web analytics
...

De hersenen van gepensioneerde vernietigd door bloempotamoebe

Binnen twee weken voelde de man plots onbegrijpelijke kwalen, en na een ziekenhuisopname verslechterde zijn toestand en stierf hij. Het bleek dat een amoebe, die in de grond wordt aangetroffen, zijn hersenen binnendrong en deze vernietigde.

De 82-jarige Amerikaanse gepensioneerde hield ervan om bezig te zijn met  kamerplanten in potten en leek hem niet veel te schelen om zijn handen grondig te wassen nadat hij de grond had aangeraakt. Twee weken later, na een vreemde ziekte, werd de man uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn rechterkant van het lichaam de volgende dag begon te falen. Hij onderging een hoofdscan en men ontdekte een ‘veranderde mentale toestand’.  De mentale vermogens van de patiënt gingen verder achteruit in de dagen daarna en de patiënt stierf 9 dagen na ziekenhuisopname. Postmortaal onderzoek van zijn hersenen bracht een massale vrijlevende amoebe-infectie en ‘vloeistofnecrose’ van het aangetaste hersenweefsel aan het licht.

Deze casus werd beschreven door onderzoekers van Emory University (Atlanta) in de New England Journal of Medicine. Tijdens de behandeling kreeg de patiënt medicijnen voor bacteriële, virale of schimmelmeningitis, maar die hielpen niet, de man werd steeds lethargischer en slaperiger. Er waren vermoedens van kanker, maar het onderzoek bracht geen kwaadaardige cellen aan het licht. Vrijlevende amoeben zijn de eenvoudigste soorten Naegleria, Acanthamoeba, Balamuthia en Sappinia die in water of aarde leven. Ze hebben geen “gastheer” nodig, dat wil zeggen, het zijn geen parasieten, maar als ze het menselijk lichaam binnendringen, kunnen ze dodelijke vernietiging veroorzaken. Tegelijkertijd is er, vanwege de zeer zeldzame gevallen van infectie met dergelijke amoeben, geen enkele, bewezen en op onderzoek gebaseerde effectieve methode om dergelijke infecties te behandelen. De meeste gevallen worden pas na postmortale autopsie ontdekt vanwege het gebrek aan betrouwbare diagnostische teksten, en symptomen van vrijlevende amoebe-infectie kunnen gemakkelijk worden verward met symptomen van andere ziekten: koorts, veranderd mentaal bewustzijn, misselijkheid, braken en hoofdpijn.

Lees ook:   Er is geen virus

Bron

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button