...

04 december 2021

 

Verplichte griepprik voor zorgpersoneel komt er niet

Een verplichte griepprik voor mensen die in de zorg is mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook voelen mensen die in de zorg werken er weinig voor, blijkt uit onderzoek in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

Jaap van Dissel, directeur van het centrum infectiebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, pleitte eerder dit jaar voor een verplichte griepprik.

Driekwart zorgpersoneel neemt geen griepprik
Weigeraars willen niet ziek worden van de bijwerkingen of vinden het simpelweg niet van nut.
Slechts een kwart van de werkgevers en zorgmedewerkers is voor een plicht, 46 procent vindt het onwenselijk. Ruim tachtig procent verwacht verzet tegen een plicht, mocht die er komen, tot vertrekkend personeel aan toe.

Vaccinatiegraad Radboudumc 53 procent

De commissie adviseert de regering in te zetten op ‘niet-verplichtende maatregelen’ en noemt daarbij campagnes als voorbeeld. Een langdurige campagne in het Radboudumc heeft geleid tot verhoging van de griepvaccinatiegraad tot 53 procent in 2018, schrijven de onderzoekers.

Van Dissel trok in oktober aan de bel, omdat de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel rond 30 procent ligt: “Een zieke patiënt komt niet naar het ziekenhuis om onnodig besmet te worden met griep. Bovendien moeten we vermijden dat door uitval van zorgverleners met griep de spoedeisende hulp sluit of het aantal bedden wordt gereduceerd, zoals in 2018.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4961876/verplichte-griepprik-voor-zorgpersoneel-komt-er-niet

“Ik ben zelf tegen de griepprik”, vertelt Lisette Carovigno, verpleegkundige op de hartbewaking. “Mijn werkgever kan mij niet verplichten, maar het wordt wel heel erg gepromoot, een beetje gepusht. Het is in het belang van het ziekenhuis, dat begrijp ik natuurlijk wel. Daardoor is er minder ziekteverzuim, maar het is nog helemaal niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt.”

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4917141/griepprik-roept-bij-veel-zorgverleners-weerstand-op-ik-kan-dit

Lees ook:   Humor en geen ellende

“Het gevoel van ons als verpleegkundigen is ook: het gaat het ziekenhuis alleen maar om productie. En als ze zeggen dat je het voor de patiënten moet doen, dan wordt er weer op ons gevoel gespeeld. Ik vind het echt een belediging, het is het onderwaarderen van ons als zorgmensen. Wij zijn altijd met gezondheid bezig, we weten zelf wel wat goed voor ons is.”

“Mijn man werkte ook in de zorg, die was nooit ziek, heeft de griepprik één keer gehaald en heeft de hele winter gekwakkeld. Ik hoor van niemand: ik ga die griepprik halen. Het stoort me ook echt, deze campagne. Ik vind het een onderschatting van onze beroepsgroep. Ik doe dit werk al 47 jaar, met ontzettend veel inzet. Ik kan dit zelf heel goed bepalen.”

En dan nog dit:

‘Zorgverleners die griepprik hebben gehad, moeten button dragen’

Schei toch uit zeg, vast een watje op een speldje met de tekst ik ben geen watje ofzo… tssssss

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4915991/zorgverleners-buttons-griepprik

Gelukkig dat dit niet verplicht wordt…gaan we nou krijgen je bent geen bezit van de staat!!!!!! Willen ze wel ~- gaan we dus niet doen!

 

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten