web analytics
11:11 Dubbele getallen
Politiek-Elite

Hoera! De Amerikanen hebben ons gevraagd!

Hoera! De Amerikanen hebben ons gevraagd!

Politiek verslaggever Jos Heymans over wat hem opvalt in de Haagse en Europese politiek.

Het is weer zover, de Amerikanen hebben ons gevraagd! Hiep, hiep hoera! We mogen meedoen aan de strijd tegen IS in Syrië. We zijn trots als een pauw, maar we maskeren dat professioneel. We gaan eerst eens goed nadenken over dat verzoek, want zorgvuldigheid boven alles. Maar de uitkomst staat al vast: natuurlijk gaan we meedoen, we willen niets liever.

Wat is dat toch, die onderdanigheid jegens de Verenigde Staten? We gedragen ons als dat nare jongetje op de eerste rij, dat zijn vinger ver uitstrekt boven de rest van de klas om de aandacht van de meester te trekken en die te behagen. Goh, wat had ik een hekel aan die types. Al was het maar omdat ze door de meester als voorbeeldige leerlingen werden neergezet, van wie ik nog wat kon leren.

Het maakt niet uit wat voor kabinet er zit. CDA/PvdA, CDA/VVD, VVD/PvdA, allemaal zijn ze gevleid als de Amerikanen ons vragen iets te doen voor de wereldvrede. Naar Kosovo? We zijn al onderweg. Zonder wapens naar Srebrenica? Tuurlijk, u helpt ons wel als dat nodig is. Naar Irak, naar Afghanistan? Prima, we horen wel hoe lang we er moeten blijven. Naar Mali? Zeg maar hoe laat we er moeten zijn.

“Het maakt niet uit wat voor kabinet er zit. Allemaal zijn ze gevleid als de Amerikanen ons vragen iets te doen voor de wereldvrede.”
We worden zo vaak uitgenodigd, dan moeten we wel heel erg goed zijn, stellen we trots vast. We zijn professionals in het verzamelen van inlichtingen over de vijand in Mali; onze bommen in Irak zijn het meest effectief, raken elk doel. Althans, dat hoor ik altijd van bewindslieden, Kamerleden en militairen. Dan zal het wel zo zijn. Hoewel, ik heb het nog nooit gehoord van een Amerikaanse, Franse, Duitse of Britse generaal, tenzij de beleefdheid dat vereiste.

Soms loopt het anders. Ik zie nog de verbijstering bij Hennis en Timmermans, toen de VS vorig jaar tijdens een NAVO-top in Wales enkele bevriende landen hadden uitgenodigd om een coalitie te vormen tegen IS. Vol ongeloof ontdekten we dat Nederland daar niet bij zat. Maar volgens het smoesje van Timmermans kwam dat alleen maar omdat het zaaltje te klein was.

De twee ministers liepen de benen uit het lijf om alsnog te mogen meedoen. Een maandje later was het zover: Nederland was welkom in de ‘coalition of the willing’; met zes F16’s bestoken we sindsdien IS-stellingen in Irak. Grote opluchting bij het kabinet; we telden weer mee, de Amerikanen namen ons weer serieus. Of misschien dachten de Amerikanen: vraag die Nederlanders maar, die durven toch nooit nee te zeggen.

Want we zijn gewillige jaknikkers. Dat doen we graag. We worden geregeld beloond voor onze inschikkelijkheid. Balkenende mocht verschillende keren aanschuiven bij de G20, de vergadering van de leiders van de twintig grootste economieën ter wereld; Jaap de Hoop Scheffer hield er een baan aan over als secretaris-generaal van de NAVO; Clinton en vader en zoon Bush kwamen op bezoek in Nederland.

“Vraag die Nederlanders maar, die durven toch nooit nee te zeggen. Want we zijn gewillige jaknikkers.”
Maar als je niet doet wat de Amerikanen willen, dan lig je eruit. Toen Nederland zich terugtrok uit Uruzgan, ondanks het dringende verzoek van de VS om er te blijven, waren de rapen gaar. Het kabinet viel en bij de G20 waren we niet meer welkom. We poogden nog om opnieuw in de gratie te komen met een halfbakken politiemissie in Kunduz, maar dat maakte totaal geen indruk op de Amerikanen. De deuren van het Witte Huis bleven gesloten. Pas een jaar na Ruttes aantreden, was onze premier welkom in Washington.
Wat laten we ons toch graag piepelen door de Amerikanen; wat willen we toch graag het beste jongetje van de klas zijn. Waarom eigenlijk? Omdat we zo graag worden gewaardeerd? Zeker, we gloeien van trots als Obama zegt ‘dat er geen belangrijker bondgenoot is dan Nederland’. En het kan ook wat opleveren. Volgend jaar stemmen de Verenigde Naties wie tijdelijk mag toetreden tot de Veiligheidsraad. Wij zijn kandidaat, maar er zijn kapers op de kust. Een steuntje in de rug van de VS kunnen we goed gebruiken.

Dan moet de PvdA wel meewerken en instemmen met onze toekomstige activiteiten in Syrië. Want daar zit de pijn; de PvdA wil niet echt. Althans niet, zolang er geen duidelijkheid is over het doel van de bombardementen en de toekomst van Syrië.

Houdt de PvdA het been stijf, dan krijgen we een herhaling van 2010 toen Wouter Bos de missie-Uruzgan om zeep hielp. En onze innige band met de Amerikanen.

Jos Heymans

https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/jos-heymans/hoera-de-amerikanen-hebben-ons-gevraagd

Goed artikel!!!! Maar echt zum kotzen, zoals onze regeringen zich opstellen, bah en nog eens bah!

Gruwelijk… hoeveel Nederlanders zijn het hier mee eens eigenlijk?
De regering beslist maar, in feite is dit absurd.
Ze zijn zg gekozen, ook al geloof ik ook niet meer in eerlijke verkiezingen.
En omdat zij gekozen zijn, mogen ze jaren blijven plakken. Terwijl men al lang zegt, eh het bezoekuurtje is voorbij, tijd om naar huis te gaan. Maar nee hoor dit vervelende bezoek blijft gewoon plakken!
Je komt er pas vanaf als zij weg moeten, of als er een partij is die zo anti tegenwerkt…dat ze wel moeten.

Aangezien ik al meer dan genoeg gelezen heb over de praktijken van Turkije richting Is, en Amerika die Is zelf heeft opgericht danwel samen met Turkije financiert.
Sorry waar is er dan een oorlog tegen, dit alles is niet wat wij denken.
Men is wel anti Rusland maar dat was Amerika altijd al.

Amerika die stunt met voedsel, het maakt hen niet zoveel uit welke rommel er in voedsel zit of wat er in het gif zit dat men op groenten en fruit sproeit.
Het maakt men ook niet uit of je arm bent, of ziek wordt.
Het menselijke aspect is er wel vanaf en dan gaat men tekeer tegen de Russen, die wel menselijkheid betonen.

Die wel goed omgaan met voeding, voedsel en hun bevolking.
Sorry maar… Als men false flags gebruikt om de mensheid bang te maken, voor aanslagen.
Als men zomaar vluchtelingen binnenlaat in Europa, zonder check, en even later zegt, laten we de grenzen eens dicht gooien, wat niet nodig was geweest, als men die vluchtelingen al gecheckt had, of als men nooit 1 Europa was geworden!
Het is 1 groot spel…
Zij weten wat zij doen achter de schermen.
NL lult wel mee, schoothond achtig.
Maar meestal is een oorlog prettig om geld te verdienen dat zij verloren… banken etc!
Het schijnt dat NL nu ook weer flink verdiend aan oorlogswapens… wat een schande!
Ik schaam me voor dit land dat zo meewerkt aan slechte evil zaken.
Ik lees het nog wel maar, het liefst wil ik het helemaal niet weten al die ellende en shit die zij veroorzaken in de wereld.
Ik geloof in karma en vraag me echt af welk karma die mensen ooit gaan beleven?
Dat je zoveel slechtigheid aan kunt richten in al die levens van zoveel mensen en opgroeiende kinderen?
Amazing…

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥