web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Bètacaroteen en selenium versterken afweersysteem

Bètacaroteen en selenium versterken afweersysteem

Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat suppletie met selenium en bètacaroteen de immuunfunctie van oudere mensen verbetert.

De gezonde proefpersonen in de leeftijd van 57 tot 84 jaar slikten dagelijks 45 mg bètacaroteen en/of 400 µg selenium of een placebo. De supplementen werden zes maanden geslikt. Immuunparameters, zoals aantal T-lymfocyten en Natural-Killercellen en NK-activiteit, en de oxidatieve stress (dieenconjugaten) werden na drie maanden, na zes maanden ook nog twee maanden na de interventie, gemeten.

Selenium en de combinatie selenium/bètacaroteen bleken het aantal T-lymfocyten significant te verhogen in vergelijking met de beginwaarde. Alleen het seleniumsupplement bleek in vergelijking met de placebo het aantal T-lymfocyten te verhogen.

Het combinatiesupplement liet na drie maanden een toename van 121% NK-cellen zien en na zes maanden 161%. De NK-activiteit was echter niet verhoogd. Tot slot concludeerden de onderzoekers dat beide stoffen het immuunsysteem stimuleren, maar wel via verschillende mechanismen.

Lees ook:   Nee, ik wil de prik niet. 115 Redenen om te weigeren
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

Je gebruikt een adblocker, zet deze uit om de leukste plaatjes en video's te kunnen bekijken