web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Frankrijk sloopt 7000 jaar oud monument om plaats te maken voor bouwmarkt

Autoriteiten beweerden dat de toeristische attractie weinig “archeologische waarde” heeft

Tientallen oude staande stenen in het zuidwesten van Frankrijk zijn platgewalst om plaats te maken voor weer een verkooppunt van een landelijke winkelketen die doe-het-zelfproducten verkoopt, wat tot opschudding leidde onder de lokale bevolking.

De historische plaats van Montauban “is verwoest”, met ten minste 39 megalithische stenen, sommige geschat op ongeveer 7.000 jaar oud, verloren, vertelde de lokale archeoloog Christian Obeltz deze week aan de media.

De Franse gemeente Carnac is beroemd om duizenden zogenaamde menhirs – staande stenen die door neolithische mensen zijn opgericht voor doeleinden die nog steeds een mysterie blijven. In tegenstelling tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van het gebied, Menec, Kermario en Kerlescan, die deel uitmaken van een UNESCO-lijst van werelderfgoedsites, heeft de stenen set in Montauban, op slechts 1,5 kilometer afstand, echter weinig historische waarde, volgens lokale functionarissen.

“Gezien het onzekere en in ieder geval niet-belangrijke karakter van de overblijfselen, zoals blijkt uit controles, is er geen schade aan een site van archeologische waarde vastgesteld”, vertelde het Regionaal Bureau voor Culturele Zaken van Bretagne in een verklaring aan AFP.

De plaatselijke burgemeester heeft erop aangedrongen dat hij “de wet volgde” en dat de bouwvergunning afgelopen augustus pas werd verleend nadat archeologen de vereiste onderzoeken hadden uitgevoerd.

Lees ook eens:  "Fat pride moedigt mensen met obesitas aan om medisch advies naast zich neer te leggen. Gevaarlijk"

Obeltz beweerde echter dat er geen “archeologische opgravingen waren om te weten of de stenen menhirs waren of niet.” Hij beschuldigde de lokale autoriteiten er ook van haast te maken om de ontwikkeling groen licht te geven voordat activisten een UNESCO-bescherming aanvragen.

Een populaire Franse winkelketen, Mr Bricolage, die woonaccessoires en doe-het-zelfartikelen aanbiedt, bouwt momenteel een nieuwe winkel op de site. De woordvoerder zei dat het bedrijf het incident “oprecht betreurt” , maar herhaalde dat de autoriteiten hen volledige toestemming hebben gegeven om door te gaan.

 

bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥