16 januari 2021

 

Vijf extra feiten over het skelet: het studieboek zal er niets over vertellen

Vijf extra feiten over het skelet: het studieboek zal er niets over vertellen

We zijn gewend te geloven dat ons brein de constructie is die heel lang kan worden besproken, omdat het potentieel van de massa  onbeperkt is. Maar hoe zit het met de botten die ons in staat stellen te bewegen en zelfs te bestaan? Hieronder zullen we u vertellen over vijf extra feiten over het menselijk skelet, die velen misschien niet weten.

Niet alle mensen hebben 206 botten

In studieboeken staat dat het menselijk skelet uit 206 botten bestaat. Maar in werkelijkheid wordt een kind geboren met ongeveer 300 botten bestaande uit kraakbeen. In de eerste levensjaren wordt het weefsel gemineraliseerd en  zijn sommige botten verdwenen.

Bovendien worden mensen soms met extra botten geboren, en sommige kunnen tijdens het leven groeien (nieuw werk van wetenschappers toont aan dat het kleine boonvormige bot in de knie, ook wel fabella genoemd, in omvang toeneemt, naarmate mensen beter eten).

Het skelet groeit constant

In de meeste gevallen bereiken we onze “constante” groei in de midden tot late adolescentie. Maar zelfs wanneer een persoon stopt met groeien, kan de hoogte van zijn skelet blijven veranderen. Omdat het kraakbeen dat de botten maakt, elastisch weefsel is, kan het gedurende de dag samentrekken onder het gewicht.

Simpel gezegd, ’s avonds is een persoon altijd iets kleiner dan’ s ochtends (tijdens de slaap trekt het kraakbeen recht). Het is vermeldenswaard dat in de ruimte alles anders gebeurt, zodat astronauten na vluchten ongeveer 3% hoger worden.

Niet alle botten zijn verbonden

Lees ook:   Ook resistente bacteriën in groenten

In plaats daarvan zal gezegd worden: in ons lichaam is er één geïsoleerd bot. We hebben het over het hyoid-bot, dat op één plaats wordt gefixeerd met behulp van spieren en ligamenten, en in functionele termen helpt het ons om te spreken, ademen en slikken.

De kleinste botten bevinden zich in het oor

De drie botten van het middenoor, die we kennen als de malleus, het aambeeld en de gehoorbeentjes, zijn nodig om geluidstrillingen van  lucht en geluid over te brengen naar de vloeistof in het binnenoor. Dit zijn de enige botten in het lichaam die op elke leeftijd ongewijzigd blijven, wat erg belangrijk is tijdens de operatie (een onjuiste positie kan gehoorverlies veroorzaken).

Ze spelen een van de belangrijkste rollen in archeologische opgravingen: aangezien botten worden gevormd op het moment dat het kind in de baarmoeder groeit, helpt dit wetenschappers om belangrijke informatie te verkrijgen over wat een persoon bijvoorbeeld at.

Botten zijn verantwoordelijk voor stress

Om precies te zijn, ze zijn gedeeltelijk verantwoordelijk. Wetenschappers kwamen tot deze conclusie na een recente studie, waaruit bleek dat osteocalcin (een hormoon dat wordt gesynthetiseerd door botvormende cellen) bijna de belangrijkste oorzaak van stress is.

Dus knaagdieren, die kunstmatig werden gefokt zonder het vermogen om het eerder aangegeven hormoon te produceren, vertoonden niet de reactie die zich manifesteert in gewone muizen in bijzonder stressvolle situaties.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/health/1454939-skeleton/

Gerelateerde berichten