web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkPolitiek-Elite

Pfizer akkoord met een recordboete

Pfizer lekker bedrijf of niet?

2009:
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer zal een recordboete van 2,3 miljard dollar betalen om een einde te maken aan een klacht die tegen het bedrijf loopt. Het gaat om de grootste schikking ooit.

Het bedrijf overtrad verschillende marketingregels en verkocht medicijnen, waaronder de afgekeurde pijnstiller Bextra, die het eigenlijk niet mocht verkopen. In totaal verkocht Pfizer vier medicijnen waarvoor het wel een goedkeuring had gekregen, maar niet voor de aandoening waarmee Pfizer de medicijnen aanprees. Het betaalde ook massaal smeergeld aan gezondheidszorgsverleners om de vier medicijnen zoveel mogelijk voor te schrijven.

Het gaat om Bextra, Geodon, Zyvox en Lyrica. De schikking is de grootste ooit rond ongeoorloofde verkooppraktijken voor voorgeschreven medicijnen. Pfizer had al in januari aangekondigd dat het geld opzij ging zetten voor de schikking. Het is al de vierde keer sinds 2002 dat Pfizer veroordeeld wordt voor illegale praktijken.
Grote beloning voor klokkenluiders
De zaak kwam er nadat zes ex-werknemers naar buiten kwamen met de illegale praktijken. “Alles draait om verkoop bij Pfizer en als je medicijnen niet illegaal verkoopt wordt je niet als een teamspeler beschouwd”, zei John Kopchinski. De oud-werknemer zal 50 miljoen dollar krijgen van de boete. De zes krijgen in totaal 102 miljoen dollar, de rest gaat naar de Amerikaanse overheid en de staten.

Het is niet de eerste keer dat gewone burgers grote sommen uitgekeerd krijgen in zaken van medische fraude. Sinds een paar jaar baseert men zich op een wet die dateert uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). De wet geeft grote beloningen voor wie fraude aankaart. Het nieuws is actueel nu president Barack Obama een hervorming van de gezondheidszorg wil doorvoeren. Critici verwijten dat zijn regering de fraude in de sector harder moet bestrijden.

Lees ook:   Schuilen deze schimmels in jouw vaatwasser?

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2009/09/03/pfizer_akkoord_meteenrecordboete-1-591140/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥