28 februari 2021

 

Een Zwitserse dokter over Covid-19

Een Zwitserse dokter over Covid-19

Gepubliceerd: 14 maart 2020

Een Zwitserse arts gaf de volgende informatie over de huidige situatie om onze lezers in staat te stellen een realistische risico-inschatting te maken:

Volgens de informatie van het Italiaanse gezondheidsinstituut (ISS) is de gemiddelde leeftijd van de positief geteste overledene in Italië momenteel ongeveer 81 jaar. 15% van de overledenen is meer dan 90 jaar oud. 90% van de overledenen is ouder dan 70 jaar.

80% van de overledenen leed aan twee of meer chronische ziekten. 50% van de overledenen leed aan drie of meer chronische ziekten. Tot de chronische ziekten behoren met name hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsproblemen en kanker.

Minder dan 2% van de overledenen waren gezonde personen, d.w.z. personen zonder bestaande chronische ziekten.

Het Italiaanse gezondheidsinstituut maakt ook een onderscheid tussen mensen die met het coronavirus zijn gestorven en mensen die door het coronavirus zijn gestorven. In veel gevallen is het nog niet duidelijk of de personen stierven aan hun bestaande chronische ziekten of aan het virus of aan een combinatie van beide.

De twee Italiaanse overledenen onder de 40 jaar (beide 39 jaar) waren een kankerpatiënt en een diabetespatiënt met bijkomende complicaties. Ook hier was de exacte doodsoorzaak nog niet duidelijk.

De gedeeltelijke overbelasting van de ziekenhuizen is te wijten aan de algemene drukte van de patiënten en de toename van het aantal patiënten dat speciale of intensieve zorg nodig heeft. Het doel is met name de ademhalingsfunctie te stabiliseren en in ernstige gevallen anti-virale therapieën te bieden.

De arts wijst ook op de volgende aspecten:

Noord-Italië heeft een van de oudste bevolkingen en de slechtste luchtkwaliteit in Europa, wat in het verleden al heeft geleid tot een toename van het aantal luchtwegaandoeningen en sterfgevallen en waarschijnlijk een extra risicofactor zal zijn in de huidige epidemie.

Lees ook:   Gecastreerde hond/ (man) leeft langer

Zuid-Korea en China buiten de stad Wuhan hebben een veel milder verloop gekend dan Italië en hebben de piek van de epidemie al gepasseerd. In Zuid-Korea zijn tot nu toe slechts ongeveer 70 sterfgevallen met een positieve test gemeld. De getroffenen waren meestal risicopatiënten.

De ongeveer twaalf testpositieve Zwitserse sterfgevallen tot nu toe waren ook hoogrisicopatiënten met chronische ziekten, een gemiddelde leeftijd van 75 jaar en een maximumleeftijd van 90 jaar, waarvan de exacte doodsoorzaak, d.w.z. met of door het virus, nog niet is gecommuniceerd.

Bovendien kunnen de internationaal gebruikte virustestkits volgens een eerste Chinese studie in meer dan 50% van de gevallen een vals positief resultaat opleveren. In deze gevallen is het mogelijk dat de personen niet het nieuwe coronavirus hebben opgelopen, maar vermoedelijk een van de vele bestaande menselijke coronavirussen die deel uitmaken van de jaarlijkse (en momenteel lopende) koude- en griepepidemieën. (1)

Belangrijke referentiewaarden zijn het aantal jaarlijkse sterfgevallen door griep, dat in Italië ongeveer 8.000 bedraagt en in de VS tot 60.000; het normale totale sterftecijfer, dat in Italië ongeveer 1.800 mensen per dag bedraagt; en het gemiddelde aantal gevallen van longontsteking per jaar, dat in Italië meer dan 120.000 bedraagt.

Volgens alle huidige gegevens kan voor de gezonde algemene school- en beroepsbevolking een licht tot matig verloop van de ziekte van Covid-19 worden verwacht. Vooral senioren, met name die met bestaande chronische ziekten, moeten worden beschermd.”

 

Bron

Gerelateerde berichten