...
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Wat doet de coronatracker in iOS 13.5 met je privacy?

Wat doet de coronatracker in iOS 13.5 met je privacy?

How to get a free iPhone 11 from apple? Get a free #iPhone X.❤️ Get a free phone upgrade with this #sweepstakes! Right now you can enter for the chance to win an #iPhone 11! Receive the brand new #iPhone 11 upon sign-up! Check My Site for more info. #freeiphonexgiveaway #winafreeiphonex #getafreeiphonetoday #freeiphonextestandkeep #freeiphonexgiveaways #freeiphonexnosurvey #iphonexfree #iphone#apple #price #case #android #ios #iphonecase

Deze week bracht Apple een grote tussentijdse update voor de iPhone uit: iOS 13.5. De opvallendste vernieuwing is een API voor een coronatracker, ontwikkeld door Apple en Google. Op Twitter is de functie voer voor paniek; het zou een inbreuk zijn op de privacy. Wat is daarvan waar?

Corona traceren iOS 13.5

Privacy iOS 13.5 corona
‘Apple & Google willen u met de nieuwe update overal volgen en controleren met wie u contact heeft’, valt op Twitter te lezen. ‘De update komt met opties die een inbreuk/schending zijn op uw privacy’, reageert iemand. ‘Ongevraagd wordt er Covid zooi met update 13.5 geïnstalleerd’, foetert een ander.

Toch is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Na het installeren van iOS 13.5 lever je niets van je privacy in; de optie voor het traceren van corona staat standaard uitgeschakeld. Sterker nog: er is nog niet eens een manier om het te activeren.

Met de functie – die ‘Blootstelling aan COVID-19’ heet – verandert er maar één ding: het stelt officiële instanties (zoals het RIVM) in staat om een app te lanceren die gebruikmaakt van de door Apple en Google ontwikkelde API. Dit zijn tools die app-ontwikkelaars kunnen inzetten bij een corona-app.

Alleen bij Corona-app
Pas als deze corona-app er is (waarvan het nog maar de vraag is of Nederland er een krijgt) ben je in staat om de coronatracker te activeren. Dit moet je na het installeren van de app nog altijd zelf handmatig doen. Alleen een officiële gezondheidsorganisatie van de overheid mag de API gebruiken, dus je hoeft niet bang te zijn dat schimmige apps de functie kunnen activeren.

Lees ook:   Millions Are Being Murdered | The Killer Cure

En zelfs al zou de traceerfunctie geactiveerd zijn, dan hoef je je weinig zorgen te maken. De ontwikkelde API van Apple en Google is zeer privacyvriendelijk en gebruikt bluetooth om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Een specifieke locatie wordt niet gebruikt. Meer over deze techniek lees je in het artikel Zo werkt de corona-app van Apple en Google.

Het is nog niet bekend of Nederland en België nog met een corona-app komen, en of ze dan de API van Apple en Google willen gebruiken. Wel lijken veel landen uit de EU interesse te hebben. In de Verenigde Staten hebben drie staten toegezegd dat te gaan doen: Alabama, North Dakota en South Carolina.

Functie activeren
Je vindt de functie door op je iPhone (met iOS 13.5) op ‘Privacy’ te tikken en naar ‘Gezondheid’ te gaan. Hier tik je op ‘Blootstelling aan COVID-19’. Via de bovenste schakelaar kun je – als de corona-app er is – de functie activeren door ‘Blootstelling bijhouden’ in te schakelen.

Door Koen van Ekeren
22 mei 2020

https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/privacy-ios-13-5-corona/3

Gerelateerde artikelen

Back to top button