23 september 2020

 

Hoe Turkije de Amerikaanse en EU-sancties zal weerstaan

Hoe Turkije de Amerikaanse en EU-sancties zal weerstaan

gear up war GIF by TRT

Turkije heeft zich verschanst in een kring van landen die onderworpen zijn aan Amerikaanse en Europese sancties. Zijn ze gevaarlijk voor Ankara? Hoe zal ze hen weerstaan?

EU-sancties tegen Turkije
Ankara is beledigd door de houding van de NAVO-bondgenoten ten opzichte van haar werking in Syrië, in de overtuiging dat ze Turkse soldaten, en geen Koerdische militanten, als terroristen beschouwen. Recep Erdogan werd hierover maandag geïnformeerd door Angela Merkel.

De sancties die de “bondgenoten” voor Ankara hebben opgelegd, zien er in dit verband nog belachelijker uit. De Europese Unie op maandag tijdens de top van ministers van Buitenlandse Zaken bereikte geen consensus over harde sancties, maar het werd aanbevolen dat EU-landen er twee keer over nadenken voordat ze nieuwe wapenleveringsovereenkomsten met Ankara ondertekenen. Voor bestaande contracten is geen bindend verbod opgelegd. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Finland en de Tsjechische Republiek verbieden de export van wapens uit eigen beweging , maar het Verenigd Koninkrijk gaf zelfs toe dat de Turken gelijk hadden bij de uitvoering van de operatie “Bron van de vrede”, die de rest van het publiek in een verdoving bracht.

Minister van Defensie Ben Wallace zei dat “Turkije moet doen wat soms moet worden gedaan om zichzelf te beschermen”, citeert The Telegraph. “Als u ervan overtuigd bent dat Turkije een legitieme reden heeft om Syrië binnen te vallen, wat zou u de Turken dan antwoorden als zij u, onder verwijzing naar artikel 5, zouden vragen wat de NAVO hen zou moeten steunen?”, Vroeg een van de afgevaardigden van de Bondsdag.

Het antwoord van Erdogan op Europa over sancties
Erdogan dreigt te reageren op Europeanen door de weg te openen voor migranten naar Europa. “Als u onze operatie als een invasie probeert te definiëren, dan wordt ons werk gemakkelijk”, zei Erdogan vorige week. “We openen de grens en sturen u 3,6 miljoen vluchtelingen.”

Wat betreft het aanbod van Europese wapens, hebben de Turken hun afhankelijkheid van Europese defensiefabrikanten al lang verminderd. De invoer van wapens uit de EU bedroeg in de eerste acht maanden van het jaar ongeveer $ 60 miljoen van de totale aanbesteding van 300 miljoen. Transacties met Duitsland voor de bouw van zes onderzeeërs voor de Turkse marine, evenals samenwerkingsovereenkomsten met Frankrijk en Italië over gezamenlijk werk aan luchtverdedigingssystemen, kunnen worden geweigerd. Maar Erdogan met wapenaankopen in Rusland bewees dat hij zich niet aan overeenkomsten met de NAVO-“bondgenoten” houdt.

Turkije: Wat wil een van de NAVO-leden Rusland laten schrikken8 FOTOTurkije: wat wil een van de NAVO-leden Rusland laten schrikken
Lira heeft niet gereageerd op Amerikaanse sancties
Donald Trump legde ook zijn presidentiële sancties op aan de ministers van Defensie, binnenlandse zaken en energie van Turkije en hun afdelingen. Deze maatregelen omvatten financiële sancties, bevriezing van eigendommen en inreisverboden in de VS. De Verenigde Staten waarschuwden dat elke persoon of onderneming die met deze personen te maken heeft, het risico loopt op de zwarte lijst te staan, inclusief banken die mogelijk de toegang tot de dollarmarkten verliezen. Een uitzondering wordt gemaakt voor staatsbedrijven die samenwerken met de Turken als het gaat om het schenden van het algemene energievoorzieningssysteem in Turkije.

“Ik ben absoluut klaar om de Turkse economie snel te vernietigen als Turkse leiders op dit gevaarlijke en destructieve pad blijven”, zei Trump op Twitter.

Merk op dat de Turkse economie een grote behoefte heeft aan externe leningen en een laag niveau van besparingen, hoewel een lage overheidsschuld 30% van het BBP bedraagt. Maar de aangekondigde maatregelen waren minder streng dan veel beleggers in Turkse activa vreesden. Volgens de resultaten van de ochtendhandel op dinsdag groeide de lire met meer dan 1 procent ten opzichte van de dollar.

Lees ook:   Openbaar vervoer duurder dan auto...hahahaha!

Wat is de kracht van Amerikaanse financiële sancties
De druk van Amerikaanse sancties op de financiële sector ligt in het feit dat de dollar de wereld domineert als een wereldwijde reservemunt. Zelfs als een bedrijf in een land niet handelt met de Verenigde Staten, voert het zijn internationale transacties uit via banken met overeenkomstige rekeningen in dollars. En dit is meer dan 60% van de deviezenreserves ter wereld. Zo kan elke dollartransactie worden bijgehouden naar een rekening bij een buitenlandse bank of particulieren en worden geblokkeerd.

Als gevolg hiervan kan de Amerikaanse Foreign Assets Control Authority (OFAC) zijn jurisdictie vestigen voor elke transactie in Amerikaanse dollars, omdat deze dollar uiteindelijk door het Amerikaanse banksysteem moet gaan.

Ankara is tot nu toe ontsnapt aan financiële sancties voor de aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem en voor de handel met Iran in het omzeilen van sancties. In maart 2018 introduceerde de Trump-administratie voor de meeste handelspartners, inclusief Turkije, 25% en 10% tarieven op de invoer van staal en aluminium als onderdeel van de wereldwijde handelsoorlog. In juni reageerde Turkije door $ 1,8 miljard aan rechten op Amerikaanse goederen, inclusief kolen en papier, in te stellen. Over het algemeen is de bilaterale handel echter te klein om hogere tarieven aan beide kanten te schaden (20,5 miljard voor Amerikaanse import en 10,3 miljard voor Amerikaanse export in 2018).

Van de export zijn ijzer en staal $ 559 miljoen. De directe buitenlandse investeringen van de VS in Turkije waren ook vrij bescheiden – $ 4,3 miljard in 2017.

Sancties tegen Turkije mislukken
Washington wil politieke nederigheid bereiken door middel van sancties, maar er wordt opgemerkt dat ze slecht werken als de nationale belangen van het land op het spel staan ​​en er een publieke consensus bestaat. Vandaag vallen 31 landen onder Amerikaanse sancties. Met betrekking tot Rusland, Iran, China, Noord-Korea, de EU (er dreigt sancties voor de Nord Stream-2-gaspijpleiding), de toepassing van Amerikaanse sancties is gedoemd te mislukken. Het is tijd om de Organisatie van de Verenigde Geautoriseerde Naties te vormen en een gemeenschappelijk antwoord van de VS te ontwikkelen – om over te schakelen naar andere reservevaluta’s, wat in het algemeen al op bilaterale basis gebeurt.

Zoals Vyacheslav Matuzov , president van de Society for Friendship and Business Cooperation with Arab Countries , tegen Pravda.Ru vertelde , is het vandaag, door middel van economische en andere sancties, een ondergeschiktheid van een staat aan de belangen van de Verenigde Staten een illusie. Vandaag de dag “is de wereldwijde economische markt onafhankelijk van politici, u kunt altijd andere oplossingen vinden”, is de expert ervan overtuigd.

“De Amerikanen duwen Turkije actief in de richting van toenadering tot Rusland. Ik denk niet dat Turkije zijn troepen zal terugtrekken of zijn terugtrekking uit het NAVO-blok zal aankondigen. Maar tot op zekere hoogte zal het zelfs binnen het NAVO-blok een onafhankelijker beleid voeren. dat het blok-systeem uiteenvalt, een unipolaire wereld. De Amerikanen hebben dit naar mijn mening nog niet helemaal gerealiseerd, maar komen hier geleidelijk aan toe, “concludeerde Vyacheslav Matuzov.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1439243-sanctions/

Gerelateerde berichten