25 oktober 2020

 

Muziek

MUZIEK,
OERGEZOND VOOR LICHAAM EN GEEST
Heeft u een baaldag, stress of gaat u gebukt onder pijn, luister dan naar uw lievelingsmuziek.

Volgens artsen en therapeuten die het weten kunnen, is het luisteren naar muziek uiterst heilzaam voor lichaam en geest. Muziek pept op, doet uw hart sneller kloppen, stimuleert de werklust, laat uw bloed stromen, werkt pijnstillend en is een ideaal inslaap-middel.

Al vierduizend jaar

De heilzame werking van muziek is niet nieuw. In het boek ‘Alternatieve Geneeswijzen’ van Dr. Vernon Coleman, lees ik, dat in India voor het eerst werd ontdekt, dat muziek heilzaam was. Al vierduizend jaar geleden lieten Hindoestaanse artsen tijdens de operaties zachte, kalmerende muziek spelen. Pas een jaar of dertig geleden hebben we de heilzame krachten van muziek herontdekt. Toen paste in Schotland de psychiater Isaac Sclare met succes muziektherapie (vooral vioolmuziek) toe, bij patiënten met een geestelijke aandoening.

Muziek als pijnstiller

Tal van onderzoeken zijn gepubliceerd waaruit blijkt, dat het luisteren naar muziek een heilzame invloed heeft op lichaam en geest. In genoemd boek wordt eveneens meldinggemaakt van een aantal opmerkelijke experimenten, die zijn uitgevoerd om te bewijzen dat muziek een pijnstillende werking heeft. Zo gebruikten de artsen M. Borzecki en K. Zakrewski, van de pijnkliniek van de Academie der Geneeskunde in Warschau, muziek bij de behandeling van zeventien patiënten die last hadden van rugpijn, hoofdpijn en aangezichtspijn. Zij stelden vast dat muziek een zeer gunstige uitwerking had op patiënten en zelfs zeer ernstige pijn onder controle hield.

Ook der artsen T. Goroszeniuk en Barbara M. Morgan, van het Vrouwenziekenhuis Queen Charlotte in Londen, toonden aan dat muziek pijnstillend werkt. Bij hun experiment bleek dat een groot aantal vrouwen, die onder plaatselijke verdoving een keizersnede ondergingen, baat hadden bij muziek, die zij met behulp van een koptelefoon beluisterden.

Lees ook:   Burn out = overspannen

In verschillende Amerikaanse ziekenhuizen, zoals het Kaiser Permanent Medical Centre in Los Angelos bijvoorbeeld, wordt muziek al jaren gebruikt om pijn te verlichten en spanningen bij patiënten weg te nemen. Daarbij blijkt klassieke muziek favoriet te zijn.

Ook bij bevallingen

Al meer dan eens werd ontdekt, dat mensen zich door muziek beter konden ontspannen en sneller beter werden. Overigens schijnt muziek ook zeer ontspannend te werken bij bevallingen. Vooral de harp, viool en piano zijn geliefkoosde instrumenten, vanwege hun rustgevende invloed.

Onderzoek uitgevoerd aan de afdeling Speciale Zorg voor Pasgeborenen in het ziekenhuis van Dorset in Engeland heeft volgens de eerder genoemde arts Vernon Coleman uitgewezen, dat het voortdurend afspelen van een bandje met eenvoudig pulserende geluiden ertoe bijdraagt dat te vroeg geborenen in leven blijven.

Slapend luisteren

Volgens muziektherapeuten is het niet nodig bij bewustzijn te zijn om de heilzame werking van muziek te ondergaan, want muziek dringt zelfs door tot een geest waar conversatie geen vat op krijgt. Geen wonder dat luisteren naar lievelingsmuziek te boek staat als een perfect inslaapmideel.

Ook in ons eigen landje is uit verschillende onderzoeken gebleken dat muziek zeer inspirerend werkt, uw fantasie aan het werk zet, u in de stemming brengt en u van uw boze bui afhelpt.

Om misverstanden te voorkomen, om de rustgevende werking van muziek te ondergaan, hebt u echt geen muziektherapeut nodig. Kies muziek die uw gevoel het meest aanspreekt. Hebt u eenmaal uw keuze gemaakt, zorg dan dat u de bandjes of cd’s binnen handbereik hebt, zodat u ze kunt gebruiken wanneer dat nodig is.

Nog een belangrijk punt tot slot: voor bijwerkingen hoeft u niet benauwd te zijn, tenzij de speakers te hard staan.

Geraadpleegde literatuur: Dr. Vernon Coleman ‘Alternatieve Geneeswijzen’ (uitg. Bigot & Van Rossum Baarn).

Simon Couvée,

medisch journalist

Gerelateerde berichten