web analytics

Veel frauderende Nederlanders

Nederlanders frauderen massaal met toeslagen
De balie van het gemeentehuis van Den Haag © ANP
Veel Nederlanders geven bij hun gemeente een vals adres op, waardoor ze hogere zorg-, huur- of kinderopvangtoeslagen krijgen. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken komt dit soort fraude in heel Nederland veelvuldig voor. De Gelderse gemeente Bronckhorst luidt nu de noodklok: in één jaar tijd is de kleine gemeente op minstens 100 fraudegevallen gestuit.

Het valt de gemeente Bronckhorst bijvoorbeeld op dat jonge vaders zich steeds vaker willen uitschrijven op het adres waar ze met hun partner wonen. Ze schrijven zich dan bijvoorbeeld weer in bij hun ouders. Het jonge gezin wordt dan door de Belastingdienst niet meer gezien als één huishouden, waardoor de moeder – die in haar eentje een veel lager inkomen heeft dan samen met haar partner – veel hogere toeslagen ontvangt. In de praktijk blijft de vader gewoon bij zijn gezin wonen. Zo strijkt een gezin al snel enkele honderden euro’s per maand extra op.

‘Dit is geen klein bier’
Volgens burgemeester Fred de Graaf van Bronckhorst is er alle reden om deze fraude serieus te nemen. “Dit is geen klein bier, het gaat om enorme bedragen. Als je kijkt hoeveel er aan toeslagen wordt uitgekeerd, dan gaat het om grote bedragen.”

De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) ziet in het hele land allerlei inschrijvingen die niet kloppen. “Kinderen worden bijvoorbeeld op een ander adres ingeschreven dan waar ze wonen. Er worden zelfs kinderen ingeschreven die helemaal niet bestaan.”

Echte aantal fraudeurs waarschijnlijk veel hoger
De fraude door Nederlanders is veel groter is dan de Bulgarenfraude die eerder dit jaar aan het licht kwam. De gemeente Bronckhorst pikt er door oplettendheid elk jaar al honderd fraudeurs tussenuit, maar het werkelijke aantal fraudeurs is naar verwachting veel groter. Niet alleen Bronckhorst, ook de NVVB ziet het aantal signalen van fraude sinds de invoering van het toeslagensysteem in 2006 elk jaar toenemen. Bronckhorst gaat nu van elk geval aangifte doen om de fraude terug te dringen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën zegt in een reactie dat hij met grote gemeenten in gesprek is om de toeslagenfraude aan te pakken. Maar verder is het volgens hem vooral een zaak voor de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die over de bevolkingsadministratie gaat. Binnenlandse Zaken ziet dat anders en legt de bal bij Weekers.

Lees ook:   "Fat pride moedigt mensen met obesitas aan om medisch advies naast zich neer te leggen. Gevaarlijk"

Voorbeeld van wat toeslagenfraude kan opleveren:

Een modaal gezin met twee kinderen en een huurwoning krijgt elke maand 350 euro aan huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Als de hoofdkostwinnaar op papier niet bij het gezin woont, dan wordt de minstverdienende partner gezien als alleenstaande met een laag inkomen. Het gezin krijgt dan al snel 850 euro aan toeslagen: dat is 500 euro meer.
Toeslagenfraude: verhalen van aan de balie van de gemeente
Het gemeentehuis in Den Haag © ANP
Nederlanders frauderen massaal met toeslagen. De gemeente Bronckhorst verzamelde 9 voorbeelden van mensen die met dubieuze verhalen aan de balie van de gemeente verschenen.

1. Fraude met zorg- en kindertoeslagen
Jonge – ongehuwde – zwangere vrouwen melden zich aan de balie burgerzaken van de gemeente om hun ongeboren kind laten erkennen. Bij de geboorte, wanneer wij het kindje inschrijven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), blijkt in sommige gevallen dat de moeder alleen met het kind staat ingeschreven op het GBA-adres (bijna in alle gevallen een huurwoning). De vader van het kind staat ergens anders ingeschreven, vaak bij zijn ouders.

De eerste keer dat je dergelijke gegevens verwerkt, denk je: de relatie is al voor de geboorte van het kind beëindigd… Wanneer dan de tweede, derde, vierde, vijfde, …. in korte tijd voorbij komt, dan ga je je afvragen wat er aan de hand is. Voor ons lastig te beoordelen, maar het kan bijna niet anders dan dat er toeslagen in het geding zijn. Door het registreren van de man op een ander adres komt de vrouw met een laag inkomen mogelijk ten onrechte in aanmerking voor huurtoeslag, zorgtoeslag, eenoudertoeslag, ontheffing van de gemeentelijke belastingen etc.

2. Ingeschreven bij pa en ma
Een opsporingsambtenaar komt bij het GBA-loket van de gemeente voor de controle van gegevens: er is illegaal gestort huisvuil in het buitengebied gevonden en er zijn aanknopingspunten gevonden, waarna het adres wordt bezocht. Tijdens contact met omwonenden bleek dat op het adres een gezin woont: een man, vrouw en twee kinderen. In de Gemeentelijke Basisadministratie staan alleen de moeder en de twee kinderen ingeschreven. De vader staat ingeschreven op het adres van zijn ouder(s) in een andere gemeente.

Lees ook:   Beter niets meer zeggen

3. Postadres
Een man en een vrouw komen samen aan de balie. De man geeft aan dat hij zijn post wil ontvangen op het adres van de vrouw. Op de vraag waarom hij een postadres wil, zegt hij dat hij niet langer bij zijn vrouw woont maar dat het wel handig is om de post daar te ontvangen. Hij heeft de Belastingdienst gebeld en daar te horen gekregen dat hij een postadres kan opgeven bij de gemeente. Als er wordt doorgevraagd, geeft hij aan dat zijn spullen nog wel bij zijn vrouw staan en dat hij daar ook altijd overnacht. De gemeente weigert om de man een postadres te geven en zegt dat hij een adreswijziging moet doorgeven. Dat wil het stel niet, omdat de vrouw dan gekort wordt op haar toeslagen.

4. Inschrijven op adres van zus
Een man komt aan de balie met zijn vrouw en wil zich uitschrijven naar een postbus. Het stel gaat uit elkaar en de man woont bij zijn moeder in een andere gemeente. De gemeente geeft aan dat hij zich in die andere gemeente moet inschrijven. Dat wil hij niet omdat zijn moeder toeslagen heeft. Op dat moment bedenkt hij dat hij zich ook wel bij zijn zus kan inschrijven, omdat die een eigen woning heeft en geen toeslagen ontvangt. De gemeente wijst hem erop dat een inschrijving moet kloppen met de werkelijkheid en dat er anders sprake is van een valse aangifte. Hij gaat het verder bekijken.

5. Gehandicapte broer
Een man schrijft zich in op het adres van zijn gehandicapte broer. In een gesprek met de ambtenaar geeft hij aan dat hij op een camping verblijft en regelmatig bij een vriendin is.

6. Kinderbijslag
Een ambtenaar die het leerlingenvervoer moet regelen, krijgt een telefoontje van een pleegmoeder met het verzoek om een kind dat bij haar in huis is naar school te vervoeren. Het kind staat niet in de gemeente ingeschreven, maar in Duitsland. De pleegmoeder zegt dat ze niet wil dat het kind in onze gemeente wordt ingeschreven, omdat je in Duitsland meer kinderbijslag krijgt.

Lees ook:   Twijfel over zelfmoord 18 jarige Lesley

7. Kinderen verdelen over gescheiden ouders
De afdeling burgerzaken van de gemeente ontvangt een verzoek van een inwoner die zijn dochter opnieuw bij hem wil laten inschrijven. Zijn echtgenote heeft zich eerder met beide kinderen laten uitschrijven naar een andere gemeente, maar dat wil hij ongedaan maken.De bedoeling is dat één kind bij de ene ouder staat ingeschreven en het andere kind bij de andere ouder. (Als de kinderen over de ouders worden verdeeld, dan hebben beide ouders recht op een toeslag)

8. Keurige dame verdacht van valsheid in geschrifte
Een keurige oudere dame komt aan de balie. Haar dochter moet toeslagen terugbetalen omdat ze bij haar op het adres ingeschreven staat. Bij de aangifte van de verhuizing was er volgens haar iets misgegaan. Ze liet op een mooi wit papier zien dat ze bij de aangifte anderhalf jaar eerder hadden aangegeven dat de dochter in een apart gedeelte van het huis woonde. De gemeente gaat in het archief na of dit document teruggevonden kan worden. Na controle blijkt dat de vrouw zelf nieuw document heeft gemaakt met een aangepaste tekst, waar in stond dat de dochter in een eigen gedeelte van de woning woont. De gemeente heeft de vrouw daarmee geconfronteerd. Die werd behoorlijk zenuwachtig, maar hield vol dat de situatie echt zo was. Als de gemeente zegt dat er diezelfde middag iemand langs zal komen om vast te stellen of er echt sprake is van twee woningen, geeft de vrouw aan dat dat niet nodig is. Ze laat het er verder maar bij, want ze gaat binnenkort toch verhuizen.

9. Fraude met huurtoeslag
Bij de gemeente komt er een verhuisaangifte binnen van één persoon. Die zegt dat hij de enige bewoner wordt van het huis. Maar op het huurcontract staan twee namen en de verhuurder geeft ook aan dat er twee mensen in het huis gaan wonen. De persoon die zich heeft ingeschreven, zegt dat hij alleen in het huis gaat wonen. De gemeente stuurt de tweede persoon tot twee keer toe een verzoek om zich ook op dat adres te laten inschrijven, maar daar komt geen reactie op.

RTL Nieuws

Gerelateerde artikelen

Back to top button