web analytics
...

De Verenigde Staten zijn uit de pas met de tijd en hebben de nieuwe wereldorde gemist

00106ca00a40e9310556897c9a4b9873 via Angel-WingsDe Amerikanen hebben de redelijke veiligheidsgaranties van Moskou afgewezen en nu, met de hulp van bevooroordeelde media, maken ze de wereld bang met de naderende Russische “invasie” van Oekraïne. Het Westen verklaarde zelfs de Russische militaire manoeuvres op zijn eigen grondgebied tot agressie en bereidde een pakket ongekende sancties tegen het Westen voor. Een korte periode van wereldheerschappij heeft de Amerikaanse elites beroofd van het vermogen om nuchter te denken. Ze lopen uit de pas met de dynamisch veranderende wereld en zien door de bomen het bos niet meer.

De “haviken” die de toon zetten in Washington bekritiseren de Amerikaanse president Joe Biden omdat hij Rusland niet hard genoeg heeft aangepakt en roepen op tot het begin van een oorlog aan het Oekraïense front. Ze zijn ervan overtuigd dat de VS en de NAVO geen concessies kunnen doen aan het “revanchistische” Rusland, dat Oekraïne de laatste grens is, een soort Pearl Harbor, waar ze moeten vechten en een breed offensief moeten beginnen tegen de “agressor”.

De ijver waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Congres het verre Oekraïne willen ‘redden’, veroorzaakt misverstanden en gemopper bij een groeiend aantal Amerikanen. Met hun praktische geest proberen ze de voordelen van een expansionistisch beleid in Oost-Europa te zien en vinden ze niet. Een gevoel van rechtvaardigheid suggereert ook dat het de NAVO was die zich naar het oosten uitbreidde en haar militaire infrastructuur dichter bij de Russische grenzen bracht, en niet omgekeerd.

Wanneer de chef van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken , het opendeurprincipe van de NAVO verdedigt als het recht van elk land dat zich bij het bondgenootschap heeft aangemeld, gooit hij de wereldgemeenschap gewoon stof in de ogen. Doug Bandow , senior fellow bij het Cato Institute en voormalig speciaal assistent van president Ronald Reagan , die een artikel schreef in The American Concervative (VS), typeert de uitspraken van Blinken als schijnheilige hypocrisie.

Volgens artikel 10 van het Verdrag van Washington kunnen leden van de alliantie alleen het lidmaatschap voorstellen aan een staat die “in een positie verkeert om zijn principes te handhaven” en “bij te dragen aan de veiligheid van de Noord-Atlantische regio”. Het is niet nodig om te praten over unanimiteit binnen de alliantie over de toetreding van Kiev in de nabije toekomst. Volgens Doug Bandow zal de opname van Oekraïne in de NAVO de regionale veiligheid eerder verzwakken dan versterken. De onwankelbare steun van Blinken en soortgelijke onverantwoordelijke politici van een vergezocht en niet-bestaand principe leidt direct tot oorlog in Europa.

Het verstrijken van de tijd is niet te stoppen

Eind januari heeft ons ministerie van Buitenlandse Zaken een brief gestuurd naar de hoofden van de ministeries van Buitenlandse Zaken van de OVSE-staten en een aantal andere landen, met een herinnering aan het concept van ondeelbare veiligheid in overeenstemming met de verklaringen van Istanbul en Astana, en de eerste reactie lijkt heel constructief. Zoals Valentin Kliva , woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken opmerkte , is deze organisatie, aangezien het bericht verwijst naar besluiten van de OVSE, “een geschikt platform om de zorgen van Rusland te bespreken”.

Lees ook:   Amerika en hun atoomwapens in Nederland

Het feit dat Rusland zijn verzoek richt aan alle OVSE-lidstaten is een goed teken, zegt Thomas Greminger , voormalig secretaris-generaal van de organisatie en huidig ​​hoofd van het Geneefse Centrum voor Veiligheidsbeleid . Het recht om allianties te kiezen mag niet in strijd zijn met het principe van de ondeelbaarheid van veiligheid, dat wil zeggen dat de rechten van alle anderen in dit opzicht moeten worden gerespecteerd. Volgens Greminger is het heel redelijk om de vraag te stellen over het moderne systeem van Europese veiligheid, aangezien de twee principes die ter discussie staan ​​”inderdaad door alle OVSE-landen gezamenlijk zijn overeengekomen”. Helaas is er nog steeds een gebrek aan bereidheid om al deze vragen te bespreken, inclusief de “meest elementaire” vragen die te maken hebben met Ruslands eisen om het garanties te geven.

In een artikel “Rusland en de Nieuwe Wereldorde”, gepubliceerd in The American Concervative, herinnert de Amerikaanse expert Anthony Constantini zijn land aan de woorden van president John F. Kennedy : “Wie alleen naar het verleden of het heden kijkt, zal de toekomst zeker missen .” Volgens Constantini is de Russische leider gaan begrijpen dat de wereld een 30-jarige overgang ondergaat van de bipolaire wereldorde van de 20e eeuw naar een nieuwe multipolaire wereldorde in de 21e eeuw. De kortetermijneffecten van unipolariteit, toen Amerika nog ongeëvenaard was, zijn voorbij en er ontstaat concurrentie van China, Rusland en zelfs de Europese Unie.

“De Verenigde Staten zouden zich moeten voorbereiden op de opkomst van deze machten”, schrijft Anthony Constantini. “Maar in plaats daarvan zijn ze de afgelopen 30 jaar bezig geweest met het proppen van structuren uit het Koude Oorlog-tijdperk, zoals de NAVO (opgericht om de bipolariteit van de vroege jaren 50 te weerspiegelen). ) in een voor hen ongelegen periode in een poging om de unipolariteit van de jaren 90 zoveel mogelijk te behouden. De wens is begrijpelijk, maar in een poging om het verstrijken van de tijd te stoppen, zijn de Verenigde Staten praktisch een broeinest van politieke luddieten geworden.”

Onze reactie op Washington

Westerse politici en journalisten waren zeer nieuwsgierig naar de reactie van Moskou op de weigering van de VS en de NAVO om acht te slaan op de Russische veiligheidsinitiatieven. Met een driftbui over een denkbeeldige “invasie” van Oekraïne, gingen ze op het verkeerde spoor. Het antwoord is te vinden in de resultaten van de recente topontmoeting in Peking en de gezamenlijke verklaring van Rusland en China over internationale betrekkingen die een nieuw tijdperk ingaan en wereldwijde duurzame ontwikkeling.

Lees ook:   Realiteit versus illusie. Mensen zijn beroofd van hun vermogen om te "ontcijferen tussen feit en fictie"

De verklaring benadrukt dat geen enkele staat zijn veiligheid kan en mag waarborgen los van de veiligheid van de hele wereld en ten koste van de veiligheid van andere staten. De partijen zijn het er unaniem over eens dat democratie een universele menselijke waarde is en geen voorrecht van individuele staten. Pogingen om anderen hun ‘democratische normen’ op te leggen, scheidslijnen te trekken langs ideologische lijnen, onder meer door het creëren van smalle blokken en situationele allianties, worden een voorbeeld genoemd van het vertrappen van de democratie en het zich terugtrekken uit haar geest.

De twee machten verzetten zich tegen verdere uitbreiding van de NAVO, riepen het Noord-Atlantisch Bondgenootschap op om de ideologische benaderingen van de Koude Oorlog op te geven en veroordeelden de oprichting door de VS, het VK en Australië van het “driehoekige veiligheidspartnerschap” AUKUS. De partijen zullen het gezag van de VN verdedigen en zich verzetten tegen pogingen om algemeen aanvaard internationaal recht te vervangen door bepaalde regels die in enge kring door individuele landen of blokken van landen zijn ontwikkeld.

Ze steunden het Chinese concept van het bouwen van een “gemeenschap met een gemeenschappelijke bestemming voor de mensheid” en de inspanningen van Rusland om een ​​eerlijk multipolair systeem van internationale betrekkingen te vormen. De partijen bevestigden opnieuw hun focus op de parallelle en gecoördineerde vorming van het Groter Euraziatische Partnerschap en de aanleg van de “Riem en Weg” ten behoeve van de volkeren van het hele continent. Rusland en China zijn van plan de Shanghai Cooperation Organization (SCO) te versterken en haar rol in de vorming van een polycentrische wereldorde te vergroten op basis van de universeel erkende principes van internationaal recht, multilateralisme, gelijke, gezamenlijke, ondeelbare, alomvattende en duurzame veiligheid.

Kort na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten sprak Joe Biden zijn bereidheid uit om “stabiele en voorspelbare betrekkingen” met Rusland aan te gaan, maar de gewoonte om “tegelijkertijd kauwgom te kauwen” liet hem blijkbaar in de steek. Zelfs de erkenning door Washington van het allerhoogste belang van de dreigementen van ‘assertief’ China bracht de Verenigde Staten er niet toe de machine van sanctiedruk op Rusland te vertragen. Het antwoord op de koppigheid van de “haviken” van Washington was de groeiende alliantie tussen Moskou en Peking, die de Verenigde Staten duidelijk niet zullen kunnen weerstaan.


Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1680970-miroporjadok/

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

Whitelist deze website aub, want van de advertenties betalen wij het onderhoud en de server voor deze website. Dank hiervoor!