web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte

Mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of ziekte

Hoe zit dat nou allemaal?

In heel Nederland geldt sinds 6 november 2021 (D-Day) weer een mondkapjesplicht in openbare ruimten. Mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd van deze plicht. (Pffieuwwwwwwwww…)

​​​​​​​Uitzonderingen voor dragen mondkapje

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen op plekken waar dat verplicht is. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. (Zichtbaar is een slang uit je neus, een olifant zijn, dood zijn bv, maar meestal zien mensen het dus niet)

Concreet gaat het om:

 • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht. (ja?..welke?)
 • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening.(Ja of een tekort aan zuurstof bv bij een ernstig verstopte neus)
 • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders; als mensen ernstig ontregeld raken als hun begeleider een mondkapje draagt. (Dus stel je raakt in paniek bij het zien van mondkapjes dan kun je bv ook niet naar een winkel waar mensen lopen met een mondkapje op.
  Gelukkig heb je dan je begeleider je partner oid bij je die dan zonder mondkapje is.
  (Een vertrouwd persoon, kan dus ook je buurman zijn!?!?! Ja… Dat voelt dan weer vertrouwder aan, dus die hoeft dan ook geen mondkapje op.
  Je hebt mensen die danig in de stress schieten en misschien wel gaan knallen..heel gevaarlijk allemaal dus, laat ze met rust, je weet het maar nooit. Sommigen krijgen heftige hyperventilatie door die mondkapjes, je zou het niet denken maar het kan de beste overkomen. )
 • Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.
  (Liplezen… van de mond dus hé?)

bv- je raakt aan de dunne door die mondkapjes…hoe bewijs je dat?
Offe je moet overgeven door die mondkapjes… nou bewijs het gewoon!
Op zijn schoenen!

Lees ook:   Kijkers van paasspektakel The Passion zijn vanavond helemaal weg van rockartiest Lucas Hamming

Misschien lokt het migraine bij je uit…
of krijg je last van een oorontsteking wegens te weinig frisse lucht.
Misschien krijg je er wel een voorhoofdholteontsteking door…
Ik heb bv een chronisch verstopte neus met wat smallere ingangen in den neus en oren en mijn luchtpijp is ook smaller dan normaal dus ja?
Als ik een mondkapje draag val ik bijna flauw voor ik kan betalen dus…?!

Informatie tonen voor uitzondering

Of u onder de uitzondering valt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u zelf moet aantonen waarom u in aanmerking komt voor uitzondering van de mondkapjesplicht. Politie, handhavers, winkelpersoneel of OV-personeel kan u vragen om dat aannemelijk te maken. U kunt het op verschillende manieren aantonen. Voorbeelden zijn:

 • de Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht laten zien;  Even uitprinten en invullen en altijd meenemennnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!! (maakt wat spastische bewegingen hierbij)
 • het dragen van een faceshield – als dat wel mogelijk is; (Soms zijn er mensen die allergisch zijn voor hun eigen speekselvocht!)
 • een bewijs van een behandelrelatie van een (huis)arts of instelling. Dit mag bijvoorbeeld een bewijs van een afspraak bij een arts zijn. Een officiële medische verklaring van uw arts is niet nodig. Het is niet de bedoeling dat u uw (huis)arts belt voor een nieuw op te stellen document. (Nee zeg stel je voor die arme arts lastig gaan vallen) (Dus had je een afspraak, staat niks bij maar ok? dan print je die ook eventjes uit)
 • een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden; (Laten ze naar je partner bellen of kinderen om te vragen of je een aandoening hebt waarvoor je geen mondkapje hoeft of kan of zelfs mag dragen…)
 • een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien. (Ja bv twee tampons als je vaak neusbloedingen krijgt door zo’n kappie…. twee wortels… twee carnavals plastieken vingers…dito… )

Als er voor u een andere manier is om aan te tonen dat u onder de uitzondering valt, dan kunt u die ook gebruiken.
(Nu ja vertel gewoon dat je er kneitergestoord door wordt en dat je dan mensen wilt gaan vermoorden oid… lijkt me plausibel genoeg!) 😛

Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht

U kunt de Eigen verklaring uitzondering mondkapjesplicht invullen en gebruiken (Daar wastie weer)  om aan te tonen dat u onder de uitzondering valt. Als een handhaver u vraagt waarom u geen mondkapje draagt, kunt u de Eigen Verklaring laten zien. (Ja en dan;  iek kanniee goet prwaattuhnnnnnnnnnnnnn)

Lees ook:   Baby geboren uit donorbaarmoeder

Op de Eigen verklaring vult u uw naam in (Ja van jezelf echt?) en met welk bewijs u uw uitzondering kunt aantonen. Met uw handtekening geeft u aan dat u de Verklaring naar waarheid heeft ingevuld. Gebruikt u de Eigen verklaring, maar behoort u niet tot de groep met mensen ziekte en/of beperking? Dan bent u strafbaar.

Eigen Verklaring in het buitenland

Elk EU-land kan eigen regels vaststellen voor het verplicht dragen van een mondkapje. De Eigen Verklaring Mondkapjesplicht is daarom alleen geldig in Nederland. Kijk voor de regels die gelden in het land van bestemming op wijsopreis.nl.

Faceshields

Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en geldt daarom niet als wettelijk alternatief voor een mondkapje. Bekijk welke mondkapjes goed zijn om te gebruiken.

Als u vanwege uw beperking of ziekte geen mondkapje kan dragen, maar wel een faceshield, dan mag u daar wel voor kiezen. Met een faceshield kunt u vaak rekenen op begrip bij handhavers. Als u een faceshield draagt zullen handhavers u in de meeste gevallen niet eens meer vragen om aanvullend bewijs, omdat u met het dragen van een faceshield laat zien dat u uw eigen gezondheid en die van anderen in het oog wil houden. (Mag een sjaal ook?)

Medische gegevens laten zien niet verplicht

U bent niet verplicht om medische gegevens te laten zien, maar dat kan wel als u dat zelf wilt. Als u liever geen medische gegevens toont, dan moet u een andere manier gebruiken om aan te tonen dat u onder de uitzondering valt.

Gevolgen van niet aantonen aandoening

Als u niet kan of wil aantonen dat u onder de uitzondering valt, dan moet u misschien wel de ruimte verlaten of kunt u een boete krijgen. (Grapperhaus kreeg ook een boete ofzo?) Politie, handhavers en OV-personeel moeten namelijk kunnen controleren of u onder de uitzondering valt.

Niet eens met een coronaboete

Krijgt u een boete omdat u geen mondkapje draagt en valt u onder de uitzondering van de mondkapjesplicht? Dan kunt u tegen deze boete in verzet gaan. Op de boete staat aangegeven waar en hoe dit kan.

Lees ook:   Pieter Derks over Mr(utte). No

Medische verklaring nodig in vliegtuig

In het vliegtuig zijn mondkapjes verplicht. Kunt u door een ziekte of beperking geen mondkapje dragen? Dan moet u bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een ondertekende medische verklaring van een BIG-geregistreerd arts bij u hebben. Alleen de Eigen Verklaring is niet voldoende.

In het buitenland kunt u een hoge boete krijgen als u geen mondkapje draagt in het vliegtuig zonder dat u de juiste documenten bij u draagt. Ook kunt u worden aangehouden op de luchthaven van uw bestemming. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij als u hier vragen over heeft.

(dan te bedenken dat het virus dus fake is hé! Wat een ellende allemaal… zie vorige video’s afgelopen week!!!)

Geen vrijstellingskaart kopen

Er zijn bedrijven actief die zogenaamde vrijstellingskaarten verkopen, maar deze kaarten zijn door deze bedrijven zelf bedacht en zijn niet met cliëntenorganisaties besproken. U hoeft namelijk niet te betalen voor zo’n kaartje. Hoe u kunt aantonen dat u onder de uitzondering valt is hierboven aangegeven.

Spreek mensen zonder mondkapje niet zelf aan

U hoeft mensen zonder mondkapje niet zelf aan te spreken. (Heel gevaarlijk!!!!!! Niet doen, ze kunnen agressief worden hé?!) Handhavers en winkelpersoneel doen dat, als daar reden voor is. Mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, willen bijvoorbeeld ook kunnen reizen. Geef hen dan de ruimte. Het kan dus zijn dat u iemand geen mondkapje ziet dragen op een plek waar dat verplicht is. Soms draagt iemand een faceshield als alternatief.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-ziekte

-Als ik weg zou willen naar een normaal land,… welke?
Dan kun je in feite niet eens weg zonder vaccinatie…en dan heb je dus al corona (griep) gehad! En immuun.
NB!!!

Maar eh ik ga me ingraven alvast voor deze winter… denk dat de kerstboom volgende week al mag gaan staan in tha room…
Je zou een winterslaap willen doen echt… zo deprimerend en ook nog eens  geen normale zomer gehad…en wederom GVD die kutmondkappen… wtf…
Iedereen was zo blij dat ze ervan af waren… de gekkies daargelaten.

Mondkapjes werken niet… is bewezen….en toch verplicht dat demissionaire kabinet ons om ze wel te dragen!

Namens de regering
het Kartel…

Bedankt maar weer! Karma is coming your way is it not today, then tomorrow…

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien