web analytics
11:11 Dubbele getallen

Meer Amerikaanse ouders wijzen HPV-vaccin af vanwege veiligheidsoverwegingen

Een groeiend aantal ouders in de VS kiest ervoor om hun adolescente kinderen niet te vaccineren tegen humaan papillomavirus (HPV), volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de juni 2023 editie van het tijdschrift Pediatrics . 1 De studie identificeerde trends in de opname van HPV-vaccins in een poging om strategieën te ontwikkelen om de toenemende aarzeling met vaccins tegen te gaan.
De onderzoekers ontdekten dat het aantal ouders dat “veiligheid of bijwerkingen” noemde als reden om af te zien van de serie met drie doses, tussen 2010 en 2018 aanzienlijk toenam met 15,6 procent per jaar. vaccin waren “Niet nodig”, “veiligheidsproblemen”, “gebrek aan aanbeveling”, “gebrek aan kennis” en “niet seksueel actief”. 
Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) richt het HPV-vaccin zich op de typen HPV die baarmoederhalskanker veroorzaken en sommige vormen van kanker van de vulva, anus, orofarynx, evenals HPV-typen die geassocieerd worden met de meeste genitale wratten. 
“Dit zou acceptabel zijn geweest rond 2006, toen het vaccin nieuw was, maar nu is het schokkend dat mensen nog steeds denken dat het vaccin misschien niet veilig is”, zegt co-auteur van het onderzoek en assistent-wetenschapper bij Henry Ford Health in Detroit, Michigan Eric Adjei Bokye, PhD. De hoofdonderzoeker van de studie, Kalyani Sonawane, PhD van de UTHealth School of Public Health in Houston, Texas, zei:

Ons vermoeden is dat de toenemende bezorgdheid over de veiligheid waarschijnlijk wordt veroorzaakt door [het] gebruik van sociale media en mensen die online vaccininformatie proberen te vinden.

HPV is een groep van meer dan 200 verwante virussen en wordt beschouwd als de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) in de Verenigde Staten. In meer dan 90 procent van de gevallen is HPV onschadelijk en verdwijnt het vanzelf. 

Lees ook:   Europa staat in Brand-Jensen 32

Recent onderzoek suggereert dat een enkele dosis HPV voldoende bescherming biedt

 

CDC-functionarissen bevelen HPV-vaccinatie aan voor jongens en meisjes van 11-12 jaar, maar zeggen dat het HPV-vaccin kan worden gegeven aan kinderen vanaf negen jaar oud. Vanaf 2020 had ongeveer 75 procent van de Amerikaanse tieners ten minste één dosis HPV-vaccin gekregen in de HPV-serie met twee of drie doses, en bijna 60 procent had de serie voltooid.

Voorlopige resultaten van een recente studie suggereerden echter dat slechts één HPV-injectie voor meer dan 97 procent effectief is in het voorkomen van infectie, wat ertoe leidde dat meer dan 20 landen hun aanbevelingen herzien in overeenstemming met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De studie, die nog niet is gepubliceerd, omvatte een gerandomiseerde dubbelblinde gecontroleerde studie – de “gouden standaard” in onderzoek en geneeskunde – waarbij deelnemers in de controlegroep meningokokkenvaccin kregen. 
In 2022 besloot de Strategic Advisory Group of Experts on Immunization van de WHO dat één dosis van de serie met drie doses voldoende zou zijn voor adequate HPV-bescherming, in het besef dat het minder waarschijnlijk is dat mensen alle doses van een serie met drie doses HPV-vaccin krijgen.

Baarmoederhalskanker in een laat stadium neemt toe na wijdverbreide HPV-vaccinatie

Na de goedkeuring van het routinematige uitstrijkje voor vrouwen in de jaren veertig daalden de baarmoederhalskanker en de daaropvolgende sterftecijfers met 75 procent. 
De incidentie bereikte een plateau in 2012, zes jaar nadat het HPV-vaccin in 2006 werd goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en door CDC-functionarissen werd aanbevolen voor alle 11-12-jarige kinderen. 

Vandaag de dag, ondanks wijdverspreide vaccinatie, neemt baarmoederhalskanker in een laat stadium toe, en de incidentiecijfers zijn de afgelopen 18 jaar niet gedaald binnen welke Amerikaanse raciale, etnische of leeftijdsgroep dan ook, volgens een studie. 
De WHO streeft ernaar om 90 procent van de meisjes wereldwijd tegen HPV te vaccineren voordat ze 15 jaar oud worden. De dekking ligt momenteel op 13 procent. 

Lees ook:   Jeugdwerker schrijft brief aan overleden Jordy

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button