17 mei 2021

 

Boosheid en woede

Boosheid en woede

Boosheid is een krachtige emotie, ‘boos zijn’ en de gradatie van boosheid tot woedend of furieus c.q. razend zijn. Wat is boosheid en hoe gaan we ermee om?

Boos, boosheid, woede of kwaadheid

Wanneer ontstaat het?
We worden boos (of kwaad) in tal van situaties zoals:

we voelen ons tekort gedaan
er wordt ons onrecht aangedaan
we worden ergens van beschuldigd wat onterecht is
er wordt ons iets verweten wat niet klopt
we worden genegeerd of gepasseerd door anderen
er wordt misbruik van onze loyaliteit gemaakt
de ander gaat over onze grenzen heen
we worden achtergesteld of wellicht zelfs gepest
——

Waarom schreeuwen we als we boos zijn?
Een Hindu heilige die de rivier Ganges in India bezocht om een bad te nemen stuitte op een aantal familieleden die ruzie hadden en tegen elkaar aan het schreeuwen waren. Hij keek naar zijn discipel, lachte en zei: “Waarom schreeuwen mensen tegen elkaar als ze boos zijn?”

De discipel dacht even na en zei: “Omdat we onze kalmte verliezen”.

“Maar waarom zou je tegen iemand schreeuwen die pal naast je staat? Je kan precies hetzelfde zeggen op een heel andere, zachtere manier” zei de heilige.

De discipel kwam met een aantal antwoorden, maar met geen van hen was de heilige tevreden. Uiteindelijk zei de heilige: “Wanneer twee mensen boos op elkaar zijn komt er een enorme afstand tussen beiden harten. Om die afstand te overbruggen, en elkaar te kunnen verstaan, moeten ze schreeuwen. Hoe bozer men is des te groter de afstand tussen hen wordt en hoe harder ze dus moeten schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan.

Wat gebeurt er als twee mensen verliefd zijn? Die schreeuwen niet tegen elkaar, die praten zachtjes, omdat hun harten dicht bij elkaar liggen. Er is geen afstand tussen hen, of deze is heel erg klein”.

De heilige ging verder: “Wat gebeurt er als deze twee mensen intens van elkaar houden? Dan praten ze niet meer, ze gaan fluisteren. En uiteindelijk fluisteren ze ook niet meer, maar is alleen een blik al voldoende, zo dicht liggen hun harten bij elkaar, er is geen afstand meer. Dit is wat er gebeurt als twee mensen intens van elkaar houden”.

Hij keerde zich tot zijn discipel en zei: “Dus als je boos bent en met iemand in de clinch ligt zorg er dan voor dat er geen afstand tussen jullie harten komt. Zeg geen woorden tegen elkaar die de afstand bevordert, anders zal er een dag komen dat de afstand zo groot is dat je het pad niet meer ziet om terug te keren”.

https://www.inspirerendleven.nl/voel-je-veel-woede-en-boosheid-in-je-lichaam-leer-je-emoties-te-uiten/

Ingehouden woede

Maatschappij breed wordt boosheid bedwongen: we zijn netjes, beleefd, vormelijk en procedureel. Dat past bij onze cultuur. Op jonge leeftijd hebben we vaak al geleerd dat het niet netjes of onfatsoenlijk is om onze boosheid te tonen. Dus leerden we onze boosheid te bedwingen, in te slikken, weg te drukken. In ieder geval leerden we ervoor te zorgen dat het er schijnbaar niet was. Er zijn diverse manieren om boosheid te vermijden zoals:

  • dichtklappen, weglopen en negeren
  • cynisme en weglachen
  • mopperen en klagen
  • rancuneuze gevoelens jegens de ander
  • honen of pesten
  • de ander zwart maken of in een verkeerd daglicht stellen
Lees ook:   Het wordt lachwekkend: Jensen

Op zichzelf staand is boosheid positief. Maar het kan ook proporties aannemen die niet meer gezond zijn. Zo kan naar binnen geslagen boosheid kan leiden tot depressie en zelfhaat. De schuldgevoelens die daarna ontstaan leiden tot een vicieuze cirkel. Ook agressie en geweld zijn misvormingen van boosheid. De gevolgen? Geweld, ruzie, trammelant, mishandeling, destructie.

Narcisten zijn mensen die het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen, en als je dan boos wordt en omdat de narcist niets ”schijnt” te horen en jij harder gaat praten, zeggen ze bv dat jij schreeuwt, en dat, dat niet netjes is… zo houden ze je ook onder de duim.
Jij die niets mag zeggen, jij die stil moet zijn, jij doet alles maar moet accepteren, wat die ander zegt of doet tegen jou. Zij kunnen nml niet tegen mensen die tegen hen schreeuwen!
Het betekend dan bv ook dat de buren het kunnen horen en dat willen zij nu net niet…want stel dat die buren denken dat de narcist niet aardig zou zijn.
Dan valt er weer een  mooi beeld van hen in het water.

Boos zijn is goed,  je mag je ongenoegen uiten. Opkroppen is niet gezond.

https://narcismis.wordpress.com/2015/09/11/boos-zijn-mag/

Gerelateerde berichten