web analytics

‘50.000 paarden verdwenen tijdens paardenvleesschandaal’

‘50.000 paarden verdwenen tijdens paardenvleesschandaal’
Vermoedelijk zijn 50.000 paarden ongeregistreerd in de voedselketen verdwenen, met het paardenvleesschandaal van 2013 als gevolg.
Dat zegt de Britse fraude-expert Chris Elliott, hoogleraar voedselveiligheid aan de universiteit van Belfast, zo schrijft Farmers Weekly.

Tijdens het schandaal, dat zich in 2013 over heel Europa verspreidde, verdwenen duizenden paarden. De dieren zijn vermoedelijk illegaal geslacht en als gehakt door rundergehakt gemengd.

Het vlees zat in hamburgers, kant-en-klaarmaaltijden en andere levensmiddelen. Vele maaltijden werden, nadat de fraude aan het licht kwam, uit de schappen van supermarkten gehaald. In zeker 17 Europese landen werd verdacht vlees gemeld.

Elliott heeft het schandaal in opdracht van de Britse regering onderzocht. De fraude-expert denkt dat het voornamelijk om hobbypaarden gaat en dat de eigenaren de dieren na het uitbreken van de economische crisis niet meer konden betalen.

Maffieuze activiteiten
“Dat 50.000 paarden zo maar kunnen verdwijnen lijkt ongelofelijk, maar de schaal waarop bendes in de voedingsindustrie opereren is enorm”, zegt Elliott. Daarmee geeft hij aan hoe krachtig maffieuze activiteiten binnen de voedselketen kunnen worden georganiseerd. Hij vreest dan ook dat herhalingen niet ondenkbaar zijn.

Elliot waarschuwt zelfs voor volksgezondheidsrisico’s als gevolg van falend optreden tegen de onderwereld die zich volgens hem in de voedselketen heeft genesteld. “Voedselfraude is een goed georganiseerde en wereldwijde onderneming van bendes zoals de maffia en Amerikaanse drugskartels. Bij het paardenvleesschandaal liep het publiek geen gevaar, (Juist wel, er zaten zware medicijnen in die zieke paarden! Vergis je niet er was zeker een gevaar maar dit zal zich over enkele jaren openbaren of men dan nog kan wijzen naar het rund dat paard was?) maar dat kan een volgende keer best eens anders uitpakken.”

Lees ook:   Blur agent niet nodig

Selten
Nederland had in 2012 ook een eigen paardenvleesschandaal. Vleeshandelaar Willy Selten bleek duizenden kilo’s paardenvlees met rundvlees gemengd te hebben. Selten had afnemers in binnen- en buitenland. Maar een deel van het vlees is achteraf getraceerd. (Een deel maar!)

Door: NU.nl/Foodlog

https://www.nu.nl/eten-en-drinken/4134639/50000-paarden-verdwenen-tijdens-paardenvleesschandaal.html

Gerelateerde artikelen

Back to top button