web analytics

Collectieve corona-psychose: als velen meedoen, ziet de waanzin er normaal uit

Hoe is het mogelijk dat mensen zich in een abnormale, pathologische houding laten verleiden tot het volgen en samenwerken in criminele dictaturen?

Door CC Meiro

 

  • Psychiater Hans-Georg Maaz spreekt van collectieve psychose
  • “Normopathie”: de waanzin van de menigte
  • Angsten van mensen die in een vroeg stadium zijn verholpen, worden geactiveerd
  • Lockdowns bieden velen een maas in de wet om hun eigen falen te verbergen

Hoe kan men de medemens en zichzelf begrijpen in de huidige zeer problematische, beangstigende ontwikkeling? Kan dat in de paniekcrisis en de gedwongen verdeeldheid in de samenleving? Is het ondanks de absurde situatie mogelijk om je eigen coherente pad te vinden?

In een interview werpt de psychoanalyticus Maaz licht op de innerlijke dynamiek van de volgeling in totalitaire systemen en legt hij het concept van “normopathie” uit dat hij bedacht, dwz de schijnbaar “normale” waanzin, eigenlijk een eigenaardigheid en geestesziekte, die echter lijkt bijna normaal want heel veel doen mee. dr. Maaz beschrijft de Corona-crisis als de escalatie van een sociale splitsing, waarbij de angsten van mensen die al vroeg werden opgelost, worden geactiveerd door media en politiek aangewakkerde horrorscenario’s en momenteel zijn uitgegroeid tot een collectieve waanstoornis.

Tegelijkertijd biedt de lockdown een psychologische maas in de wet om het eigen falen te verbergen en de individuele en collectieve realiteit te vermijden.

Het resultaat is het verlies van referentie aan de werkelijkheid en van de eigen onafhankelijkheid in denken, voelen en evalueren. Ondertussen worden lang geplande transformaties uitgevoerd in de sociale orde om een ​​kapot systeem te vervangen en de macht van besluitvormers uit te breiden.

Lees ook:   Uren na brand nog lijdende varkens!

Hoe kunnen we ondanks de collectieve waanzin om ons heen gezond blijven of worden, herkennen wat echt belangrijk voor ons is en onszelf vinden?

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button