23 april 2021

 

Veel reacties over uithuiszetting

Onze oproep over uithuiszetting in het dossier Schulden riep veel reacties op. Zo liet mevrouw Geurts uit Limburg ons weten dat ze door een verhuizing 6 maanden geen bijstandsuitkering ontving. Naar eigen zeggen was dat de reden dat ze haar huur 5 maanden niet kon betalen. Ze dreigt 28 januari uit huis te worden gezet. ‘Het ergste vind ik het voor mijn drie kinderen. Zij kunnen hier helemaal niets aan doen.’

Mevrouw Geurts woonde 15 jaar in Amsterdam en leefde van een bijstandsuitkering. Toen ze in Limburg ging wonen kwam ze in de problemen. ‘De gemeente vond dat ik opnieuw mijn bijstandsuitkering moest aanvragen.’ Haar verzoek werd afgewezen omdat ze een tweede bankrekening op haar naam had staan.

Geurts: ‘Ik slaap iedere nacht op een matras op de grond, de muren zijn kaal en mijn huis is een bouwval. Als ik werkelijk een rekening met zoveel geld zou hebben, had ik dat allang aangepakt. Ik heb deze rekening helemaal nooit geactiveerd.’ Na 6 maanden kreeg Geurts toch een uitkering, maar voor haar is het waarschijnlijk te laat. ‘2 van mijn kinderen hebben autisme. Ik vind het zo erg als ze dit moeten meemaken.’

‘Ik slaap iedere nacht op een matras op de grond, de muren zijn kaal en mijn huis is een bouwval.’
Radeloos

Een radeloze dame bericht ons op Twitter dat zij bang is om op maandag 11 januari al uit huis te worden geplaatst. Zij heeft te maken met een huurachterstand die ze opliep door korting op haar uitkering. Deze laatste werd ingevoerd omdat de dame in kwestie sinds kort weer bij haar zoon inwoont en de kostendelersnorm is toegepast.

Lees ook:   Ken je Franck al uit Nice?

Als we de vrouw bellen, blijkt dat ze radeloos is. ‘Niemand wil mij helpen.’ Terwijl ze met ons belt, overlegt het sociale wijkteam hoe ze de dreigende uitzetting toch kunnen voorkomen. ‘Deze mevrouw heeft langere tijd alle hulp afgewezen. Wij vragen ons af of ze niet geholpen wil, of niet geholpen kan worden. Ze zal nu een bedrag moeten lenen om haar schuldeisers te betalen,’ zo krijgen wij te horen van iemand van het wijkteam. Het is nog onduidelijk of ze de ontruiming hiermee kan afwenden.

Slaapzak

‘Een goede vriend van mij moet voor 18 februari zijn huis uit.’ vertelt een andere anonieme tipgever ons. Een aantal jaar geleden is hij in de problemen geraakt omdat zijn baas hem een bedrag van 10 000 euro niet zou hebben uitbetaald. De makelaar heeft zijn huis te koop gezet en hij weet niet waar hij naartoe moet. Onze anonieme tipgever: ‘Volgens de gemeente moet hij in een slaapzak voor het gemeentehuis gaan zitten om duidelijk te maken dat hij een dak boven zijn hoofd nodig heeft.’

We gaan aan de slag met deze verhalen zoeken uit of en in hoeverre oplopende schulden de oorzaak zijn van de problemen die onze anonieme tipgevers hebben. Ben jij iemand of ken jij iemand die uit huis dreigt te worden gezet door oplopende schulden? Dan horen wij dit graag.

Mail: [email protected]

https://demonitor.ncrv.nl/dossier-schulden/veel-reacties-over-uithuisplaatsing-het-ergste-vind-ik-het-voor-mijn-drie-kinderen

Gerelateerde berichten