web analytics
...

Waarom heeft de Europese Unie dit jaar plots 11 miljard euro extra nodig?

Waarom heeft de Europese Unie dit jaar plots 11 miljard euro extra nodig?
Door: Joost de Vries − 15/05/13

© ANP. Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (l) met de Ierse minister van Financiën Michael Noonan.
De Europese Commissie wil 11,2 miljard euro extra van de lidstaten voor de EU-begroting van 2013. Gisteren stemden de ministers van Financiën van de EU-landen in met een eerste tranche van 7,3 miljard. Waarom heeft ‘Brussel’ plots miljarden extra nodig? Vier vragen en antwoorden.

Waarom moet het budget voor 2013 omhoog?
Volgens de Europese Commissie zullen de extra miljarden besteed worden aan ‘economische groei en werkgelegenheid’. Het extra geld is echter vooral een handreiking naar het Europees Parlement (EP). Voor het EP is het verhogen van de begroting van 2013 een voorwaarde voor onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting voor 2014 tot 2020.

De meeste lidstaten (vooral de noordelijke landen die het meest bijdragen aan de begroting) willen juist een lagere begroting. Maar de Europarlementariërs vinden dat in tijden van crisis de Europese subsidiepot goed gespekt moet zijn. Het EP wil niet alleen meer geld, maar ook een andere besteding van de fondsen: minder naar de traditionele kostenposten landbouw en infrastructuur en meer naar onderwijs, onderzoek en ontwikkeling.

Wat heeft de begroting van 2013 te maken met de meerjarenbegroting 2014 – 2020?
Per 1 januari volgend jaar moet een nieuwe Europese begroting ingaan voor een periode van zeven jaar, maar de Europarlementariërs zijn nog niet tevreden met de opzet zoals die is bedacht door de Europese staatshoofden. Zonder steun van het EP komt de meerjarenbegroting er niet. Door nu water bij de wijn te doen bij het budget van 2013, hopen de lidstaten de Europarlementariërs positief te stemmen voor de volgende onderhandelingsronde.

Lees ook:   'Helft van vrouwelijke vijftigplussers wil geen relatie meer'

“Met zicht op het verzekeren van de meerjarenbegroting, hebben we besloten de uitgaven in 2013 te verhogen”, zei de Ierse minister van Financiën Michael Noonan gisteren in Brussel. Ierland is dit jaar voorzitter van de Europese Raad, Noonan zat zodoende de raad van de Europese ministers van Financiën voor. “De discussie over het budget voor 2013 is door het Europees Parlement gekoppeld aan de meerjarenbegroting. We betreuren deze link, maar erkennen dat dit een politieke realiteit is.”

Begin februari kwamen de staatshoofden van de 27 lidstaten na een vergadering van 25 uur een concept-meerjarenbegroting overeen. Voor het eerst was het geplande budget voor de volgende zeven jaar lager dan dat van de afgelopen zeven jaar. De lidstaten spraken af tussen 2014 en 2020 960 miljard euro uit te geven, bijna een biljoen euro. Te weinig, vindt het Europees Parlement.

Het EP hoopte juist op meer geld. In tijden van crisis moet Europa investeren, is daar het credo. Ook pleitte het parlement voor een moderne begroting met meer geld voor innovatie en meer flexibiliteit om met budgetten te schuiven. Het parlement lijkt de wens voor een groter budget te hebben laten varen, wel houdt het vast aan een flexibeler begroting. De parlementariërs willen tussentijds kunnen schuiven met geld tussen de verschillende kostenposten. Ook wil het EP een evaluatie van de begroting na de Europese parlementsverkiezingen in 2014.

7 miljard extra dus, maar dan ontbreekt er toch nog 4 miljard?
Na de zomer wil de Europese Commissie nog een beroep doen op de lidstaten voor de resterende 3,9 miljard euro extra verhoging van het budget. Het voornemen is om die tweede tranche te bespreken in samenhang met de onderhandelingen met het EP over de meerjarenbegroting. De begroting voor 2013 zou in dat geval opgehoogd worden van 133 miljard naar 145 miljard euro.

Lees ook:   Echt lachen, om katten

Een akkoord over de meerjarenbegroting is van groot belang voor de lidstaten. Als de Europese Raad van staatshoofden, de Europese Commissie en het parlement niet tot een akkoord komen, gaat de EU automatisch over op jaarlijkse begrotingen. De begroting voor 2014 zou een kopie zijn van die van 2013. Het totale budget over zeven jaar zou hoger uitvallen dan het compromis dat de regeringsleiders in februari sloten.

Nog even kort, de EU-begroting, wat was dat ook weer?
De EU-begroting is in feite een gedeelde subsidiepot waaruit allerlei ontwikkelingsprojecten worden gefinancierd, zoals infrastructuur, landbouw, scholing, werkgelegenheidsprojecten, milieu en economische groei. Ook het Europese uitwisselingsproject voor studenten, Erasmus, wordt uit de begroting betaald.

https://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1633482/2013/05/15/Waarom-heeft-de-Europese-Unie-dit-jaar-plots-11-miljard-euro-extra-nodig.dhtml

Je wordt er zo moe van!!!!!!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button