web analytics

Paardenvlees kwam zelfs terecht in sterrenrestaurants

Paardenvlees kwam zelfs terecht in sterrenrestaurants

 

https://www.nvwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2071041/nvwa-maakt-namen-afnemers-vleesgroothandel-selten-openbaar

Er valt nog weinig te ontkennen!

’Het zat hoogstens in beleg voor het personeel’
© anp.Het sjoemelvlees van Willy Selten blijkt overal terechtgekomen. Zelfs bij sterrenrestaurants. ‘Misschien zat het in hamburgers voor het personeel.’

© anp.
Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Stegeman, CêlaVita, Sligro, Hanos, vleesgigant Vion, het dorpsrestaurant en de snackbar om de hoek: ze staan allemaal op de lijst met afnemers van het verdachte vlees van Willy Selten, de Osse vleesverwerker die is veroordeeld voor het verkopen van paardenvlees als rund. Zelfs de namen van restaurants met twee Michelinsterren prijken op de zestig pagina’s lange lijst.

Zij ontkennen dat ooit paardenvlees bij hun gasten op het bord is gekomen. ,,Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken,” zegt Onno Kokmeijer van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in het Okura Hotel. ,,Misschien ging het om ham voor het ontbijtbuffet voor het hotel.”

Reputatie niet te grabbel gooien
De Amsterdamse chefkok Ron Blaauw zegt dat hij wel gek zou zijn om zijn reputatie met paardenvlees te grabbel te gooien. ,,Ik heb nooit zaken met die Selten gedaan. Misschien mijn leveranciers, of hun leveranciers. Dan kan het hoogstens in salami of hamburgers hebben gezeten voor het personeel.”
 photo paardenvlees-en-rundvlees-klein_zpsjdggztxp.jpg

Links rund en rechts paardenvlees
Paardenvlees is donkerder van kleur en heeft meer witte spiertjes…

Bij De Treeswijkhoeve in Waalre staat überhaupt nooit rundvlees op het menu, zegt chefkok Dick Middelweerd. ,,Voor een tweesterrenrestaurant vind ik ossenhaas te gewoon. Soms maak ik tartaar van rundvlees, maar dat komt uit Australië. Dat is nooit een zakje los vlees, maar het is vacuüm verpakt en er zit een kaartje bij met de plaats van herkomst en datum van de slacht. Als we dat al niet meer kunnen geloven… Hooguit zou het in rookvlees of gehakt hebben kunnen zitten dat we wel eens bestellen voor het personeel. Die bied ik hierbij dan mijn excuses aan.”

Lees ook:   Corona in cijfers

Het enige wat ik kan bedenken is dat het broodbeleg voor ons personeel van Willy Selten zou kunnen komen.
Michel van der Kroft van tweesterrenzaak ¿t Nonnetje in Harderwijk
Broodbeleg personeel
Michel van der Kroft zegt evenmin te weten waarom zijn tweesterrenzaak ’t Nonnetje in Harderwijk op de lijst is vermeld. ,,Wij werken alleen met duidelijk herkenbare producten als duif, fazant en kwartel. Het enige wat ik kan bedenken is dat het broodbeleg voor ons personeel van Willy Selten zou kunnen komen. Via een toeleverancier dan, want wij kennen het bedrijf zelf niet.”

Op de lijst die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gisteren heeft gepubliceerd, staan 1.800 bedrijven die rechtstreeks of indirect vlees hebben afgenomen van Selten uit Oss. Dat is geleverd tussen 2011 en begin 2013l. In die periode verwerkte Selten minstens 336.000 kilo paard, zonder die op te nemen in zijn administratie. Selten, die zei dat het slechts een slordigheidje betrof, werd daarvoor veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. De groothandel moest 50 miljoen kilo vlees terugroepen omdat de herkomst niet duidelijk was.

Foodwatch had daar om gevraagd. De NVWA weigerde aanvankelijk, maar de rechter gaf foodwatch vorige maand gelijk.

Onder de klanten zijn alle grote supermarktketens, vleesverwerkende bedrijven en veel restaurants, eetcafés en lunchrooms. Het is goed mogelijk dat zij geen weet hadden van het gesjoemel, beaamt de NVWA. Een paar weken geleden zijn zij wel geinformeerd dat de lijst zou worden gepubliceerd.

Chefkok Van der Kroft zegt een klacht te hebben ingediend bij de NVWA. ,,We hebben een naam hoog te houden. Gasten prijzen ons juist om de herkenbaarheid van onze producten.”
 photo paarden-biefstuk_zps2vgcfan6.jpg

Lees ook:   Wil je ook een kapsel uit de 18e eeuw?

Paardenvlees

 photo 1406303644_1406303642_75_rund_42-kogelbiefstuk_zpsyh1y11aw.jpg

Een mooie runderbiefstuk… zonder witte spiertjes etc…(water loopt me in de mond, is lang geleden dat ik een echt goed stukje heb gegeten…)

,,Geen enkele ondernemer heeft bij de rechtbank een voorlopige voorziening aangevraagd,” zegt een woordvoerder van de NVWA. ,,Dat had publicatie wellicht tegen kunnen houden.”

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4225374/2016/01/15/Paardenvlees-kwam-zelfs-terecht-in-sterrenrestaurants.dhtml

Dan kocht men het goedkoper in?
Hadden deze chefkoks geen speciaal bionisch koksoog die hen vertelde wat paardenvlees en wat rundvlees was?
Echte slagers halen het er nml zo tussen uit!

 

https://www.kokswereld.nl/forum/viewtopic.php?t=5123

 

https://angel-wings.nl/hoe-proef-je-dat-het-paardenvlees-is-alles-op-een-rij/

https://wijblijvenhier.nl/nieuws/jaar-cel-voor-vervalsen-van-halalvlees/

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button