web analytics
11:11 Dubbele getallen
GeschiedenisGezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsychePolitiek-Elite

Bacteriële longontsteking veroorzaakte de meeste sterfgevallen in 1918 grieppandemie

183796534 10224886473089305 113030617820299185 n AnGel-WinGs.nl

Implicaties voor toekomstige pandemische planning

De meerderheid van de sterfgevallen tijdens de grieppandemie van 1918-1919 werd niet veroorzaakt door het influenzavirus alleen, melden onderzoekers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de National Institutes of Health. In plaats daarvan bezweken de meeste slachtoffers aan bacteriële longontsteking na infectie met het influenzavirus. De longontsteking werd veroorzaakt toen bacteriën die normaal in de neus en keel leven, de longen binnendrongen langs een pad dat ontstond toen het virus de cellen vernietigde die de bronchiën en de longen bekleden.

Een toekomstige grieppandemie zou zich op een vergelijkbare manier kunnen ontvouwen, zeggen de NIAID-auteurs, wier paper in het nummer van 1 oktober van The Journal of Infectious Diseases nu online beschikbaar is. Daarom concluderen de auteurs dat uitgebreide pandemische voorbereidingen niet alleen inspanningen moeten omvatten om nieuwe of verbeterde griepvaccins en antivirale geneesmiddelen te produceren, maar ook voorzieningen voor het opslaan van antibiotica en bacteriële vaccins.

Het werk presenteert complementaire bewijslijnen uit de pathologie en de geschiedenis van de geneeskunde om deze conclusie te ondersteunen. “De bewijskracht die we hebben onderzocht uit zowel historische als moderne analyses van de grieppandemie van 1918 is gunstig voor een scenario waarin virale schade gevolgd door bacteriële longontsteking tot de overgrote meerderheid van de sterfgevallen leidde”, zegt co-auteur NIAID-directeur Anthony S. Fauci, MD “In wezen heeft het virus de eerste klap toegebracht terwijl bacteriën de knock-outstoot afleverden.”

NIAID co-auteur en patholoog Jeffery Taubenberger, MD, Ph.D., onderzocht longweefselmonsters van 58 soldaten die stierven aan influenza op verschillende Amerikaanse militaire bases in 1918 en 1919. De monsters, bewaard in paraffineblokken, werden opnieuw gesneden en gekleurd om microscopisch onderzoek mogelijk te maken. Onderzoek onthulde een spectrum van weefselschade “gaande van veranderingen die kenmerkend zijn voor de primaire virale longontsteking en bewijs van weefselherstel tot bewijs van ernstige, acute, secundaire bacteriële longontsteking”, zegt Dr. Taubenberger. In de meeste gevallen, voegt hij eraan toe, leek de overheersende ziekte op het moment van overlijden bacteriële longontsteking te zijn. Er waren ook aanwijzingen dat het virus de cellen aan de binnenkant van de bronchiën vernietigde, inclusief cellen met beschermende haarachtige uitsteeksels of trilharen.

Lees ook:   Vroegste afbeeldingen van Jezus in de kunst

In een zoektocht naar alle wetenschappelijke publicaties die rapporteren over de pathologie en bacteriologie van de grieppandemie van 1918-1919, doorzochten Dr. Taubenberger en NIAID co-auteur David Morens, MD, bibliografische bronnen voor artikelen in elke taal. Ze beoordeelden ook wetenschappelijke en medische tijdschriften die in het Engels, Frans en Duits waren gepubliceerd, en vonden alle rapporten over autopsies op griepslachtoffers. Uit een pool van meer dan 2000 publicaties die tussen 1919 en 1929 verschenen, identificeerden de onderzoekers 118 belangrijke autopsierapporten. In totaal vertegenwoordigden de autopsieseries die ze beoordeelden 8.398 individuele autopsies die in 15 landen werden uitgevoerd.

De gepubliceerde rapporten “duiden duidelijk en consequent op secundaire bacteriële longontsteking die wordt veroorzaakt door gewone bovenste luchtwegflora bij de meeste dodelijke slachtoffers van griep”, zegt dr. Morens. Pathologen van die tijd, voegt hij eraan toe, waren bijna unaniem in de overtuiging dat sterfgevallen niet rechtstreeks werden veroorzaakt door het toen nog niet geïdentificeerde influenzavirus, maar eerder het gevolg waren van ernstige secundaire longontsteking veroorzaakt door verschillende bacteriën. Zonder de secundaire bacteriële infecties hadden veel patiënten het misschien overleefd, meenden experts in die tijd. Inderdaad, de beschikbaarheid van antibiotica tijdens de andere grieppandemieën van de 20e eeuw, met name die van 1957 en 1968, was waarschijnlijk een sleutelfactor in het lagere aantal wereldwijde sterfgevallen tijdens die uitbraken, merkt dr. Morens op.

De oorzaak en het tijdstip van de volgende grieppandemie kunnen niet met zekerheid worden voorspeld, erkennen de auteurs, evenmin als de virulentie van de pandemische influenzavirusstam. Het is echter mogelijk dat – net als in 1918 – een soortgelijk patroon van virale schade gevolgd door bacteriële invasie zich zou kunnen ontvouwen, aldus de auteurs. Voorbereidingen voor het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van bacteriële longontsteking zouden een van de hoogste prioriteiten moeten zijn bij de planning van een grieppandemie, schrijven ze. “We zijn bemoedigd door het feit dat pandemische planners sommige van deze acties al overwegen en implementeren”, zegt Dr. Fauci.

Lees ook:   Mythen over gewichtsverlies: wat is  waarheid en wat is fictie

Bezoek http://www.PandemicFlu.gov(externe link) voor one-stop toegang tot informatie van de Amerikaanse overheid over vogelgriep en pandemische griep.

NIAID voert en ondersteunt onderzoek – bij NIH, in de Verenigde Staten en wereldwijd – om de oorzaken van besmettelijke en immuungemedieerde ziekten te bestuderen en om betere middelen te ontwikkelen om deze ziekten te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen. Nieuwsberichten, factsheets en ander NIAID-gerelateerd materiaal zijn beschikbaar op de NIAID-website op http://www.niaid.nih.gov .

Over de National Institutes of Health (NIH): NIH, het nationale medische onderzoeksbureau, omvat 27 instituten en centra en is een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services. NIH is de belangrijkste federale instantie die fundamenteel, klinisch en translationeel medisch onderzoek uitvoert en ondersteunt, en onderzoekt de oorzaken, behandelingen en genezingen voor zowel veel voorkomende als zeldzame ziekten. Bezoek www.nih.gov voor meer informatie over NIH en zijn programma’s .

NIH… Ontdekking veranderen in gezondheid ®

Referentie

DM Morens et al. Overheersende rol van bacteriële longontsteking als doodsoorzaak bij pandemische influenza: implicaties voor de voorbereiding op pandemische influenza. The Journal of Infectious Diseases DOI: 10.1086 / 591708 (2008).

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien