web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Basisinkomen = de toekomst!

Nijmegen gaat experimenteren met basisinkomen

Woensdagavond stemde de Nijmeegse gemeenteraad in met het voorstel van GroenLinks voor een lokaal experiment geïnspireerd op het basisinkomen.
GroenLinks vindt het huidige systeem onvriendelijk en ingewikkeld en stelt dat het torenhoge uitvoeringslasten als gevolg heeft. In de aangenomen motie vraagt de fractie het stadsbestuur om een experiment uit te denken en een lobby op te starten richting het ministerie van Sociale Zaken.

‘Het idee is een groep mensen die geheel of gedeeltelijk een uitkering hebben deze nu te geven zonder de bijbehorende bureaucratie en verplichtingen van het huidige stelsel zoals de tegenprestatie,’ vertelt raadslid April Ranshuijsen. ‘Door uit te gaan van wat mensen zelf kunnen en willen en overbodige regels af te schaffen, denken wij dat mantelzorg, vrijwilligerswerk en het vinden van betaald werk makkelijker worden dan in het huidige stelsel dat onvriendelijk, ingewikkeld en bureaucratisch is.’

Financieel voordeel

Met het voorstel wilt GroenLinks niet alleen onderzoeken of het welzijn van mensen omhoog gaat, ook denkt de fractie dat de gemeente er financieel baat bij heeft. ‘In de begroting van de gemeente Nijmegen voor 2016 staat dat de gemeentelijke uitvoeringskosten op het gebied van Inkomen en Armoedebestrijding 18,5 miljoen euro op jaarbasis bedraagt. Op een totaalbedrag van 144,5 miljoen dat omgaat binnen dit thema, is dat te veel,’ stelt raadslid Lisa Westerveld. ‘We moeten toe naar een stelsel waarbij zo min mogelijk geld blijft hangen bij uitvoeringsinstanties en zoveel mogelijk terecht komt bij mensen die het nodig hebben.’

Enkele weken geleden gaf de Tweede Kamer staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken de opdracht om gemeenten die willen experimenteren de ruimte te geven. ‘GroenLinks is erg blij dat Nijmegen aan de slag gaat om de situatie voor mensen zonder werk beter te maken. Dat past een sociale en vooruitstrevende stad als Nijmegen.’

https://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/3651/Nijmegen-gaat-experimenteren-met-basisinkomen.html

Finland wil basisinkomen en wij versoepelen de bijstand

Lees ook eens:   10 soorten knuffels en wat ze echt betekenen!

https://daskapital.nl/2015/12/finland_wil_basisinkomen_en_wi.html

De Finnen komen pas eind volgend jaar met een definitief plan, maar de bedoeling is om alle sociale zekerheid te schrappen en in plaats daarvan iedereen €800 te geven. Het zou natuurlijk prachtig zijn om het toeslagencircus dat zo’n beetje alle Westerse samenlevingen hebben gecreëerd in één keer de nek om te draaien.

Probleem is meteen wel: is die €800 genoeg? Waarschijnlijk niet, dus je daar ga je alweer met aanvullende bijstand, huursubsidie etc. Daarnaast blijft het kostenplaatje een ding: voor de Finnen worden de kosten geraamd op zo’n €46,7 miljard. De hele Finse begroting was vorig jaar €49,1 miljard, dus ja, daar zien we ook wel een klein probleempje (in Nederland zou het basisinkomen overigens €30 miljard extra kosten).

Ondertussen in Nederland is een aantal gemeenten aan het morrelen aan de strengen eisen van de bijstand. In de Participatiewet zijn de sollicitatieplicht, tegenprestaties en het verplicht volgen van een reïntegratietraject vastgelegd, maar daar wil een aantal gemeenten zoals Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam juist vanaf.

‘Veel bijstandsgerechtigden verkrampen door alle regels en controles. Ze blokkeren door de toon en het wantrouwen waarmee ze worden bejegend door de overheid’, zegt het Eindhovense gemeenteraadslid Saskia Lammers van GroenLinks vandaag in de Volkskrant. ‘We moeten hen meer stimuleren in plaats van sanctioneren.’
https://www.welingelichtekringen.nl/economie/526585/in-finland-krijgt-iedere-burger-binnenkort-een-basisinkomen-van-800-euro-per-maand.html

In Finland krijgt iedere burger binnenkort een basisinkomen van 800 euro per maand

De Finse overheid wil een nationaal basisinkomen instellen. Als alles volgens plan gaat, schrapt de regering alle bestaande uitkeringen. In plaats daarvan komt er een basisinkomen van 800 euro per maand voor iedereen.
Een enquête heeft uitgewezen dat 69 procent van de bevolking het plan ondersteunt. Minister-president Juha Sipilä is ook voorstander van het idee. “Voor mij houdt het basisinkomen een versimpeling in van het sociale zekerheidssysteem.”
Het klinkt vreemd, maar het voorstel moet de hoge werkloosheid omlaag brengen. Het basisinkomen zorgt ervoor dat mensen laagbetaalde banen kunnen aannemen zonder dat het ze persoonlijk iets kost. Op dit moment leidt een tijdelijke parttime baan tot een lagere uitkering, waardoor mensen er in totaal soms op achteruit gaan.
Er zijn echter twee grote nadelen. Ten eerste: de kosten. Volgens de Finnen levert het plan uiteindelijk miljoenen op, maar daar is lang niet iedereen van overtuigd. Ten tweede kan het heel goed zijn dat de groep mensen, die nu een uitkering krijgt, vanwege ziekte bijvoorbeeld, slechter af is met een basisinkomen. Iedereen krijgt dan namelijk even veel, ongeacht hoe hard je het geld nodig hebt.

Lees ook eens:   DE TWITTER-AVATAR VAN ELON MUSK IS AFKOMSTIG VAN...

—-

Hoeveel besparing levert het op als het UWV niet meer nodig is. Fijn is dat zij als ze werkeloos raken, een basisinkomen krijgen.

Hoeveel scheelt het als men mensen niet langer in zinloze projecten stopt, om bv te leren solliciteren terwijl men al 50+ is bv(Alsof men dat dan niet allang weet), wat toch bij elke cursus heel wat subsidie oplevert per persoon. Er is iets bekend aan 5000 euro per traject, per persoon, enige jaren geleden.
Gewoon een onzinnig herkeuringsonderzoek in die tijd.
Voor dat geld had men die mensen een opleiding kunnen geven…maar dat deed men dus niet.
Je had al die waanzinnige projecten door bedrijven die mensen aan het werk zou helpen, oftewel mensen vernederen, kapot lullen, geestelijk onderuit halen dus.
Dat kost enorm veel geld.

Daarnaast is het inderdaad zo, dat als iemand een uitkering krijgt, men nooit meer zal verdienen dan dat lagere inkomen. (Tenzij een zeer goede opleiding, (kost geld), of een fulltime baan, met een vast contract, ook daar scheelt het tegenwoordig nogal aan)
Vaak moet men er weer inkomen, na enige tijd werkeloos te zijn geweest bv. Stel iemand kan een fulltime baan krijgen en is dit niet meer gewend, dan kan men misschien zo weer ontslag krijgen, wegens minder goed functioneren.
Meestal krijgt men een tijdelijke baan, waarbij men dus weer problemen krijgt met toeslagen bv, toeslagen die een tijdlang niet uitbetaald worden als men plots zonder baan komt te zitten, dus de zekerheid valt al weg!
Dit is een enorm groot risico voor veel mensen, zeker voor alleenstaande ouders. Je moet je dan misschien tijdelijk in de schulden steken, maar wat als je daar geen buffer voor hebt? Geen partner die borg kan staan eventueel?

Lees ook eens:   Branden in Haiwaï aangestoken door Direct Energy Wapens

Wat als iemand een baantje kan krijgen voor 10 uur.
Kan, is fijn en prettig maar, men wordt altijd gekort. Alles wordt dan gekort.
Terwijl men het al arm genoeg heeft!
Met dat basisinkomen, kan men die tien uur wel accepteren, maar ook tijdelijk, dus uitzendbureau’s zullen dan veel meer mensen krijgen die eventueel een dag ergens kunnen invallen, of een weekje.
Daarnaast komen er zeker meer banen vrij.
Mensen die zeggen, ik ga halve dagen werken, dus de resterende baan, komt dan parttime vrij voor iemand anders.

Woon je alleen is 800 euro als basisinkomen erg weinig.
Woon je samen, dan heb je samen voldoende bv om rond te komen.
Gaan mensen dan sneller samenwonen, vast wel.
Dat zou fijn zijn voor de Christenpartijen!!!
😉

https://www.hetkanwel.net/2015/11/25/wonderlijk-werken-met-een-basisinkomen/

Wanneer u een arbeidsgehandicapte in dienst heeft of neemt, dan heeft u recht op een premiekorting van € 7.000 per jaar bij een dienstverband van ten minste 36 uur per week. Heeft u een jonggehandicapte in dienst waarvoor loondispensatie is toegepast, dan is de korting voor deze werknemer maximaal € 3.500 per jaar bij een werkweek van tenminste 36 uur.

https://www.hellendoorn.nl/werk-ondernemen/ondernemen/werk-vinden/subsidies-regelingen/

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥