web analytics

Een vleesetende bacterie at in 10 dagen de hersenen van een Amerikaan

Een 59-jarige Amerikaan  Eddie Gray liep de zogenaamde “vleesetende bacterie” of, volgens wetenschappelijk onderzoek, bacteriën Negleria Fowler op tijdens een bezoek aan het waterpark Fantasy Lake in North Carolina. Het was 12 juli en de hele dag bracht een man door met zwemmen in het zwembad en paardrijden en op de glijbanen. Maar twee dagen later werd hij ziek.

Helaas, toen de man uiteindelijk in het ziekenhuis kwam, was zijn toestand al zover gevorderd dat niets kon helpen. Bovendien wisten de artsen niet precies waar hij ziek van was. Het feit dat een vleesetende amoebe zich in zijn hersenen nestelde, werd pas duidelijk na zijn dood op 22 juli.

Dergelijke bacteriën leven in warm zoet water en zijn normaal gesproken niet gevaarlijk voor zwemmers, omdat als het het lichaam via de mond binnendringt, het door de darmen gaat en op natuurlijke wijze naar buiten gaat.  Als het echter in de neus komt, beweegt het omhoog langs de reukzenuw en gaat het rechtstreeks naar de hersenen, waar het zich begint te voeden met hersencellen.  Dit gebeurt zo zelden in de VS dat tijdens de gehele studieperiode slechts 145 gevallen van de ziekte zijn geregistreerd. Daarom is het niet verwonderlijk dat de artsen in Gray’s ziekenhuis hem niet konden helpen.

Negleria Fowler wordt niet zonder reden een van de gevaarlijkste bacteriën voor mensen genoemd – bijna alle gevallen van deze infectie zijn dodelijk geweest en de dood vindt uiterlijk 24 dagen na het moment van infectie plaats.  Het grootste risico om deze amoebe op te pikken is voor degenen die van grote hoogte in het zwembad springen, diep duiken of in het water duiken, zonder zijn neus vast te houden. Daarom raden artsen vooral aan dat degenen die duiken en springen van een hoogte, een speciale clip op de neus dragen.  Nu is het gezin van de overledene verwoest en vraagt ​​het journalisten om hen niet te storen en niet naar hun privéleven te vragen. Ondertussen ontving de eigenaar van Fantasy Lake Park een speciale waarschuwing dat een gevaarlijke amoebe in het water van het zwembad leeft.

Lees ook:   Verslaafd aan afwijzing?

Vreemd zulke nieuwsoortige bacteriën, vast ooit ontwikkeld als oorlogswapen en vrijgekomen door iets… of iemand.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button