web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkWetenschap & Ontwikkeling

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot dementie

73cc88738ddb353a08738f6b586e2359 AnGel-WinGs.nl

Dementie is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en afhankelijkheid onder ouderen en beïnvloedt het denken en gedrag naarmate u ouder wordt. Maar wat als u deze degeneratieve ziekte een halt toe zou kunnen roepen?

Een wereldprimeur onderzoek van de Universiteit van Zuid-Australië zou dit werkelijkheid kunnen maken, omdat nieuw genetisch onderzoek een direct verband aantoont tussen dementie en een tekort aan vitamine D.

Uit onderzoek naar het verband tussen vitamine D, neuroimaging-kenmerken en het risico op dementie en beroerte kwam het volgende naar voren:

  • lage niveaus van vitamine D werden geassocieerd met lagere hersenvolumes en een verhoogd risico op dementie en beroerte
  • genetische analyses ondersteunden een oorzakelijk effect van vitamine D-tekort en dementie.
  • in sommige populaties zou maar liefst 17 procent van de gevallen van dementie voorkomen kunnen worden door iedereen te verhogen naar een normaal niveau van vitamine D (50 nmol/l).

Dementie is een chronisch of progressief syndroom dat leidt tot verslechtering van de cognitieve functie. Ongeveer 487.500 Australiërs leven met dementie en het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak van het land. Wereldwijd lijden meer dan 55 miljoen mensen aan dementie, waarbij elk jaar 10 miljoen nieuwe gevallen worden gediagnosticeerd.

Met steun van de National Health and Medical Research Council analyseerde de genetische studie gegevens van 294.514 deelnemers van de UK Biobank, waarbij de impact van lage niveaus van vitamine D (25 nmol/L) en het risico op dementie en beroerte werden onderzocht. Niet-lineaire Mendeliaanse randomisatie (MR) – een methode waarbij gemeten variatie in genen wordt gebruikt om het causale effect van een aanpasbare blootstelling aan ziekte te onderzoeken – werd gebruikt om de onderliggende causaliteit van neuroimaging-uitkomsten, dementie en beroerte te testen.

Lees ook eens:  De bacil van onsterfelijkheid Gevonden in Siberië

3a93f593382771ffa407dda9c12e44a9 AnGel-WinGs.nl

Senior onderzoeker en directeur van UniSA’s Australian Centre for Precision Health, professor Elina Hyppönen, zegt dat de bevindingen belangrijk zijn voor de preventie van dementie en erkent de noodzaak om vitamine D-tekort af te schaffen.

“Vitamine D is een hormoonprecursor waarvan steeds meer wordt erkend dat hij wijdverspreide effecten heeft, onder meer op de gezondheid van de hersenen, maar tot nu toe was het erg moeilijk om te onderzoeken wat er zou gebeuren als we vitamine D-tekort zouden kunnen voorkomen”, zegt prof. Hyppönen.


“Onze studie is de eerste die het effect van zeer lage niveaus van vitamine D op de risico’s van dementie en beroerte onderzoekt, met behulp van robuuste genetische analyses onder een grote populatie.

“In sommige contexten, waar vitamine D-tekort relatief vaak voorkomt, hebben onze bevindingen belangrijke implicaties voor de risico’s op dementie. In deze Britse populatie hebben we inderdaad waargenomen dat tot 17 procent van de gevallen van dementie vermeden had kunnen worden door de vitamine D-spiegels te verhogen.” binnen een normaal bereik.”

De bevindingen zijn ongelooflijk significant gezien de hoge prevalentie van dementie over de hele wereld.

484ddc4a8c75240a0c50ded1a7913eef AnGel-WinGs.nl

“Dementie is een progressieve en invaliderende ziekte die zowel individuen als gezinnen kan verwoesten”, zegt prof. Hyppönen.

“Als we deze realiteit kunnen veranderen door ervoor te zorgen dat niemand van ons een ernstig vitamine D-tekort heeft, zou dit ook nog meer voordelen hebben en zouden we de gezondheid en het welzijn van duizenden mensen kunnen veranderen.”

Lees ook eens:  Aanvullende documenten van de Amerikaanse regering bevestigen beweringen dat COVID-19 een neppandemie is

“Met de meesten van ons gaat het waarschijnlijk wel goed, maar voor iedereen die om welke reden dan ook niet genoeg vitamine D uit de zon krijgt, zijn aanpassingen aan het dieet misschien niet genoeg en kan aanvulling nodig zijn.”

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥