24 januari 2022

 

Tweede Kamerleden mogen binnenkort gratis op sollicitatiecursus en loopbaantraining

Tweede Kamerleden mogen binnenkort gratis op sollicitatiecursus en loopbaantraining. Alle kosten die Kamerleden maken om zich voor te bereiden ‘op een volgende stap in hun carrière’ worden vergoed door de overheid. Dat staat in een voorlopig wetsvoorstel.

Parlementariërs toucheren jaarlijks een salaris van 115.000 euro. Als ze een opleiding, cursus of loopbaanactiviteit willen volgen, moeten ze dat nu uit eigen zak betalen. Maar daar komt binnenkort verandering in, als het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt.

In een wetsvoorstel – dat ter consultatie ligt – staat dat Tweede Kamerleden de kosten voor loopbaanoriëntatie of ‘mobiliteit bevorderende activiteiten’ straks vergoed krijgen. Dat is opvallend, want in de toelichting bij hetzelfde wetsvoorstel staat ook dat de geloofwaardigheid van politici sterk vermindert als bekend wordt dat zij zich tijdens het ambt oriënteren op een andere baan.

‘Voortijdig aftreden als volksvertegenwoordiger kan worden gezien als een vertrouwensbreuk met de kiezer’, schrijft het ministerie. ‘Aan de andere kant is het wenselijk dat Kamerleden na hun aftreden snel kunnen beginnen met solliciteren.’ Daarom krijgen politici straks een vergoeding voor opleidingen, sollicitatietraining, een cursus ‘Ken u zelf’ of het leren schrijven van een bedrijfsplan.

Wachtgeld
Maar ze krijgen géén geld voor netwerkgesprekken of begeleiding naar een nieuwe baan. Want het is niet de bedoeling dat parlementariërs tijdens het Kamerlidmaatschap al hun biezen pakken. Het ministerie wil wel dat politici ‘meteen na aftreden een vliegende start kunnen maken met daadwerkelijk solliciteren’, zo staat in het wetsvoorstel.

Door de extra onkostenvergoeding hoopt het ministerie dat ex-Kamerleden minder wachtgeld opstrijken. Nu hebben zij maximaal drie jaar en twee maanden recht op wachtgeld. Een paar jaar geleden bleek uit onderzoek door het ministerie dat bijna de helft van de oud-politici na hun carrière aan het Binnenhof moeilijk weer aan het werk komt.

Lees ook:   Vluchtelingen en wat men er aan verdiend!

https://www.ad.nl/politiek/tweede-kamerlid-krijgt-geld-voor-sollicitatiecursus~a2825c27/

Gerelateerde berichten