18 april 2021

 

Verdriet om ouderen in verzorgingshuizen

(NOT MY STORY)

“Vorige week:
Mijn moeder van 94 jaar mag ik niet bezoeken, met face bellen zien ik 3 personen van personeel bij haar staan, een activiteiten begeleidster, een ergotherapeut, en een man van de technische dienst, …maar ik mag haar al 6 weken niet bezoeken … Ze ziet er treurig uit, de tranen lopen over haar gezicht, ze kan amper meer uit haar woorden komen, fysiek letterlijk in elkaar gestort, wil niet meer eten, haar haren als slierten rond haar gezicht, … Ze kreeg dagelijks bezoek van één van haar kinderen, …en nu … Hoe zo sterven aan corona, …ze gaat dood aan verlatenheid en afzondering, omgeven door goedbedoelde voor haar naamloze vreemden ( dat mag wel), …als dit doorgaat gaan we misschien niet direct dood aan corona maar zeker wel aan ontmenselijking …!!!

Vandaag 27 april 2020:
Heel persoonlijk weet ik en toch, het moet maar de wereld in:
Het laatste nieuws met betrekking tot mijn moeder, ze eet en drinkt niet meer, ligt de hele dag op bed, heeft een katheter in die beperkt functioneert, heeft al dagen geen ontlasting, heeft een stinkende decubitus wond. Op mijn vraag of we nog langer moeten wachten is het antwoord dat de leiding beslist of we haar mogen bezoeken. Deze is vandaag echter niet aanwezig, of ik morgen terug kan bellen.

En echt ik begrijp dat de mensen aan het bed hun uiterste best doen.

En voor de duidelijkheid mijn moeder heeft GEEN corona !!!

Mijn broer en zus wonen heel dicht bij haar en gingen dagelijks op bezoek, ze is gewoon weggekwijnd …
94 jaar oud en je komt zo aan je einde … Ik heb hier geen woorden meer voor …”

Lees ook:   Van Rijn: toch recht op intensieve zorg¿

Werkelijk als je dan zoveel van je ouders houdt, wat normaal zou moeten zijn overigens… waarom haal je je ouders dan niet in huis?
In een verzorgingshuis is er meer risico op een virus dan bij jou thuis en als al je gezinsleden zich gewoon netjes houden aan de voorschriften…lijkt me dat geen probleem.

Vroeger woonden ouders bij de kinderen in, tegenwoordig al lang niet meer, is er dan niet één die zegt, oké ik haal mijn ouder naar huis?
Ik zorg er zelf wel voor..of kan men dat niet meer ofzo?
Je zou dat voor je ouders over moeten hebben.
Je kunt wel klagen, maar je lost er niets mee op.

Gerelateerde berichten