web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Chinees Nieuwjaar 2022 en de legende van Nian

7f870256200413ade730c190d0f4980e AnGel-WinGs.nlMiljoenen mensen in China, Korea, Vietnam, Japan en andere landen over de hele wereld vieren  het nieuwe maanjaar en verwelkomen het jaar van de tijger als onderdeel van een oud gebruik dat minstens 3.400 jaar oud is.

De datum van Chinees Nieuwjaar, ook wel Lentefeest genoemd, verandert elk jaar omdat het gebaseerd is op de maankalender. Terwijl de westerse Gregoriaanse kalender is gebaseerd op de baan van de aarde rond de zon, gebruiken China en de meeste Aziatische landen de maankalender die is gebaseerd op de baan van de maan rond de aarde. Chinees Nieuwjaar valt altijd op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende .

Hoewel zowel het boeddhisme als het taoïsme unieke gebruiken hebben tijdens het nieuwe jaar , is Chinees nieuwjaar veel ouder dan beide religies. Zoals veel agrarische samenlevingen, is Chinees Nieuwjaar geworteld in de viering van de lente. Het nieuwe jaar was waarschijnlijk het begin van de voorbereidingen voor een nieuw groeiseizoen. Het hele doel, in de geschiedenis, om een ​​kalender te maken of de tijd bij te houden, was om de landbouw te vergemakkelijken. Het was belangrijk om te weten wanneer je de grond moest bewerken en de zaden moest zaaien.

De oude Chinese kalender, waarop het Chinese Nieuwjaar is gebaseerd, fungeerde echter ook als een religieuze, dynastieke en sociale gids. Orakelbeenderen gegraveerd met astronomische gegevens geven aan dat de vieringen al in de 14e eeuw voor Christus bestonden, toen de Shang-dynastie aan de macht was, hoewel sommigen geloven dat het al begon als keizer Yao en Shun (2300 voor Christus).

Lees ook eens:  Kijk uit met voedsel

De legendarische Nian

Volgens verhalen en legendes begon het begin van Chinees Nieuwjaar met de strijd tegen een mythisch beest genaamd Nian, dat het lichaam van een stier en het hoofd van een leeuw had. Er werd gezegd dat het een woest dier was dat in de bergen leefde en jaagde voor de kost. Tegen het einde van de winter, toen er niets te eten was, kwam Nian op de eerste nieuwjaarsdag naar de dorpen om vee, gewassen en zelfs dorpelingen, vooral kinderen, te eten. Om zichzelf te beschermen, zetten de dorpelingen aan het begin van elk jaar voedsel voor hun deur. Men geloofde dat nadat de Nian het voedsel hadden gegeten dat ze hadden bereid, het geen mensen meer zou aanvallen.

De dorpelingen zouden de hele winter in doodsangst leven, maar na verloop van tijd kwamen ze erachter dat de woeste Nian voor drie dingen bang was: de kleur rood, vuur en lawaai. Dus toen het nieuwe jaar op het punt stond te komen, hingen de dorpelingen rode lantaarns en rode lenterollen aan ramen en deuren. Ze gebruikten ook vuurwerk om de Nian af te schrikken. Vanaf dat moment kwam Nian nooit meer in het dorp. Volgens de legende werd de Nian uiteindelijk gevangengenomen door Hongjun Laozu , een oude taoïstische monnik, en werd Nian het rijdier van Hongjun Laozu.

Nadat Nian gevangen was genomen, had iedereen een groot feest en het ritueel dat betrokken was bij het verbannen van hem werd het volgende jaar herhaald, en dus werd het ritueel van generatie op generatie doorgegeven en de gewoonte om Nieuwjaar te vieren met vuurwerk, lawaai en de kleur rood is tot op de dag van vandaag blijven bestaan.

Lees ook eens:  Jensen vernietigt rechts hatende journalisten

Douane van het Chinese Nieuwjaar

Veel hedendaagse vieringen gaan terug op het legendarische verhaal van Nian. Ramen en deuren zijn versierd met rode papercuts met populaire thema’s als ‘geluk’ of ‘geluk’, ‘rijkdom’ en ‘een lang leven’. Rood is de overheersende kleur die wordt gebruikt in de nieuwjaarsvieringen. Het is het embleem van vreugde en symboliseert ook deugd, waarheid en oprechtheid. Op het Chinese operapodium duidt een geschilderd rood gezicht meestal op een heilig of loyaal personage en soms op een grote keizer . Op nieuwjaarsdag geven mensen geld cadeau aan vrienden, familie en collega’s in rode papieren enveloppen.

Het is een traditionele praktijk om vuurwerk af te steken, bamboestokken en voetzoekers te verbranden en zoveel mogelijk lawaai te maken om de boze geesten te verjagen zoals die door Nian zijn ingekapseld.

Andere gebruiken en tradities zijn het eren van de oudsten, waarbij de oudste en meest senior leden van de uitgebreide families worden bezocht. Vaak is de avond voorafgaand aan Chinese Nieuwjaarsdag een gelegenheid voor Chinese families om samen te komen voor het jaarlijkse reüniediner. Het is ook traditioneel voor elk gezin om het huis grondig te reinigen, om eventuele tegenslagen weg te vegen en plaats te maken voor goed binnenkomend geluk. Sommige families nodigen een leeuwendansgroep uit als symbolisch ritueel om het Chinese Nieuwjaar in te luiden en om kwade geesten uit het pand te verdrijven. In veel steden zijn er optredens en dansen die al duizenden jaren bestaan, zoals de koninklijke hemelaanbiddingsceremonie die in de loop van de geschiedenis door keizers in Peking werd uitgevoerdom te bidden voor de vrede en welvaart van de natie.

Jaar van de tijger

De tijger is de koning van de dieren in China en men denkt dat het Jaar van de Tijger er een is van een nieuw begin. 2022 is het jaar van de Watertijger, een kenmerk dat elke 60 jaar voorkomt en duidt op een jaar van voorspoed. De tijger komt als derde op de Chinese dierenriem, waarvan de volgorde volgens de legende werd bepaald door de Jade-keizer volgens de volgorde waarin de dieren op zijn feest waren aangekomen.

Lees ook eens:  Is 5G gevaarlijk? We vroegen het een expert

Mensen geboren in het Jaar van de Tijger moeten moedig en energiek zijn en van een uitdaging houden, met de neiging om risico’s te nemen. Ze kunnen ook wat opvliegend zijn en, net zoals een tijger kalm kan lijken, maar een verborgen agressiviteit heeft.

Volgens China Highlights zijn enkele van de gelukkige dingen voor degenen die in het Jaar van de Tijger zijn geboren: de nummers 1,3 en 4; kleuren blauw, grijs en oranje; en bloemen gele lelie en cineraria.

Onthoud dat het belangrijk is om het jaar goed te beginnen met goede gedachten en daden, omdat dit je geluk voor de rest van het jaar zal beïnvloeden. Bron

6579833a6f8e5466216f613adb291d30 AnGel-WinGs.nl

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥