web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsychePolitiek-Elite

Heerts: het grote afschuiven is begonnen

Heerts: het grote afschuiven is begonnen
Werkgevers proberen weg te lopen van hun verantwoordelijkheden over bijvoorbeeld loon, werktijden, pensioen en verlof. De oproep van werkgeversorganisaties zaterdag om de personeelslasten flink te verlagen is daar opnieuw een bewijs van, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Werkgeversorganisatie MKB Nederland wil dat onder meer doen door het mes te zetten in de doorbetalingsplicht bij ziekte. Die moet terug van twee jaar naar een jaar, vinden zij. ,,Ondernemers lopen vast op een stapeling van regels, risico’s en lasten. Vooral de loondoorbetalingsplicht bij ziekte valt kleine bedrijven zwaar”, zegt de werkgeversorganisatie in een rapport dat zij maandag aanbieden aan premier Mark Rutte.
Ook moeten ondernemers niet langer verantwoordelijk zijn voor ziektegevallen die duidelijk voortvloeien uit het gedrag van werknemers in de privésfeer, zoals skiongelukken. Daarvoor zullen werknemers zichzelf moeten verzekeren, stelt de werkgeversclub.
Verlofrechten
Een ander voorstel is ,,het doorgeschoten aantal wettelijke verlofrechten” aan te pakken. Deze verlofrechten kunnen wat het mkb betreft worden beperkt tot wat internationaal verplicht is. MKB Nederland stelt ook dat de vergoeding bij contractbeëindiging na twee jaar ziekte moet worden geschrapt.
,,Het grote afschuiven is begonnen” concludeert Heerts. ,,Werkgevers willen de rekening volledig bij de maatschappij leggen, terwijl we nu juist afspraken hebben om de kosten eerlijk te verdelen.’’
Respect
,,Werkgevers komen steeds weer met nieuwe borrelpraat om weg te lopen van moderne afspraken. Zij tonen daarmee geen enkel respect voor werknemers en de maatschappij. In feite willen zij terug naar een tijd dat werknemers geen enkel recht hadden’’, aldus Heerts.
Ook het Verbond van Verzekeraars reageerde ‘verbaasd’ op het pleidooi van MKB Nederland. De huidige verdeling van verantwoordelijkheden bij ziekte hebben juist een grote bijdrage geleverd aan het lage verzuim in Nederland en hiermee tot lagere lasten voor werkgevers, aldus het verbond. ,,We moeten een bewezen succesvolle aanpak van het verzuim niet overboord gooien”, zegt directeur Richard Weurding.

Lees ook eens:   Een kind (update)

https://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/23654321/__Heerts__het_grote_afschuiven__.html?

Ooit zo snel landen naar de kloten zien gaan?
Thanks EU!

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥