web analytics
11:11 Dubbele getallen

Gemeenten verdienen half miljoen aan ‘dwangarbeid’

Gemeenten verdienen half miljoen aan ‘dwangarbeid’

AALTEN/ GENDRINGEN – De gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek verdienen jaarlijks ruim een half miljoen aan de inzet van werklozen. Dat geld gebruiken de samenwerkende sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek (Iswi) om hun begroting rond te krijgen.

Ophef
In de afgelopen weken ontstond ophef over de activiteiten van het ISWI. Dat verplicht werklozen soms jarenlang zonder loon te werken in fabriekshallen in Dinxperlo en Ulft. Daar vouwen ze kunstbloemen en maken zij enveloppen.

Reïntegratie
Momenteel werken er 80 mensen, van wie de helft langer dan een halfjaar. De gemeenten zien de activiteiten als onderdeel van de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Bedrijven betalen de gemeenten voor het werk dat de werklozen verrichten.

Minimumloon
Tot 2011 hadden werknemers in deze ‘leerwerkcentra’ een arbeidscontract en ontvingen zij het minimumloon. Doordat het rijk minder geld voor reïntegratie aan gemeenten uitkeerde, was dit volgens het bestuur van het Iswi niet meer te betalen en werd het werken tegen minimumloon afgeschaft. Sindsdien werken de werklozen er zonder loon, met behoud van een uitkering.

‘Geen ideale situatie’
Het bestuur van het ISWI erkent dat het geen ideale situatie is, maar vindt deze toch gerechtvaardigd. Het zou de beste manier zijn om mensen aansluiting bij de arbeidsmarkt te laten houden.

https://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/aalten/gemeenten-verdienen-half-miljoen-aan-dwangarbeid-1.4879591
L
ees ook de reacties

–er wordt geld verdient, dus is de gemeente een onderneming begonnen, en een onderneming die mensen op-papier werkeloos houdt(om 70% te hoeven betalen, in plaats van 100%) terwijl die mensen wel gewoon werking in de onderneming, en geld binnenhalen is aan het uitbuiten. Participeren gaat 2 kanten op, werken voor je geld ben ik helemaal voor, maar als je werkt, geld verdient voor de baas, en op-papier werkeloos blijft is dat dwangarbeid, helemaal als je door de politiek verplicht bent om je bloot te stellen aan dit soort uitbuiting. Als Gemeentes ondernemen met werkelozen, onstaat er werk, voor dat werk horen ze mensen aan te nemen, om daadwerkelijk de druk op de uitkeringen omlaag te brengen.–

 

Lees ook:   De Spaanse griep uitgelegd

—Ontslagzaken bij het FNV neerleggen en UWV en sociale diensten afschaffen met deze besparing een basisuitkering regelen. Bespaart ons land veel geld.—

—eerst denken, dan typen, want da’s een paradox. Je zegt dat je het systeem wilt ontlasten, dan moeten ondernemingen(wat dit Gemeente werk is, aangezien er een verdien-model is) mensen aannemen, alleen zo wordt het UWV, en de uitkering-pot ontlast. Als een onderneming van de Gemeente werk doet, dat ook contract-werk had kunnen zijn, dan roven ze werk-gelegenheid. Dat is je paradox, precies de regel waarom uitkeringsgerechtigden geen werk mogen doen, is ook waarom de gemeente het niet mag, omdat als het uitgangspunt is dat iedereen werkt voor z’n geld. Geld verdienen ook met salaris moet worden beloont, dus Richi heeft gewoon groot gelijk, deze mensen zijn alleen op papier werkeloos, in het echt werken ze, en verdienen ze geld voor de gemeente, een overheid zou de oprechtheid moeten hebben daar een Baan/Contract aan te verbinden.—

 

—Wel als je echt werk doet, maar 70% van het minimum-loon krijgt, en aan allerlei kortingen, en beperkingen vastzit. Het gaat niet om het werken, het gaat erom dat de Gemeente echt werk gebruikt om ‘werkelozen’ op papier ‘werkeloos’ te houden terwijl ze echt werken. Als de gemeente deze mensen een echt contract geeft, is er niets aan de hand, dit is een commerciële-onderneming die gebruik maakt van horigen om de winst te maximeren, da’s geen vormgeving van hulp, steun of wat dan ook, da’s slavernij.—

—Deze mensen werken nu ook, alleen krijgen ze er geen loon voor, maar hun uitkering. De gemeente hoort hun uitkering om te zetten in salaris! Maar nee, kost te veel, dan verdient de gemeente niets en krijgen ze de begroting niet rond. En kom me niet aan met “er is werk genoeg, er is werk genoeg,maar teveel mensen zonder werk. Ik zit nu bijna een jaar thuis en solliciteer me suf. Het probleemstelling echter dat ik niet de enige ben die solliciteert. Ik krijg continue reacties “Er hebben 300 mensen gereageerd, en daaruit hebben we degene gekozen die het beste in het profiel passen”….. En dan gaat het om schoonmaakbanen…..—

—En dit noemen ze re-integratie en leerwerkplekken. Deze mensen hebben meer aan een gedegen opleiding en betaald werk. De werkzaamheden, die deze mensen uitvoeren dient dus te worden beloond door normaal loon uit te betalen. Daarbij voegt deze situatie niets bij om sneller weer aan een goede baan te komen. Zolang er geen banen zijn of komen zullen er altijd mensen buiten de boot vallen die men niet lastig moet vallen met verplichte zaken zoals papiertjes vouwen, dit leren zij toch gewoon op de kleuteropvang.—

Dus een gemeente verdiend geld aan mensen die een uitkering krijgen,… dit geld steken ze in eigen (zak) budget?
De mensen verdienen dus niets extra’s onder het mom, zg. werkervaring opdoen, tzt zegt men sorry, het contract is afgelopen, na de zg werkervaring die men opdeed, maakt dit hen niet aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt! Omdat de werkervaring helemaal niet van belang is, maar men gebruikt dit als excuus!
Gevolg van deze manier van misbruik maken is dat bedrijven goedkopere arbeidskrachten gaan inhuren, (bij gemeentes!) ten koste van wat men in principe had moeten betalen aan deze mensen!
Men zal wel gedacht hebben wat zijn die Polen goedkoop!

Lees ook:   Massale dwangarbeid in Nederland!!!

Schandalig dit… dit moet stoppen gelukkig doet de FNV iets

FNV eist betaling bloemenvouwers voor ‘dwangarbeid’

ANP
AALTEN – Vakbond FNV zet de gemeenteraden van Aalten en Oude IJsselstreek onder druk in de bloemenvouwkwestie. Volgens de bond moeten bijstandsgerechtigden, die jaren kunstbloemen vouwden zonder daar loon voor te ontvangen, alsnog uitbetaald worden.

Gebeurt dat niet, dan stapt de bond naar de rechter.

Hallen
In beide Achterhoekse gemeenten heeft het Iswi, de samenwerkende sociale diensten, hallen in gebruik, waar bijstandsgerechtigden maximaal 32 uur in de week werken. Zij vouwen kunstbloemen en maken enveloppen.

Hun inzet levert de gemeenten jaarlijks 500.000 euro op. Sinds 2011 werken de mensen tegen een uitkering, zonder loon.

Afschaffen
‘Als we in Nederland dit soort prakijken normaal gaan vinden, kunnen we de Wet op het Mimimumloon afschaffen, ons arbeidsrecht bij het grofvuil zetten en wordt overige wet- en regelgeving een papieren tijger’, schrijft de FNV.

 

https://www.gelderlander.nl/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button