web analytics
...
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

“Helft vaten lek in kerncentrale”

“Helft vaten lek in kerncentrale”
(Update: 04-12-13, 13:57)
De centrale in Doel

In de kerncentrale in het Belgische Doel zijn meer vaten nucleair afval lek dan aanvankelijk gedacht. Dat heeft een medewerker van de kerncentrale gisteravond gezegd op een bijeenkomst van de gemeente Beveren. Ongeveer de helft van de vaten is aangetast, schat hij.

Het probleem met de vaten kwam in september aan het licht. In tientallen vaten met radioactief afval bleek een soort gel te zijn ontstaan. Bij sommige vaten kwam die gel eruit.

Het gaat om vaten laag radioactief afval van de kerncentrale van Doel die grotendeels opgeslagen liggen in het Belgische Dessel. In de kerncentrale zelf, aan de Westerschelde, worden zo’n 500 vaten opgeslagen.

10.000 vaten
De Belgische toezichthouder NIRAS is bezig met een onderzoek naar de gelvorming. Alle 10.000 vaten worden gecontroleerd. Om hoeveel lekkende vaten het gaat wilde een woordvoerder vanmorgen niet zeggen. Ook Electrabel, de eigenaar van de kerncentrale van Doel, wilde niet bevestigen dat de helft van de vaten is aangetast.

Het NIRAS benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. 😯 Het gaat volgens een woordvoerder om een reactie in het beton die vaker voorkomt en die waarschijnlijk niets met het radioactieve materiaal in het beton te maken heeft. Het onderzoek gaat naar verwachting nog maanden duren.

https://nos.nl/artikel/582446-helft-vaten-lek-in-kerncentrale.html

Lees ook:   De maatschappij en de farmaceutische industrie

Gerelateerde artikelen

Back to top button