web analytics

Mensen met Borderline zijn toch te behandelen!

Goed nieuws voor mensen die borderline hebben.
Ik ken er wel enkele, en wat ik altijd  las  was dat je ervoor weg moest rennen…want gebed zonder einde etc…
Nu blijkt dat het niet zo heel erg meer is tegenwoordig en…

Men kan hen dus helpen! Er is nog hoop 🙂

Grensgevallen
‘Het ergste wat je vroeger kon doen, was een patiënt een “borderliner” noemen,’ zegt de Amerikaanse psychiater Antonia New. Borderline stond tot eind vorige eeuw te boek als een vrijwel onbehandelbare persoonlijkheidsstoornis waar weinig over bekend was. Dat bleek al uit de benaming: de term ‘grens’ was niet voor niets gekozen.

Schematherapie

Rond die tijd ontwikkelde de Amerikaanse psycholoog Jeffrey Young zijn schematherapie. Young gaat ervan uit dat iedereen in zijn jeugd overtuigingen – schema’s – vormt over de werkelijkheid.

Een schema is eigenlijk je gevoelige snaar: zo’n negatieve overtuiging beïnvloedt je gedrag op een manier die telkens tot problemen leidt. De meeste mensen hebben verschillende gevoelige snaren die ook nog eens tegelijkertijd kunnen opspelen.

Wanneer een of meer van die schema’s geraakt worden, kun je in een bepaalde gemoedstoestand komen. Veel van deze schema’s en gemoedstoestanden zijn in de (vroege) jeugd ontwikkeld in contact met andere mensen.

Een van de dingen die patiënten leren tijdens de behandeling van borderline, zo vertelde Linehan op het borderlinecongres in Amsterdam, is dat ze emotionele uitbarstingen kunnen voorkomen door het toepassen van plotselinge temperatuurwisselingen. Bijvoorbeeld door hun handen afwisselend onder heet en koud stromend water te houden.

Het effect is volgens haar groot, al werkt het alleen op de korte termijn. ‘Door plotselinge temperatuurverschillen kun je ineens even helder denken en beter nadenken over je emoties,’ zegt Linehan. Ook leren cliënten hun emoties te beschrijven: ‘Alleen al het benoemen van een emotie werkt regulerend.’

Lees ook:   Man aangevallen door Rotweilers

Het doel van de therapie is het veranderen van schema’s. Hierdoor verandert ook de manier van denken, voelen en het gedrag dat bij die schema’s hoort.

Uit een Nederlands onderzoek bleek dat ruim de helft van de borderlinepatiënten die schematherapie hadden gevolgd na vier jaar was hersteld, en dat bij in totaal twee derde een flinke verbetering van de symptomen meetbaar was. Groepstherapie blijkt zelfs nog effectiever als behandeling van borderline dan de individuele schematherapie.

Volgens Amerikaanse onderzoekers voldeed 94 procent van de deelnemers na acht maanden groepstherapie niet meer aan de criteria van borderlinepersoonlijkheidsstoornis.

 

Lees het hele artikel via de website als het je interesseert,…

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/nieuwe-inzichten-in-de-behandeling-van-borderline/

Zeer interessante website overigens met veel goede artikelen, een aanrader dus!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button