30 november 2020

 

Oplichting in supermarkten!

Zo zet de supermarkt u op het verkeerde been
03 Mei 2013

Jose Mast
Zes op de tien Nederlanders letten op aanbiedingen bij het boodschappen doen. Maar dat zet geen zoden aan de dijk als je niet tegelijkertijd de inhoud van verpakkingen in de gaten houdt. De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop legt geniepige manieren van consumentenmisleiding bloot. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Bijna iedereen let wel op de prijs, maar wie controleert de inhoud van een voorverpakt product, zoals cornflakes of chips? Bijna niemand, weten fabrikanten. Daarom is het manipuleren van de inhoud een handige manier om de prijs per kilo te verhogen. Soms verdienen handelaren iets extra’s door ook de verpakking mee te wegen. Deze strategieën worden zo onopvallend toegepast dat de meeste consumenten niet doorzien dat ze minder waar voor hun geld krijgen.

Minder inhoud
Test-Aankoop ontdekte dat een reep Mars, Snickers en Twix in zeven jaar tijd lichter zijn geworden. Wogen deze repen in 2005 respectievelijk nog 54, 60 en 58 gram, anno 2012 tref je exemplaren van 45, 45 en 50 gram aan. Dat is tot 15 gram minder per stuk. Een pak Pringles weegt 10 gram minder dan vroeger. Ook verschillende merken ontbijtgranen stopten minder granen in een doos.

Fabrikanten die minder inhoud in een verpakking doen, verlagen over het algemeen niet de prijs. Op die manier verdienen ze meer per kilo van het product. Uit studies weten ze dat consumenten een verpakking met minder inhoud doorgaans gewoon blijven kopen, terwijl een prijsverhoging een veel groter effect heeft op de verkoop. Een soortgelijke truc is de verpakking groter laten lijken, bijvoorbeeld door er XXL op te zetten.

Meer inhoud
Sommige fabrikanten doen het andersom: ze stoppen wel meer inhoud in een doos, bijvoorbeeld van ontbijtgranen en chips. Tegelijkertijd met deze gedaanteverwisseling stijgt de prijs uiteraard mee. De consument vindt dat logisch, want hij ziet dat hij meer waar voor zijn geld krijgt. Toch rekent hij meestal niet precies na of de prijsstijging wel gelijke tred houdt met de volumestijging.

Fabrikanten weten dat consumenten zich laten leiden door intuïtieve vuistregels zoals “een grote verpakking is voordeliger, dus het zal wel in mijn voordeel zijn” en “ik betaal meer omdat er meer in zit”. Zodoende onderschatten zij prijsstijgingen. Kreten als “maxi pack” of “family pack” op de verpakking versterken deze suggestie. Mooi meegenomen voor fabrikanten is dat grote verpakkingen de consumptie stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat mensen automatisch meer eten uit een grote verpakking.

De verpakking meewegen
Als je een bakje met 200 gram garnalen koopt, verwacht je dat er ook 200 gram garnalen in zit. Test-Aankoop ontdekte dat de verpakking regelmatig wordt meegewogen bij deze 200 gram. Gaat het om een zware verpakking, dan jaagt dit het brutogewicht én de prijs de hoogte in.

De Belgische consumentenorganisatie verzamelt ervaringen van consumenten op de website www.testaankoop.be/luchtinpakjes. Hier zijn een paar sterke voorbeelden van misleiding te zien, zoals een grote fles vloeibaar wasmiddel die per liter €1,26 meer kost dan een kleine fles. Of twee pakken chips die er exact even groot uitzien, maar waarvan de inhoud 30 gram verschilt in gewicht. Blijven opletten dus!

—————-
oplichting ten top

ann, Vrijdag 03 Mei 2013 09:11
Zo lees je dan weer hoe intens laaghartig een individu is , ikke ikke en de rest kan stikke. De beesten zijn niet zo als de mensen die doden uit honger, een mens om niks soms een oudere overvallen voor 2,50e het is een smerig soort de mens. geef ze de ruimte en ze gaan ervoor…allemaal crimineel.

gaby, Vrijdag 03 Mei 2013 10:56
ik was hier al langer achter. In sommige gevallen ga ik met een product naar de groenten afdeling en weeg ik het daar na. Dit doe ik sowieso met bijvoorbeeld champignons. Moet je eens kijken hoe vaak er 250 of 400 gram op de doos staat en dit bij lange na niet gehaald word.

Jos, Vrijdag 03 Mei 2013 11:11
Beste Ann, ben je een beetje gefrustreerd over het leven? Misschien is het een idee om je gal ergens ander te gaan spuwen en hier gewoon te reageren op het onderwerp?

Duidelijke voorbeelden van misleiding inderdaad. Al staan in de meeste supermarkten de kiloprijzen ook vermeld op de schappen/de prijskaartjes. Als je daar naar kijkt is het ook makkelijker vergelijken.

Rene, Vrijdag 03 Mei 2013 11:14
Let ook op kreten als ‘Voordeelverpakking’. Vaak is een losse stuksverpakking tot wel 30% goedkoper als die zogenaamde voordeelverpakking.

gertie, Vrijdag 03 Mei 2013 11:21
Raar dat dit soort berichten nooit verschenen toen er minder sigaretten in een pakje werden gedaan terwijl de prijs omhoog ging.

Saskia, Vrijdag 03 Mei 2013 11:25
Ahja… Zo was laatst bij ons de melk in prijs verlaagt.
Grote rood/gele aanduiding hiervan.
Natuurlijk stond daar niet bij dat in het eveneens nieuwe model jerrycan 10% minder melk zit.

De betreffende aanduidingen zijn me al vaker opgevallen…
“Permanent in prijs verlaagt” en dan is de prijsverlaging 2ct of iets dergelijks.
En het vergelijkbare (maar wel
Goedkopere) b-merk produkt ernaast is dan 10-20ct duurder.
Makkelijk je prijzen verlagen op deze manier. Je zult er in ieder geval niet minder aan verdienen.

Willem, Vrijdag 03 Mei 2013 11:28
En al die acties van 2de fles, pot, bus etc gratis! of veel goedkoper. Betekent dus dat er gewoon te veel betaald wordt want onder de fabrikanten zitten geen filantropen.

Lees ook:   Homo zijn in deze wereld

gerrit, Vrijdag 03 Mei 2013 11:29
Gaby bedankt voor de tip om de producten alsnog even te wegen.

Namaste Gerrit

Lydia, Vrijdag 03 Mei 2013 11:33
Ja, dat weet ik al jaren net als dat de mindere merken gewoon door de merken worden geproduceerd.
Bij Dirk maken ze altijd reclame dat ze de goedkoopste zijn met de merken. Ten eerste is dat niet zo en ten tweede worden de goedkopere zaken stiekem verwijderd of duurder gemaakt. Ik kan geen voorbeelden geven omdat ik het niet bijhoud op papier maar ben regelmatig verrast.
Vraag ik het aan een winkeldame dan zegt zij ja mevrouw er is hier van alles aan het veranderen maar ik kan u ook niet zeggen hoe het in elkaar zit. Boeventuig. Ik ga nu wel steeds meer naar andere winkels en wordt meer kritisch. Dank zij Dirk. Heb daarvoor gelukkig tijd.

Smulpaap, Vrijdag 03 Mei 2013 11:33
Ik heb de ontbijtkoek van Peijnenburg aan de kaak gesteld bij Peijnenburg. Hij voldeed niet aan het gewicht wat op de verpakking stond. Te licht.
Peijnenburg heeft mij gecompenseerd met 2 XXL ontbijtkoeken. Wat dat betreft, okéé. Maar Peijnenburg moet structureel hier wat aan doen.

Rob, Vrijdag 03 Mei 2013 11:46
Het kan ook nog anders. In een zak brood bij mijn supermarkt zaten altijd 22 sneetjes. Tot na een verbouwing er nog maar 20 in zaten. Ik kocht wel evenveel brood, maar deed er 10% korter mee dus ik moest per jaar een hele maand extra brood betalen.

arno bratvic, Vrijdag 03 Mei 2013 12:01
Als klanten nu ook € 150.- in rekening brengen bij de winkelier, iedere keer als ze constateren geflest te worden, dan zal dat de winkeliers in ieder geval aan het denken zetten over de € 150.- boete die ze aan (verdachten van) winkeldiefstal in rekening brengen.

Ulrike, Vrijdag 03 Mei 2013 12:24
Viel me op bij LIDL: als je de voordeelaanbieding koopt van bijv. 2 pakken vlees voor x-bedrag, let dan ook op het volgende: het vlees heeft dan NIET het beter-leven sterretje, zelfs niet als het dat in de ‘normale’ verpakking wel heeft. Je krijgt dus een andere kwaliteit vlees dan wat je normaal koopt!

En de XXL verpakkingen bij Lidl zijn ook een wassen neus. Een XXL verpakking vissticks, bevat 1 visstick extra. De XXL verpakking toiletpapier zijn per rol (voor die soort) precies even duur als de normale verpakkingen!

Nettie, Vrijdag 03 Mei 2013 12:24
Beste José Mast, even een kleine correctie: zes (op de tien) Nederlanders LETTEN OP en niet LET OP. Overigens bent u (helaas) niet de enige.
Nu mijn reactie. Bij een eenheidsprijs per verpakking – bijvoorbeeld appels – probeer ik altijd het grootste aantal (dus even de inhoud van een paar zakken tellen) mee te nemen. Als de inhoud niet te tellen is – bijvoorbeeld bij aardappels – weeg ik er een paar na en neem de zwaarste. Bij een prijs per stuk – bijvoorbeeld bloemkool – zoek ik naar het grootste exemplaar. Ik geef toe dat dit niet opgaat voor dozen, pakjes e.d. Het wordt trouwens een hele klus om al die verpakkingen te bewaren en te administreren.

fanta, Vrijdag 03 Mei 2013 12:26
Wat zou jij doen als het economisch minder gaat en jij als bedrijf minder verdient voor investeringen ed. precies ja dan kijk je ook naar andere manieren om geld te verdienen……….Als iedereen zo eerlijk is als hij/zij denkt te zijn moet je dus ook elke minuut die je niet werkt op de werkvloer na bijvoorbeeld een lunchpauze loon inleveren je wordt immers betaald voor geleverde werkzaamheden en niet om niets te doen, als je dus minder krijgt omdat je minder gewerkt hebt klaag je ook niet volgens jullie hoe hypocriet kun je zijn.

joop, Vrijdag 03 Mei 2013 12:38
maar vraag me af mag de supermarkt dit allermaal zo doen ,is dit geen oplichterij.naar de klant toe.

dietje, Vrijdag 03 Mei 2013 12:40
Bij de Jumbo kost momenteel 300 gram “schoon gewassen“spinazie 1 Euro. Reklame !!! In het groentenvak kost 450 gram “ongewassen” spinazie 2 Euro???????

ien lejeune, Vrijdag 03 Mei 2013 12:53
Dit is inderdaad al langer bekend. Echter het is zo dat mensen die op de prijs letten ook echt wel op het gewicht letten, dus de stelling dat maar weinig mensen naar het gewicht kijken en alleen maar naar de prijs is echt niet zo.

Mensen die niet naar het gewicht kijken letten ook niet op de prijs.

gerrie voorhorst, Vrijdag 03 Mei 2013 13:01
ik koop soms vlees bij de plus. Doordat ik een dieet volg en alles afweeg ben ik er achter gekomen dat er altijd minder in zit dan er opstaat. Ze wegen ongeveer de helft van de verpakking erbij.

harry003, Vrijdag 03 Mei 2013 13:23
toch goed dat het eens uit de doeken word gedaan hoe we belazerd worden .Maarja dit zal wel zo blijven als we van de hogerhand al belazerd worden ,komen de kleintjes vanzelf .Ik denk maar zo ,eens zullen ze er voor moeten boeten .En dan is zo, wie het laatst lacht,lacht het beste.En daarop zullen we het maar op houden .

Lieke, Vrijdag 03 Mei 2013 13:32
Ja ik heb het ook meegemaakt
glorix in de aanbieding 500 cl.
normaal 750 cl dus 1/3 minder inhoud

Gerelateerde berichten