa – The Business of Bill Gates” opent de poorten naar de dappere nieuwe wereld van filantrokapitalisme, waar liefdadigheid en winstbejag niet langer tegenpolen zijn, genetische manipulatie wordt vermomd als hongersnoodbestrijding en publieke investeringen particuliere belangen dienen. Documentatie door Jean-Baptiste Renaud (F 2021, 53 min)

Lees ook:   ‘Gideon, op zoek naar de waarheid’

Gerelateerde artikelen

Back to top button