web analytics

Israëlische wetenschappers bestudeerden de invloed van de geur van mensen op elkaar

Je hebt waarschijnlijk meer dan eens gezien hoe sommige zoogdieren, bijvoorbeeld honden of katten, elkaar voorzichtig besnuffelen als ze elkaar ontmoeten. Waarom doen ze het? Het is eenvoudig: identificeren wie er voor hen staat – vriend of vijand.

Israëlische wetenschappers bestudeerden de invloed van de geur van mensen op elkaar
Voor ons kan de geur van een andere persoon er ook meer toe doen dan op het eerste gezicht lijkt. Een recente studie uitgevoerd door de staf van het Weizmann Instituut in Rehovot (Israël) bewees dus dat mensen een onbewuste sympathie hebben voor mensen wiens natuurlijke geur op die van hen lijkt. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Geur en vriendschap
Wetenschappers gingen uit van het feit dat we meestal bevriend zijn met mensen die qua afkomst, uiterlijk en waardesysteem op ons lijken.

“Omdat mensen vrienden zoeken die op henzelf lijken, veronderstelden we dat mensen zichzelf en anderen kunnen ruiken om onbewust de gelijkenis van lichaamsgeuren te beoordelen, wat op zijn beurt vriendschap kan bevorderen”, zeggen de auteurs.

Om deze veronderstelling te bevestigen, rekruteerden de onderzoekers een team van vrijwilligers, waaronder vrienden van hetzelfde geslacht (we hadden het niet over seksuele partnerschappen, alleen vriendschappen), waarvan de relatie volgens enquêtes zeer snel ontstond, letterlijk uit de eerste ontmoeting. Er was ook een controlegroep bij betrokken, waarvan de leden geen vrienden met elkaar waren.

Bij alle deelnemers werden monsters van hun lichaamsgeur genomen. Om dit te doen, droegen ze een bepaalde tijd T-shirts, die vervolgens werden overgedragen aan wetenschappers.

Lees ook:   Vrouw neparts valt zomaar 10 kilo af

Experimenten met “spiegelen”
De eerste reeks experimenten maakte gebruik van een apparaat dat bekend staat als de elektronische neus of eNose. Het was uitgerust met tien metaaloxidesensoren, gecoat met verschillende materialen, ontworpen om te reageren op verschillende chemicaliën.

In de volgende stap werd een groep vrijwilligers van buitenaf gevraagd om de monsters te ruiken om de overeenkomsten en verschillen tussen hen te evalueren. De monsters werden in paren gepresenteerd.

Het bleek dat zowel het elektronische apparaat als de menselijke vrijwilligers de gelijkenis tussen de geuren van de monsters van bevriende stellen gelijkelijk waarnamen. Bij willekeurige paren was dit percentage significant lager.

Om de resultaten vast te stellen, probeerden de experts bijkomende oorzaken uit te sluiten. Het was bijvoorbeeld mogelijk dat vrienden een vergelijkbare lichaamsgeur hadden omdat ze elkaar op de een of andere manier beïnvloedden. Laten we zeggen dat ze hetzelfde voedsel eten of een vergelijkbare levensstijl leiden.

Hiervoor werd een extra reeks experimenten uitgevoerd. Eerst werden verschillende onbekende vrijwilligers “gesnoven” aan het apparaat. Daarna werden ze in paren verdeeld voor een spelletje “Spiegel”. Het bestond uit het feit dat de deelnemers tegenover elkaar werden geplaatst op een afstand van minstens twee voet en werd gevraagd om de bewegingen van de handen van een partner in het spel te “spiegelen”.

Na elke dergelijke ‘spiegelsessie’ moesten de proefpersonen hun ‘metgezel’ beoordelen in termen van hoeveel ze van hem hielden en hoe groot de kans was dat ze vrienden zouden worden. Als gevolg hiervan concludeerden de onderzoekers dat als de deelnemer de tweede speler als een potentiële vriend zag, hun geuren vergelijkbaar bleken te zijn.

Lees ook:   Hyves terug!!!!!! Update

Het draait allemaal om de sjabloon!
Het computermodel dat door de wetenschappers is gebouwd, kon met een nauwkeurigheid van 71% voorspellen welke paren elkaar leuk zouden vinden met behulp van eNose-gegevens. Daarom is de hypothese dat lichaamsgeur informatie bevat die de kwaliteit van sociale interacties tussen mensen bepaalt hoogstwaarschijnlijk juist.

Volgens onderzoeksleider Inbal Ravrebi hebben we de neiging om in ons onderbewustzijn een bepaalde “sjabloon” te vormen die verband houdt met onze eigen geur, en de geuren van anderen ermee te vergelijken.

“Eerder onderzoek ondersteunt het idee dat zelfreferentiële verwerking de identificatie van lichaamsgeur bij mensen kan bemiddelen, net als bij andere primaten,” zei hij.

Bron

Njah aangezien wij veel knoflook nuttigen, want elke dag vers eten koken en doen, en gezond en héél erg lekker… dus in feite moeten wij vrienden hebben, die dat ook doen… Van die anti vampirella’s.
Got it now! wmpl whistle via Angel-Wings
(Heb zo gelachen laatst ken iemand die zei, damn wat eten jullie veel knoflook… man het brandt me in de neus nu is diegene nogal errug gevoelug en overdrevuh… en iemand ernaast zei, nah echt niet, ik ruik niks joh?
We geloven dus diegene met de blauwe oogjes biggrin via Angel-Wings )

Gerelateerde artikelen

Back to top button