...

28 januari 2022

 

De villamoord

Negen mannen beramen in 1998 een grote inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. Een vriendin van haar raakt licht gewond en wordt voor dood achtergelaten. De negen mannen worden enkele maanden later in de kraag gevat en verdwijnen vervolgens vijf tot twaalf jaar achter de tralies.

Dat is samengevat de roofmoord, die in de volksmond De Arnhemse Villamoord is gaan heten. Maar is het werkelijk zo gegaan? Zijn deze mannen wel schuldig? En zo niet, wat kan er dan wel gebeurd zijn?

Een aantal mannen, die inmiddels hun straf uitgezeten heeft, strijdt al jaren voor heropening van de zaak en zeggen onschuldig te zijn. Een van de veroordeelden pleegde zelfmoord in zijn cel, omdat hij het niet kon verkroppen dat hij naar zijn mening onschuldig vastzat. De makers kregen de beschikking over 160 verhoortapes met alle politieverhoren van de negen mannen: vaak urenlange verhoren die de rode draad voor ‘De Villamoord’ vormen. Ook spraken de makers met diverse deskundigen, getuigen en mensen uit het politieteam. Hieruit blijkt dat politie en justitie cruciale fouten hebben gemaakt.

‘De Villamoord’ is een driedelige documentaireserie van de KRO-NCRV over de mogelijk grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis.

Regie: Joost van Wijk

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/januari/de-villamoord.html

Schijnt een bijzonder goede documentaire te zijn.

Ik moet hem nog gaan zien.

Lees ook:   “Mondiale toepassing van hypnose technieken werden in 2020 getoond op een ongeziene schaal”

Gerelateerde berichten