web analytics

Rusland vertelt Oekraïne hoe het conflict snel kan beëindigen

Oekraïne zou tegen het einde van de dag alles kunnen stoppen als het aan de eisen van Rusland voldoet, zegt een woordvoerder van het Kremlin
Rusland vertelt Oekraïne hoe het conflict snel kan beëindigen

Als Kiev zijn troepen beveelt de wapens neer te leggen en aan de eisen van Moskou voldoet, zou het hele Russisch-Oekraïense conflict aan het eind van de dag voorbij kunnen zijn, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdag tijdens een telefonische vergadering.

“De Oekraïense kant kan alles voor het einde van vandaag stoppen. Er moet een bevel komen voor de nationalistische bataljons en Oekraïense soldaten om de wapens neer te leggen. Er moet ook aan de eisen van Rusland worden voldaan’, zei Peskov, die commentaar gaf op de recente bewering van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat het conflict voor de winter moet eindigen.

Peskov merkte op dat “al het andere slechts Zelensky’s gedachten zijn”, eraan toevoegend dat de speciale operatie van Rusland in Oekraïne volgens plan verliep en zijn doelen bereikte.

Reuters meldde maandag dat Zelensky, in een gesprek met de leiders van de G7 via een videoverbinding, erop stond dat het conflict tussen Moskou en Kiev voor het einde van het jaar opgelost moest zijn voordat de strenge winterse omstandigheden het voor Oekraïense troepen moeilijker zouden maken om te vechten tegen Russische troepen. Volgens de krant drong hij er bij de G7-landen op aan om Oekraïne van meer wapens te voorzien en strengere sancties op te leggen aan Moskou.

Zelensky weigert te onderhandelen over vrede – Franse media
Lees verder Zelensky weigert te onderhandelen over vrede – Franse media
Volgens een Franse functionaris die door AFP wordt aangehaald, verklaarde Zelensky tijdens dezelfde toespraak ook dat Oekraïne niet van plan was met Rusland te praten totdat het een gunstiger positie had verkregen en de gebieden terugnam die het had verloren nadat Moskou eind februari zijn offensief had gelanceerd.

Lees ook:   Jensen: Mysterie over panseksualiteit opgelost

De laatste gespreksronde tussen Moskou en Kiev vond plaats in maart in Turkije, toen de twee partijen probeerden te onderhandelen over een vreedzame oplossing voor het conflict. Sindsdien zijn de besprekingen echter volledig vastgelopen, omdat de Oekraïense kant erop heeft aangedrongen dat het pas terug naar de tafel zou komen als het in een “sterkere onderhandelingspositie” was.

De toponderhandelaar van Oekraïne, David Arakhamia, suggereerde vorige week dat Kiev gelooft dat het deze “gunstige positie” eind augustus kan bereiken nadat het “tegenoffensieve operaties in bepaalde gebieden” heeft uitgevoerd.

Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-overeenkomsten, die voor het eerst werden ondertekend in 2014, niet ten uitvoer had gelegd, en de uiteindelijke erkenning door Moskou van de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk. Het door Duitsland en Frankrijk bemiddelde Minsk-protocol is ontworpen om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.

Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zichzelf officieel verklaart als een neutraal land dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief niet is uitgelokt en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button