...
Maatschappij & Psyche

Nederlandse banken investeren in kernfabrieken

Nederlandse banken investeren in kernfabrieken

13-2-13
Protest in Zuid-Korea tegen het nucleaire programma van Noord-Korea. © epa.
Nederlandse banken en verzekeraars hebben voor klanten aandelen en obligaties gekocht van bedrijven die kernwapens maken of onderhouden. Dat meldt Nieuwsuur vanavond. Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot.
Het geld, zo’n 1,3 miljard euro, is vooral in Amerikaanse, Franse en Engelse fabrieken belegd. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van diverse non-profitorganisaties.

Drie van de tien onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, onderhielden geen banden met makers van kernwapens. ‘Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de verschrikkelijke gevolgen die de inzet van deze wapens heeft’, zegt Roos Boer van IKV Pax Christi.

‘Wij kiezen voor het beleggen in heel goede Amerikaanse bedrijven en die spenderen maar een heel klein deel van de 1,3 miljard euro aan de productie van kernwapens’, zegt Jan Driessen, directeur communicatie van Aegon, in Nieuwsuur.

De kernfabrieken ontwikkelen kernwapens voor grote kernwapenmogendheden en onderhouden het bestaande arsenaal. ING is met 658 miljoen euro aan aandelen en obligaties de grootste investeerder. Aegon belegt 553 miljoen, de Rabobank 85 miljoen en ABN Amro 7,6 miljoen.

Beleid
Hoewel de instellingen zich in hun beleid uitspreken tegen kernwapens en tegen investeringen in kernwapenproducenten, ziet de Bankwijzer een groot verschil met de praktijk. De Eerlijke Bankwijzer vindt dat financiële instellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en alle investeringen, ook indirecte, in kernwapenproducenten moeten uitsluiten.

Delta Lloyd Groep liet woensdag weten niet langer te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of testen van kernwapens. In het kader van verantwoord beleggen was dit reeds vastgelegd voor controversiële wapens als clustermunitie, chemische of biologische wapens. In 2011 is dit uitgebreid met de uitsluiting van witte fosfor en verarmd uranium. Nu zijn daar ook kernwapens aan toegevoegd.

Lees ook:   Nog thuiswonende jongeren watjes?

Ook Rabobank laat weten het beleid inmiddels te hebben aangepast. Vanaf 1 maart aanstaande verstrekt de bank geen leningen meer aan bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens.

De Eerlijke Bankwijzer kijkt naar het beleid van banken ten aanzien van mensenrechten, natuur, wapens en investeringen in landbouw, mijnbouw en olie. De graadmeter is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi.
ad.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button