web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Vijf gouden regels voor omgaan met narcisten

Vijf gouden regels voor omgaan met narcisten

Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept. Een handleiding.
Gouden tip: Lever nooit openlijk kritiek

Narcisten zijn mensen die je het liefste mijdt. Toch ontkom je vaak niet aan contact. Wat is dan de beste houding? Vier deskundigen geven hun tips.

 1. Smeer ze stroop om de mond.Moet u iets van een narcist gedaan krijgen? Slijmen helpt. ‘Zeg: “Gewéldig plan, als je nou dít toevoegt wordt het nóg beter,”’ adviseert psychiater en psychoanalyticus Ton van Strien. ‘Of geef de narcist het gevoel dat jouw idee eigenlijk het zijne was.’ ‘Met een beetje geluk’, voegt psychiater Hjalmar van Marle toe, ‘krijg je de narcist zelfs zo ver dat hij jou gaat idealiseren.’ En dan zit u – voorlopig tenminste – gebakken.
 1. Lever nooit openlijk kritiek. Ga nooit in gezelschap tegen een narcist in – dat zal hij u nooit vergeven. ‘Achter de coulissen kom je het verst,’ weet Van Strien. ‘Maar opereer ook daar nog zó omzichtig dat hij niet het gevoel krijgt dat je probeert hem onderuit te halen.’
  Jezelf dus continu een beetje kleiner maken? ‘Ach, je doet gewoon extra je best het goede in iemand te zien,’ zegt psychiater/psychoanalyticus en coach Lili Sanders. ‘En dat is op zich helemaal niet erg. Het maakt bovendien dat je echt geméénd complimenten kunt geven.’
  Maar wat als een narcist en plein public op uw terrein komt en duidelijk onzin uitkraamt? ‘Zeg in ieder geval vriendelijk: “Dank voor de aanvulling.” Vraag daarna eventueel door, dan wordt zijn onkunde snel genoeg voor iedereen zichtbaar,’ adviseert communicatietrainer Simone van Slooten, die cursussen Liefdevol confronteren geeft. ‘Maar zeg nooit iets in de trant van: “Nou heb ik je”. Dat is fataal voor de relatie.’
 1. Blijf op uw hoede. ‘Het kan lastig zijn om je aan de betovering van een narcist te onttrekken,’ zegt Lili Sanders. ‘Zolang jij hun spelletje meespeelt, mag je immers meedelen in hun grootsheid. Toch moet je steeds beseffen dat je zo kunt worden afgedankt.’Bedenk daarom goed wat úw belang bij deze samenwerking is, adviseert Hjalmar van Marle. ‘Zelf een beetje narcistisch worden dus. Overtroeven lukt niet, maar met een beetje handigheid kun je wel terugmanipuleren: “Ik heb iets wat jij niet hebt, zullen we samendoen?”’
 1. Vertrouw op uw gevoel. Vaak duurt het even voor u doorheeft dat u met een narcist te maken hebt, terwijl hij ondertussen ongemerkt uw zelfbeeld ondergraaft. ‘Je realiseert je op een gegeven moment bijvoorbeeld dat deze persoon je altijd het gevoel geeft dom te zijn,’ weet Lili Sanders. Check dan eens voorzichtig bij anderen in uw omgeving hoe zij deze persoon ervaren; hebben zij dezelfde ervaring, dan kunt u dat nare gevoel wellicht van u afzetten.Lukt u dat niet, dan adviseert Simone van Slooten om de narcist toch eens op zijn gedrag aan te spreken. Bij voorkeur in de vorm van een ‘ik-boodschap’: ‘Ik zie dat dit niet goed gaat en ik merk dat ik jou er niet op kan aanspreken, herken je dat?’ De kans dat het niet aankomt is reëel, zegt Van Slooten, ‘maar dan is in ieder geval duidelijk dat het niet aan jou ligt.’
 1. Neem ze zoals ze zijn. Wat u ook doet, geef de hoop op dat u een narcist kunt veranderen. Acceptatie is een betere strategie, weet Lili Sanders: ‘Narcisten moeten voelen dat ze oké zijn zoals ze zijn; dat is namelijk hun probleem. Verdraag dat jijzelf niet gezien wordt, alleen zo kom je ergens. Houd maar in je achterhoofd dat narcistisch zijn voor hén ook enorm stressvol is…’
Lees ook eens:  Heerlijk heet toch? Tips

Tekst: Anne Pek

© Psychologie Magazine

 

of: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/48655-hoe-gaat-een-narcist-te-werk.html

Projecteren

De narcist projecteert zijn gebreken, tekortkomingen, gedragingen enz. op andere mensen om te het hoofd te bieden aan zijn eigen ontoereikendheid en tekortkomingen. Projectie wordt bereikt door schuld, kritiek en bewering. Zodra je jezelf dit realiseert snap je dat iedere kritiek en bewering van de narcist over zichzelf gaat en eigenlijk een openbaring over zichzelf is. Deze kennis kun je gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er beschuldigingen van financiële of seksueel laakbaar gedrag zijn, is het waarschijnlijk dat de pester deze daden uitvoert. Wanneer de narcist je beschuldigt van vreemdgaan, is het waarschijnlijk dat de narcist zelf overspel pleegt. Als de narcist je beschuldigingen uit van, “lafheid” of een “negatieve houding” is het de narcist die een lafaard is of een negatieve houding heeft.

 

Introjectie

Een ander interessant aspect is ‘introjectie’. Een narcist zal elke goede kwaliteit spiegelen die jij hebt. Hij zal vast je voorkeuren, antipathieën en keuzes nabootsen. Door dit te begrijpen, kunnen we inzicht krijgen in hoe hij in eerste instantie sympathiek kan lijken. Dit wordt vaak aangeduid als “mirroring”. Als hij deze ‘introjectie’ uitvoert, assimileert hij met onze plannen, filosofieën, dromen en doelen. Hij bootst jouw woorden en ideeën na. Je denkt dat je de perfecte partner hebt ontmoet. Het duurt alleen nooit lang.

De echte persoon, komt ooit naar voren en dat is de wrede ongeordende, narcist. Je wordt gestraft, meestal na een bijzonder geruststellende tijd samen, hij zal je beledigen, of dreigen de relatie te verbreken. Hij zal je vertellen dat hij het niet meer ziet zitten. Je bent zo veeleisend. Je geeft hem niet wat hij nodig heeft. Je speelt psychologische spelletjes met hem. (Projectie).

 https://mjon.infoteur.nl/specials/kwaadaardig-narcisme.html

Tjah leuk is het niet, maar je moet er maar mee omgaan!
Wie begrijpt dit?

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/48655-hoe-gaat-een-narcist-te-werk.html

https://het.verdwenenzelf.nl/waarom-doet-een-narcist-wat-hij-doet/

 

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/48668-narcistisch-misbruik.html

 

 • Voel je je voortdurend uitgeput?
 • Heb je problemen met slapen?
 • Worstel je met gevoelens over dat problemen in de relatie jouw schuld zijn?
 • Ben je vaak bang, in wat voor stemming je partner zou kunnen zijn als hij thuis komt?
 • Vraag je je wel eens af of je partner je de volledige waarheid verteld?
 • Heb je het gevoel alsof je partner belangrijker is dan jij bent?
 • Heb je het gevoel alsof op je tenen loopt rondom je partner?
 • Lijkt het alsof zijn persoonlijkheid in no-time kan veranderen? Zo kan hij schijnbaar gelukkig zijn en enkele minuten later is hij nors, boos, onrustig, of depressief?
 • Heb je ooit de “stille behandeling” gekregen door je partner? (je zult weten wat ik bedoel als het zo is.)
 • Heb je toestemming van je partner nodig om iets te doen?
 • Heb je weinig of geen toegang tot financiële rekeningen?
 • Heb je wel eens suïcidale gedachten?
 • Heb je het gevoel zelden iets gedaan te krijgen wat in je behoeften voldoet in deze relatie, of dat je behoeften altijd het laatst komen?
 • Heb je het gevoel alsof je partner je behandelt alsof hij niet je gelijke is?
 • Heb je het gevoel alsof je leven een leugen is – dat de buitenwereld je op een manier ziet, terwijl je innerlijke werkelijkheid iets heel anders is.
 • Weet je niet meer wie je echt bent?
Lees ook eens:  Slavernij waarheden

Dus in plaats van de vraag te stellen: “Ja, maar is hij ECHT een narcist?” Stel ik consequent de vraag: ‘Voel je jezelf gezond in deze relatie? Als je jezelf herkent in veel van bovenstaande, wordt je je misschien bewust van je eigen narcistische relatie. Jezelf losmaken uit de greep van een narcist die je gevangen wilt houden is op zijn best ingewikkeld. Je kan hem wel of niet willen verlaten, maar door het ten minste, te erkennen en te begrijpen, kun je betere beslissingen nemen en keuzes maken over je toekomst.

Verschillende vormen van geweld

In de literatuur vind je veel over fysiek geweld. Er is weinig aandacht voor het psychische geweld, wat zo kenmerkend is voor narcistische misleiding. Psychisch of mentaal geweld kan minstens zo schadelijk zijn voor de slachtoffers. Er zijn veel verschillende vormen van psychisch geweld en diverse manieren waarop het narcistisch misbruik wordt toegepast binnen een relatie. Er zijn veel mogelijkheden om de verschillende vormen van psychisch geweld onder te verdelen.

Sociale isolatie 
Een vorm van mentaal misbruik is sociale isolatie. Hierbij heeft de geweldpleger de bedoeling om de partner haar sociale netwerk kapot te maken of te verstoren. Hij wil haar totaal afhankelijk maken op alle gebieden. Hij wil dat zij voor zowel informatie, sociale interactie en financiële bronnen afhankelijk is van hem.

Verbaal geweld 
Verbaal misbruik of verbaal geweld is het gebruik van taal om de ander te manipuleren, belachelijk te maken, minderwaardig doen voelen,… Het bestaat uit kritiek geven, schuld geven, belachelijk maken, plagen, pesten, schelden, ….

Financieel geweld
Ook financieel geweld kent vele vormen. Het gaat om de bewegingsvrijheid van het slachtoffer, die wordt ingeperkt met financiële middelen. Zoals daar zijn niet mogen gaan werken, geen overzicht of controle mogen hebben over de rekeningen, altijd verantwoording moeten afleggen voor aankopen enz.

Geweld naar de kinderen toe 
Hiermee bedoelen we de dat de dader het slachtoffer wilt kwetsen door zijn, haar of hun kinderen verbaal, emotioneel,seksueel of fysiek te mishandelen.

Mannelijke privileges
Het gebruik maken van het mannelijk privilege daaronder verstaat men een strikte indeling van rollen volgens geslacht. De vrouw moet het huishouden doen en wordt gezien als een bediende van de man. Hij verwacht dan ook volledige gehoorzaamheid en vindt het normaal dat de vrouw geen zeggenschap heeft bij het maken van belangrijke (financiële) beslissingen.

Fysiek geweld tussen partners
Niet alle personen die lijden aan narcisme gebruiken fysiek geweld, maar het is een belangrijke indicator dat je in een ongezonde relatie zit. De fysieke mishandeling word zelfs niet eens altijd door de narcist gepleegd. Het is normaal om heel boos te worden op iemand die manipuleert en kleineert. Het is zelfs normaal na jaren van deze mishandeling dat je ze wil schaden of zelfs dood wensen. Dit is natuurlijk zeer ernstig en het snel krijgen van de juiste hulp en ondersteuning is dan heel belangrijk.

Lees ook eens:  Krona virus

Emotioneel geweld 

 • negeren van de gevoelens van het slachtoffer
 • manipulatie
 • intimidatie
 • geweld t.o.v. bezittingen
 • bedreigingen
 • (seksuele) controle

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/man-en-vrouw/57518-wat-is-een-narcistische-woede.html

 

In een goede relatie proberen we bij een conflict tot een oplossing of compromis te komen. Maar bij een narcist gebeurt precies het omgekeerde. Zijn frustratie leidt niet tot onderhandelingen, maar tot dreigementen en druk uitoefenen. Hij kan niet tegen frustratie. In de psyche van de narcist is jouw weigering om toe te geven aan zijn macht, een frustratie die veel meer is dan zomaar een tegenslag. Hij komt er bijna niet overheen en kan zich al helemaal niet aanpassen.

 

Wat kun je doen als hij klaagt en raast?

Je kunt alleen dit patroon doorbreken door in te zien dat er voor emotionele chantage twee mensen nodig zijn. De narcist kan je alleen emotioneel chanteren met zijn woede uitbarstingen, als hij de juiste manier bij je heeft gevonden om dat te doen. Veel belangrijker dan zijn gedrag te proberen te veranderen is de moed en het doorzettingsvermogen hebben, om jezelf te doorgronden en je houding tegenover de narcist aan te passen. Door steeds toe te geven, aan wat het dan ook, leer je hem in feite hoe hij je emotioneel kan chanteren. Als je hem blijft belonen voor dat gedrag, zal hij het blijven doen. Je moet hem leren hoe hij jou moet behandelen!

Om de narcist te kalmeren zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
Het eerste wat je kunt doen in een situatie waarin je je voelt aangevallen, is om hem te vertellen dat je de kwestie niet met hem bespreekt, tenzij hij er normaal over kan praten, zonder jou aan te vallen. Hierin moet je voet bij stuk houden. Natuurlijk, is het ’t beste als je dit op een rustige toon kunt doen zonder hem terug aan te vallen. Dan is de rest aan hem. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is iets om continu aan te werken. Hou voet bij stuk.

Indien je wordt aangevallen is het meestal beter niet te reageren, maar je moet jezelf zeker niet als een deurmat laten gebruiken! Het is nuttig in deze situaties om terug te stappen en de beginselen onthouden. Zijn gevoelens en waarnemingen zijn iets wat je niet kunt controleren, jij kan wel zelf bepalen hoe je reageert op hem!

Hoewel negeren vaak het beste is, kan het zijn dat de beledigingen zo groot zijn en het misbruik zo ernstig is, dat je wel moet reageren om de situatie rustig te krijgen. Het is dan voldoende om de narcist met zijn eigen gedrag te confronteren. De narcist wordt door dezelfde wapens getemd die hij gebruikt om anderen te onderwerpen. Het spookbeeld van verlaten worden overheerst al het andere. Dus, dan neemt hij afstand van zijn woede en wordt hij rustig.

https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/114976-narcisme-herkennen.html

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Check ook
Close
Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥